Skip to content

Suomen ja Saksan teollisuuspolitiikan eroista – Suomi kieltää kannattavan liiketoiminnan Saksan tukiessa

helmikuu 16, 2014

Suomen teollisuudella on perinteisesti ollut niskassaan poliittista painolastia eikä tuo painolasti ole missään sen selkeämpää kuin puolustusteollisuuden osalta. Perinteisesti Suomi on pyrkinyt välttämään vähäisen aseteollisuutensa tuotteiden myyntiä rajaamalla viennin ehdot niin tiukoiksi, että suurin osa kiinnostuneista asiakkaista ei kelpaa. Asiakkaiksi taas kelpaisivat ne tahot, joilla ei ole kiinnostusta. Harva valtio tekee suuria sotilaallisia hankintoja jos alueella ei ole levottomuuksia tai sellaisten vaaraa – ja tuolloinhan Suomi ei periaatteessa tuotteitaan myy.

Toista se on Euroalueen suurimmassa taloudessa, Saksassa. Saksalla on pitkät perinteet oman aikansa moderneimman aseistuksen valmistamisessa. Eikä Saksa ole tapojaan muuttanut nytkään. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Saksan valtio toimii hyvin aktiivisesti ja tehokkaasti torpatakseen ulkomaisen kilpailun aseteollisuutensa vientinäkymien osalta. Saksalaisten todellinen kiinnostus koskee pelkästään Saksan omaa menestystä. Yleistä eurooppalaista vastuunkantoa eivät saksalaiset tunne, eivät ainakaan jos tarkastellaan tekoja. Aihetta koskeva englanninkielinen juttu täällä.

Voin vain kuvitella kuinka saksalaisten poliitikkojen ja teollisuuspamppujen on vaikea pysyä vakavana kun he kuulevat Suomen tavasta edistää oman teollisuutensa ja kansankuntansa etuja. Eikä tämä koske pelkästään aseteollisuutta.

Mitä ilmeisimmin Suomi on todellakin päässyt päättäviin pöytiin. Suomalainen teollisuus ja suomalainen hyvinvointi ovat päässeet pääruokalajiksi todellisten päätöksentekijöiden päivälliselle, joiden aikana turvataan Saksan teollinen hyvinvointi.

Uskomattominta on se, että meidän omat päättäjämme ovat posket innosta punaisina ja silmät onnesta kiiluen tarjoilemassa Suomea syötäväksi noilla päivällisillä.

Kolmekymmentä hopearahaa on vaihtunut lupauksiin paikoista Brysselin lihapatojen ääressä.

Mainokset

From → Uncategorized

9 kommenttia
 1. ”pienellä valtiolla ei ole varaa sankarilliseen itsemurhaan, ei edes Euroopan yhdentymisen sinänsä oikean päämäärän takia.” http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160803-arvaa-kuka-populisti-osa-4

 2. n.n permalink

  Telakkateollisuus on toinen alue missä valtion toiminta on ollut jotain täydellisen käsittämätöntä.

  Mä saatan lähestulkoon uskoa foliohattujen väitteet siitä että EU-jäsenyyssopimuksen yhteydessä on sovittu Suomen laivanrakennusteollisuuden lakkauttamisesta. Valtion toimet sellaiselta ovat todellakin vaikuttaneet että halutaan tarkoituksella valtion aktiivisin toimin tappaa yksi teollisuudenala suomesta, vieläpä sellainen teollisuudenala joka olis missä tahansa teollisuusmaassa kansallisen ylpeyden suuri aihe.

  Ei tarvitse kuin tarkistaa lista maailman 20 suurimmasta matkustaja-aluksesta.

  STX:n ostettua silloisen Aker:n Suomen toiminnot sattui kaksi kuukautta kaupan jälkeen Forbesilla olemaan Korea-aiheinen teemanumero.
  Minkä tuotteen Korean kauppa- ja teollisuusminsiteriö oli plaseerannut edustamaan maansa teollisuutta Forbesin teemanumeron kanteen? No suomessa suunitellun ja rakennetun maailman suurimman matkustaja-aluksen tietty. Ja vajaavuoret vakavalla naamalla että ”ei koske suomea, ei meillä kannata tällästä”.

  Jos asia jäi jollekin epåäselväksi niiin joo, tämän teollisuuden tappaminen suomesta valtion aktiivisin toimin keljuttaa minua todellakin aivan erityisen suuresti.

 3. Erkki permalink

  ”The German government supports the business with benevolence. Each contract is given its own federal export guarantee.”
  ”Kampeter asked that Merkel treat the documents as if they were confidential”

  Spiegel taas punavihersievistelee. Aseita on myyty ”väärille tahoille”, eivät menneet oikeamielisille hallituksille. Juuri näitä samojahan pakkomyytiin salassa velaksi mm. Saksasta Kreikalle ja Ranskasta varmaankin samanlaisilla ehdoilla samoihin aikoihin frigatteja ja koptereita.

  Sitten todettiin, että ohos onpa PIIGS-mailla paljon velkaa, joka uhkaa kaatua hölmöjä sijoituksia ja takauksia tehneiden saksalaisten pankkien ja julkisen sektorin tappioiksi. Unmöglich, muss nicht passieren!

  Ja näin suomalaiset hölmöt pääsivät EU-sopimuksien nimenomaisten ehtojen vastaisissa pelastuspaketeissa maksamaan näistäkin kaupoista syntyneet velat. Sen sijaan, että Saksan hallitus olisi itse joutunut suoraan tukemaan tätä teollisuutta – tai ainakin maksamaan työttömyyskorvaukset ja konkurssitelakoiden siivoamisen – se on siirtänyt maksut pelastuspakettien läpi Suomelle ja muille hölmöille.

  stubb-vmp.jpg

  • Tuo on raadollisin ulottuvuus tuosta kaupankäynnistä. Saksa ja Ranska myivät Kreikkaan aseita lahjomalla kreikkalaisia poliitikkoja ja virkamiehiä. Varsin vähäpätöinen puolustusministeriön virkamieskin keräsi 5 vuodessa lahjuksina 16 miljoonaa euroa. Lahjonnan avulla aseet voitiin myydä ylihintaan ja saatiin satumaiset voitot. Saksalaiset ja ranskalaiset pankit lainoittivat hankinnat.

   Kun kävi selväksi, ettei lainoja hoideta, tappiot kaadetiin euromaiden niskaan. Niinpä suomalaiset, jotka viimeiseen asti ponnistelevat ”rehellisellä” aseviennillä, pääsivät maksamaan osan Kreikan asehankinnoista Saksasta ja Ranskasta.

   Se minua ihmetyttää, että tuota lahjontaa kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Kun paljastui lista tuhansista kreikkalaisista, joilla oli salainen tili Sveitsissä, listalta siivottiin kiusallisia nimiä, ennen kuin se vuoti julkisuuteen. Yksi nainen jäi siivoamatta. Häntä ei tunnistettu, koska oli ottanut käyttöönsä tyttönimensä.

   Hän oli entisen pääministeri Papandreoun äiti. Hänen salaisella tilillään sveitsiläisessä pankissa oli yli 500 miljoonaa euroa. Kummallista minusta on, ettei kukaan ole vaatinut selitystä, mistä nuo rahat on sinne tulleet? Sveitsissä ei ole lainkaan perintöveroa. Kukahan nuo rahat perii – verottomasti – tuon vanhan naisen kuollessa?

 4. Aikoinaan kun olin nuorempi kertoivat ruotsalaiset kollegat vitsiä siitä mistä erottaa Boforsin myyntimiehen muista ykkösluokassa matkustavista. No tietenkin siitä, että Boforsin myyntimiehellä on käsimatkatavaroina iso matkalaukku, jossa erikoislukot, ja siitä, että myyntimiehen mukana on kaksi henkivartijaa. Tuossa isossa matkalaukussa oli sitten USD-seteleitä sopivasti käytetyssä muodossa.

  Tiedän tapauksia, joissa ministereiden sisarusten lapsille yllättäen ilmestyi avo-Saab kun kauppoja tehtiin. Niin kutsuttuja luovia markkinointiponnisteluja.

  Nyt huhut kertovat Mersujen ilmestyvän kuin tyhjästä sopivien ministereiden sukulaisille.

  • Kreikassa paljastuneen (=käsittämättömästä syystä julkisuuteen päässeen) korruptiotapauksen yhteydessä on todellakin todettu, että myös ruotsalaiset asekauppiaat ovat ”voidelleet” kreikkalaisia virkamiehiä.

 5. Antti permalink

  Eikö Juttakin käyttänyt epämääräistä konsulttifirmaa ja maksoi kunnon rojaltin järjestellessään takuutuksia tienaamisbusinekselle? Kyllä meidän päättäjät ovat ajan hermolla.

 6. Rainer permalink

  Kyllä on asiat muualla niin hienosti järjestetty, Kreikastakin löytyi pieni kylä, jossa on Porche merkkisiä autoja eniten maailmassa suhteutettuna sen väkilukuun, Pohjoisen ulottuvuus on levinnyt jo näin laajalle. Hyvinvointivaltio Suomi=valtio voi hyvin, kansalaiset ei. Kreikan hyvinvointivaltio=kansalaiset voivat hyvin, valtio ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: