Skip to content

Ukrainan kriisi on kuin taivaan lahja eurovaalien alla

maaliskuu 3, 2014

Ukrainan kriisi on yllättäen kuin taivaan lahja monen euromaan hallitukselle. Merkittävä panostus tiedotusponnisteluihin saattaa onnistua peittämään alleen sen tosiasian, että ilman kriisin erittäin merkittävää laajentumista ei tuolla kriisillä ole suurimmalle osalla euromaiden kansalaisia yhtään mitään merkitystä. Tai perunpa puheitani, sillä kriisillä on jo nyt ollut monelle suomalaiselle yritykselle merkittävä negatiivinen vaikutus ruplan kurssin sukeltamisen vuoksi.

Taloudellisessa mielessä Ukrainan ja Venäjän nokkapokka on monelle euromaalle kaikkea muuta kuin tervetullut uutinen. Suuri osa euromaista saa energiansa Venäjältä. Osalla kuten Suomella myös viennistä merkittävä osa suuntautuu Venäjälle. Taloudellisessa mielessä kriisi omaa kaikki ainekset eurokriisin syventämiseen. Poliittisessa mielessä kriisi on kuitenkin todellinen taivaan lahja eurovaalien alla.

Huolimatta Ukrainan poliittisen ja taloudellisen järjestelmän täydellisestä mädännäisyydestä saavat euromaiden vaalipaineissa kärvistelevät poliitikot kriisistä erinomaisen keppihevosen, jonka avulla on mahdollista ohjata huomio ikävistä talousasioista paljon kiinnostavampiin kohteisiin. Ulkomaisten hallitsijoiden kauhistelu ja oman moraalisen ylemmyyden korostaminen ovatkin perinteisiä eurooppalaisia keinoja ohjata kansan huomio pois ikävistä tosiasioista kotimaassa.

En kirjoita tätä kyynistä näkemystäni siksi, että aliarvioisin tai väheksyisin ukrainalaisten kärsimyksiä tai halua demokratiaan. Mutta halveksin ja väheksyn sitä länsimaiden johtajien esittämää näkemystä, jonka mukaan venäjämielisiä vastustavat toimijat olisivat vähemmän roistoja ja suurempia demokratian ystäviä kuin venäläismieliset. Oma Ukrainan taloutta koskeva tietoni antaa ymmärtää ennemminkin niin, että ”länsimieliset” rakastavat demokratiaa ja tasa-arvoa aivan yhtä paljon tai oikeammin yhtä vähän kuin ”venäjämieliset”. Korruptio ja autoritaarisuus rehottavat molempien tahojen edustajien joukossa eivätkä kumpaakaan puolta todellisuudessa johtavat oligarkit todellakaan halua demokratiaa tai toimivaa oikeuslaitosta. Päinvastoin.

Reaalipolitiikassa kuitenkin yleensä on niin, että jos vastustajan kaveri on talousrikollinen, niin vastustajan kaverin vihamies kelpaa esimerkilliseksi ystäväksi vaikka onkin aktiivinen pedofiili. Tietenkin jos vastustajan kaveri on pedofiili, niin omaksi liittolaiseksi kelpaa se talousrikollinen.

Haluaisin nähdä Ukrainassa demokraattisen ja suhteellisen vähän mädän järjestelmän. Mutta käsitykseni mukaan nyt kiitellyt ”länsimieliset” vain sattuvat olemaan vastustajan vihamiehiä/-naisia. Demokratian ja oikeusvaltion kannattaminen on mahdollinen, mutta ei tarpeellinen optio.

Ukrainan kriisi antaa kuitenkin harvinaisen mahdollisuuden oman moraalisen ylemmyyden korostamiseen ja propagandakoneiston pyörittämiseen täysillä. Samalla katoavat lehtien palstoilta sellaiset ikävät asiat kuin yhä jatkuva eurokriisi, korkea työttömyys, talouden lamaantuneisuus ja poliittinen epäonnistuminen. Mikään muu kuin sopiva ulkoinen kriisi ei ole yhtä tehokas keino ikävien sisäpoliittisten tosiasioiden lakaisemiseksi pois näkyvistä.

Toisin sanoen Ukrainan kriisi on monen euromaan, myös Suomen, valtiojohdolle kuin taivaan lahja. Parempaa palvelusta Putin ei olisi nykyisille euromaiden hallituksille kyennyt tekemään.

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Itsenäisyys takaisin! permalink

  Hyvä kirjoitus, mutta viimeisessä kappaleessa logiikka pettää. Vai tarkoittaako kirjoittaja, että venäläismielisten olisi pitänyt kääntää toinenkin poski, jotta ei olisi tullut kriisiä?

  Eiköhän Maidanin aukion rosvojoukko lähtenyt liikkeelle ihan ilman Putinia. Ja tämä porukka ei todellakaan ole demokratiasta kiinnostunut – siinä suhteessa kirjoittaja on kyllä oikeassa.

  Ukrainassa olisi ollut presidentin vaalit jo 2015. Eivät malttaneet huppumiehet odottaa. Miksi? Koska pelkäävät, että alueiden puolueen kannattajat olisivat voineet jälleen voittaa. Näin ollen suoritettiin väkivalloin vallankumous ja heti perään lakkautettiin alueiden puolue.
  Kätevää, eikä totta?
  Ja tätä ratkaisua lännessä, erityisesti EU:ssa – jolle demokratia on ainainen vihollinen – on pidetty erinomaisena

  Voidaan yhteenvedonomaisesti sanoa, että yhteinen Ukraina abortoi itsensä Maidanin aukiolla ja lakkasi olemasta laillinen entiteetti. Ja heti tuli twelve points from Eurpean Jury, Brussels. Miten tämä voi olla Putinin vika?

  • Siinä olet mielestäni oikeassa, että Putinilla ja Venäjällä ei tässä tilanteessa ole ollut kuin huonoja vaihtoehtoja. Suurvallan on pakko puolustaa kansalaisiaan, samaa tekevät muutkin suurvallat täysin häpeilemättä. Kaiken kukkuraksi Ukrainan syrjäytetty presidentti oli vaaleilla valittu, jopa suhteellisen rehellisesti, mutta uusi hallinto ei ole.

   Toisin sanoen Venäjä ei voinut olla tekemättä mitään. Mutta samalla varmasti täysin hyvin tietäen, että jos tekee jotain, niin se tulkitaan negatiivisesti ja toisten maiden asioihin sekaantumiseksi.

   Lopputulokseksi jää se, että länsi saa propagandavoiton joka tapauksessa.

  • n.n permalink

   Nyt täytyy olla pääosin samaa mieltä siitä miten Ukrainan -ei krimin- tapahtumat etenivät.

   Vallankaappauksesta puhuminen ei ole kauheen liitoiteltua. Muistaisin EU:lla ja ETYJ:llä olleen tarkkailijoita presidentinvaaleissa, ja että ne todettiin suurin piirtein avoimiksi ja rehellisiksi.

   Mua kuitenkin täydellisesti ällistyttää se miten moni, meillä ja muualla vaikutusvaltaisessa asemassa olevia myöten, on ilmeisesti ihan vakavissaan kuvitellut venäjän vaan seuraavan katseella ja vilkuttavan iloisesti perään kun Krimin niemimaa ja Donbassin alue lipuvat EU:n ja Natoon.

   Jos joku on todellisuudesta irtaantunut niin se ei ole Putin.

   Nämä on kuitenkin vasta vähän kun sormiharjoituksia, kiinostavaksi elämä muuttuu kun Lukasenka saa potkut ja Kaliningradin alueen kohdalla alkaa sama show.

 2. Huoh. Jouko Marttila kehuu tällä kertaa Reagania eikä suostu ymmärtämään, että jamppa oli velkaelvyttäjä. Ilmeisesti haluaa nähdä vain marginaaliveroasteen pudottamisen.

 3. JariS permalink

  Vähän samanlainen mielikuva minullakin on tuosta ukrainan tilanteesta, mutta en kovin paljoa tiedä mitä tuossa maassa on tapahtunut aikojen saatossa ja ketkä ovat hyviä ja pahoja. Mutta näyttää ainakin siltä että osa maan johtajistosta on kähminyt suuren osan valtion varoista omaan hyvinvointiinsa.

  Vähän sentyyppinen tunne on tullut että euroopanmaiden johtajat elvistelevät omassa eriomaisuudessaan ja kuvittelevat tietävänsä mikä on niin euroopan kuin maailman kannalta parasta.

 4. Pessimisti permalink

  Tässä on eräs artikkeli Ukrainan tilanteesta: ”Barroso tarjoaa 11 miljardin lainan Ukrainalle “tasapainottaakseen” tilannetta”, http://pirona.fi/?p=1605#comments
  Artikkelin mukaan ”EU:n presidentti, jesuiitta, entinen Portugalin kommunistipuolueen johtaja ja maolainen, nykyinen neoliberaali José Manuel Barroso tarjoaa odotetusti “jesuiittamaisia lääkkeitä” Ukrainan tilanteen ”parantamiseksi ja tasapainottamiseksi”. Hän tarjoaa EU:n rahoittaman ja sen budjetista lohkaistun 11 miljardin euron summan lainan ja tukipakettien muodossa vakiinnuttaakseen EU:n ja suursijoittajien rahoittaman, laittoman vallankaappauksen avulla valtaannostetun nukkehallituksen aseman.
  Barroso huomautti, että laina annetaan sillä ehdolla, että IMF: n jo määräämiä pakotteita, kuten kotitalouksien kaasunhintojen nostamista, noudatetaan….”

  Ks. myös ”EU:n jesuiittakomissio ja jesuiittapedofiilien EU”, http://pirona.fi/?p=151

 5. Pessimisti permalink

  Seuraava näyttää koskevan yhtä hyvin Suomea kuin muitakin läntisiä ’demokratioita’: ”Ukraine and the “Presstitute Media”: “Converting Western Public Opinion into Mindless Puppets””, http://www.globalresearch.ca/ukraine-and-the-presstitute-media-converting-western-public-opinion-into-mindless-puppets/5372289 :

  ”Peter Koenig talked to the Voice of Russia about the crisis in Ukraine, the biased coverage of the Western media and the “meaningless” threats of sanctions issued by the Obama administration. Peter Koenig is an economist and former World Bank staff. He worked extensively around the world in the fields of environment and water resources.

  Before we start discussing the threats issued by the Obama administration, could you share your impressions about the way the Western media covers Ukraine?

  Sadly, the “presstitute” media have converted the western populace into mindless puppets, a brainwashed western population to the point of losing all sense of reality, of right and wrong; blinded to the point of screaming into the bullhorn of Washington’s Assassin in Chief.

  Just to make sure that everyone understands what “presstitute” means. According to Urban Dictionary it is “ A term coined by Gerald Celente and often used by independent journalists and writers in the alternative media in reference to journalists and talking heads in the mainstream media who give biased and predetermined views in favor of the government and corporations, thus neglecting their fundamental duty of reporting news impartially. It is a portmanteau of press and prostitute.”…”

 6. Pessimisti permalink

  Ensimmäiseen kommenttiini edellä tuli virheellinen linkki koskien aihetta “EU:n jesuiittakomissio ja jesuiittapedofiilien EU”. Sen kuuluu olla http://pirona.fi/?p=1515

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: