Skip to content

Euroalueella ei tarvitse pelätä inflaatiota eli hinnat eivät ainakaan nouse – tosin deflaatio nostaa rumaa päätään

maaliskuu 31, 2014

Huolimatta kaikenlaisista puheista muun muassa EKP:n taholta, niin Euroalueella eletään mielenkiintoisia aikoja. Ensimmäinen jännittävä piirre on huomata, että Euroalueella hinnat eivät nouse. Toisin sanoen vakaan ja ikuisen ja peruuttamattoman valuutan ystävät saavat juuri sitä mitä ovat halunneet.

Mutta perhana, myös Espanja on lipsahtanut deflaation puolelle. Wall Street Journal kirjoittaa asiasta täällä. Deflaatiossa on erityisen ikävää jos sinulla on velkaa. Mutta ei se mitään, pakkohuutokaupataan vaikeuksiin joutuneiden kotitalouksien omaisuus ja samalla tavoin myyntiin vain kaikki. No hemmetti, hinnat laskevat yhä, työttömyys lisääntyy ja entistä enemmän jengiä päätyy tilanteeseen, jossa lainoja ei kyetä hoitamaan. Eipä muuta kuin lisää kämppiä pakkomyyntiin.

Harmi, että nykyaikana velanantaja ei enää voi vaatia perheen tyttölapsia myytäväksi orjiksi tai huoriksi bordelliin velan lyhentämiseksi. No, eipähän ole ainakaan sitä hintojen nousua. Eivät nouse ne bordellienkaan hinnat vaikka velkaorjuus ei toteudukaan.

Mutta mielenkiintoiseksi peli menee kun katsotaan euron arvon kehitystä. Monien euromaiden vientiteollisuuden kannalta muun muassa Kiinan teollisuus tarjoilee vallan inhottavia hintavaikutuksia. Mutta miltäpä näyttää kun katsotaan minä verran yuan renminbi maksaa euroissa. Graafina kehitys on sydäntä kylmäävää. Kuva ohessa (kuva napattu X-Rates -nettisivulta).

EuroDeflaatio_KiinaKiinan valuutta on koko ajan laskenut suhteessa euroon. Tämä tuo monille euromaille, myös Suomelle, tuntuvia deflatorisia paineita. Mutta jos jätetään se kiinalainen roina rauhaan ja katsotaan vaikkapa dollaria millä moni tuote sekä raaka-aineet hinnoitellaan… Miltäpä näyttää?

EuroDeflaatio_USAToisin sanoen EKP on aivan tietoisesti ja tahallaan päästänyt euron arvon niin korkeaksi, että kaikkien tuontitavaroiden hinnat ovat rajusti pudonneet tai ainakin putoamassa Euroalueella. Tuo tarkoittaa deflaatiota kautta linjan. Euroalueen oma teollisuus ei siis mitenkään kykene kilpailemaan tuonnin kanssa. Kiinalainen tai dollarihinnoiteltu kama on muuttunut tuntuvasti edullisemmaksi.

Vähemmän työpaikkoja Euroalueella. Vähemmän verotuloja Euroalueella. Vähemmän rahaa Euroalueella. Enemmän työttömiä Euroalueella. Enemmän budjettivajeita Euroalueella. Enemmän velkaa Euroalueella. Enemmän poliittista epävakautta Euroalueella. Mutta tätähän ovat vahvan ja vakaan valuutan kannattajat koko ajan halunneet.

Kyllä se inflaation puuttuminen ja vahva sekä vakaa valuutta ovat mainioita asioita.

Eiks jee?

Mainokset

From → Uncategorized

9 kommenttia
 1. n.n permalink

  Onneks meillä on vaalien jälkeen Sipilä & Katainen ja sitte leikataan hei ihan tosissaan kun vihervassari ei enää jarruttele, vai mitä?

  Ne Sipilän lupaamat kahdeksan miljardin leikkaukset vaimitäsenytoli kyllä hoitaa budjettivajeen kuin budjettivajeen laakista kuntoon.

  Sipilä taitaa olla Keskustan suurin munaus koskaan. Mä en hämmästyis vaikka vaihtuis vielä ennen vaaleja, Eihän kepu voi olla noin umpityperä.

  Vai voiko?

 2. Muuan mies vaan permalink

  Hankala se on uskoa itsekkin mutta ajaako ne oikeasti tahallaan euroalueen pahempaan kurimukseen?

  • Jotenkin itse uskon vain armottomaan hölmöyteen ja ideologiseen sinisilmäisyyteen. Niin, ja sitä Saksaa pitää pelätä ihan urakalla. Kaikkien EKP:n kampaviinerikyöstien duunit loppuis heti jos Saksa päättäisi, että euron taival päättyy nyt sitten tähän. Tosin samoin kävisi Ranskan kanssa, mutta onneksi Ranskan pressa keskittyy nyt elokuvatähtiin ja jättää valtion asioiden hoitamisen rauhaan.

   Kyllä Euroopalla on tällä hetkellä poliitikoissa harvinaisen heikko jengi johdossa.

   • H. Myllyniemi permalink

    Mä olen itse asiassa kallistumassa toiselle kannalle. Kurjistumista lisätään tarkoituksella, jotta saadaan mukava pihtiote kriisimaista (johon voimme enemmän tai vähemmän vakavasti laskea jo Suomenkin) ja voidaan tarjoilla siten entistä enemmän ihanaa integraatiosoppaa.

    Ns. parempien maiden ”sitouttaminen” tehtiin tukipaketeilla.

    Mieti nyt itsekin. Vaikka europarlamentin puhemiehenä toimiikin saksalainen kirjakaupan omistaja niin kyllä hänelläkin on joitain talousneuvonantajia, jotka tietää kuviot. Schultz on antanut toimeksiannon: keksikää joku kiva juttu, jotta meillä olisi enempi valtaa. Ja ekonomistit tekee työtä käskettyä, kertoo suunnitelman.

    Sitten sitä toteutetaan. Eivät sosiopaattiset valtahirmut ole ennenkään liikoja välittäneet kansalaisista. Mitä se Stalin teki? Mao?

 3. Sinisilmäisyyttä arvatenkin se, että kun on tapahtunut pieni virhe, sen peittelemiseksi on pakko tehdä isompi virhe. Ja noidankehä on valmis. Esimerkiksi en ymmärrä, mitä tarkoitusta two pack- ja six pack-sopimukset palvelevat. Tai miksi Maastricht-kriteerit keksittiin äkkiä tärkeiksi, vaikka niillä ei ollut osaa eikä arpaa pl. Kreikka tässä eurokriisissä. Eivät nämä pellet voi ikinä saada aikaiseksi toimivaa liittovaltiota. On puhdasta idiotismia ja ideologiaa uskoa, että tästä tulisi joskus jotain.

 4. Vellu Heino permalink

  Mitä EKP olisi voinut tehdä asialle?

 5. Suosittelen, vaikka sen itse sanonkin: miksi EKP on lirissä: http://www.tradingfloor.com/posts/ecb-hints-qe-really-trouble-975555996

  • Luulen että valtionlaina QE toimisi euroalueella, mutta ei kyllä teraeuron rajoitettuna versiona. Sen pitäisi olla rajoittamaton ja tavoitteena olla jokin järkevä nimellinen tavoite. Vaikkapa BKT.

   Homma toimisi väkisin, koska siinä vaiheessa kun nykyiset paprut olisivat EKP:n taseessa, olisi eurovaltioiden laskettava liikkeelle lisää ja hoidettava homma keynesiläisittäin 🙂

   • samaa mieltä, kaikki tiet vievät NGDP- tai inflaatiotargetointiin. EKP:n arvion mukaan biljoonan ABS-QE nostaisi inflaatiota 0.2 prosenttia. Se kaksi prosenttia on liian alhainen tavoite, mutta siihenkin päästäkseen pitäisi suorittaa vajaa kymmenen biljoonaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: