Skip to content

Ranska lipsahtamassa deflaatioon – kuinkas tässä nyt näin kävikään

helmikuu 25, 2014

Ranskan tilastokeskuksen mukaan inflaatio Ranskassa on lipsahtanut kuukausitasolla negatiiviseksi. Toisin sanoen Ranskan taloutta uhkaavat monet velkadeflaation tunnusmerkit kuten nopeasti kasvava työttömyys ja lisääntyvät maksuhäiriöt. On yleensä aika tavallista, että alkuvuodesta purevat alennukset hidastavat inflaatiota hetkelliseksi, mutta Ranskan tapauksessa muutos on yllättävän suuri. Ranskan tilastokeskuksen (Insee) raportti löytyy täältä.

Nominaalisten sitoumusten joustamattomuus yhdistettynä palkkojen joustamattomuuteen lupaa aika ikävää aikaa Ranskalle jos Japanin deflaatiokauden kaltainen kehitys pääsee kunnolla liikkeelle. Ja miksipä ei pääsisi kun Saksa pitää EKP:n rahapolitiikkaa tälläkin hetkellä liian löysänä.

Jännittävää on kuinka Ranskan kehitys näkyy poliittisella rintamalla. Todennäköisesti vaikeuttaa Hollanden asemaa entisestään ja edesauttaa Front Nationalen menestystä.

Jos Hollandessa olisi valtiomiesainesta, niin hän ajaisi Euroalueelle ekspansiivisempaa rahapolitiikkaa. Silläkin riskillä, että Saksa hermostuisi.

Mitä ilmeisimmin kuitenkin eurounelma ajaa Ranskan edun edelle.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Bart permalink

    Niinpä. Suomalaisen työttömän suurin toivo on tällä hetkellä Marine Le Pen. Kotimaan poliitikoista on turha apua toivoa.

  2. Riikka Söyring permalink

    Tämä olikin odotettavissa. Seuraavaksi alamme odottaa, milloin Olli Rehn, Barroso tai joku muu kontraindikaattorijengistä pulpahtaa mediaan laskettelemaan perusluritukset: ”Kriisi on ohi”, ”Euro on pelastettava hinnalla millä hyvänsä”, ”Talouskasvu alkaa ensi vuonna” jne.

  3. Veijo Ryhänen permalink

    ”Yesterday, George Soros – launching his new book ”The Tragedy of the European Union” – compared the stagnation in the EU to that of Japan. He no doubt sees the strength of the euro in the face of economic weakness as similar to that of the yen during Japan’s malaise – a failure of policymakers to come to grips and deal with what confronts them.”(seekingalpha.com -sivulla ”Get email alerts on FXE” -napin painamisen seurauksena tänään sähköpostiini tullut uutiskirje)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: