Skip to content

Miksi Sveitsin äänestyspäätös on niin vaarallinen?

helmikuu 12, 2014

Sveitsin äänestyspäätös maahanmuuton rajoittamisesta on herättänyt melkoista melua poliittisissa piireissä ympäri EU:n. Suomalaista kantaa edustavia kirjoituksia ja kommentteja on netti pullollaan, monet verkkosivut suorastaan pursuavat aihetta koskevia juttuja (esimerkiksi Ylen 1, 2 ja 3). Sama monen muun maan poliitikkojen ja lehtimiesten kirjoituksien suhteen. Ottamatta kantaa itse päätökseen ja sen järkevyyteen ainoa mahdollinen johtopäätös on, että mitä selvimmin Sveitsin kansanäänestyksen tulosta pidetään vaarallisena. Pikaisella lukemisella tuon vaarallisuuden perustelut eivät kuitenkaan oikein selviä. Aionkin sen vuoksi hieman spekuloida asialla.

Sveitsin äänestyspäätös on niin vaarallinen siksi, että se irrottaa Sveitsin ja sveitsiläiset byrokratiaan ja uskonnollisen dogmin kaltaisiin poliittisiin tavoitteisiin kietoutuneesta kehityskulusta, joka on jo vuosikymmeniä näyttänyt olevan EU:n kehityssuunta. Tuossa kehityssuunnassa demokratia ja kansanäänestykset ovat olleet pelkästään ikäviä viivästeitä yhä lisääntyvän keskusjohtoisuuden ja byrokraattisuuden tiellä. Onhan ”väärin” äänestäneitä kansoja äänestytetty niin monta kertaa, että haluttu tulos on saatu aikaiseksi. Tosin monilta kansoilta ei ole mitään edes kysytty. Onnekseen Sveitsi ei ole EU:n jäsen.

Nyt Sveitsin äänestys rikkoo tuon väistämättömältä näyttäneen kehityskulun. Itsenäinen demokratia voikin tehdä itsenäisiä päätöksiä ja irtaantua kehityskulun vääjäämättömyydestä. Kehityskulku ei ollutkaan vääjäämätön ja historian sanelema. Sitä voikin muuttaa.

Kuten kaikkien todellisuudesta irtaantuneiden ideologioiden tapauksessa on ainoan oikean opin haastaminen vaarallista. Vallitsevan ideologian ja vääjäämättömästi etenevien kehityskulkujen malli ei olekaan murtumaton.

Sveitsin temppu on vaarallinen koska se näyttää itsenäisen demokraattisen valtion kykenevän tekemään itsenäisiä päätöksiä. Saattaisivathan myös EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset kuvitella kykenevänsä päättämään asioista ihan itse demokraattisen keinoin. Mikään ei ole sen pelottavampaa EU:n kannalta, itsenäisen päätöksenteon tautihan voisi levitä EU:n jäsenvaltioihin.

Hirvittävä ajatuskin moinen – ainakin Brysselistä katsottuna.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. ceterum censeo permalink

  Sveitsin kansanäänestyksessä äänensä antoi 56 % kansalaisista. Edellisten eurovaalien osallistumisaktiivisuus oli vain 43 % ja Europarlamentti on sentään EU:n demokraattisin elin. Kuitenkin nuo demokratian nimiin vannovat tuomiojat ja lapintiet kauhistelivat sveitsiläisten ratkaisua. Joku toimittaja jopa moitti tuota Euroopan suurimman maahanmuuttajaväestön omaavaa maata impivaaralaisuudesta. Näiden demokratian nimiin vannovien mielestä demokratia taitaa olla niin arvokas asia, että sitä ei voi antaa kansan käsiin.

  Kokonaan oma lukunsa sitten on, että hirmuisena rikoksena pidetään sitä, että maa pyrkii turvaamaan yhteiskuntansa toimintakyvyn kontrolloimalla maahanmuuttoa. Tuntuu siirtomaakauden ajattelulta. Sveitsi on pieni maa, sen huolenaiheet perusteltuja ja toimenpiteet tarpeellisia. Yhteiskunnan toimintakyvystä huolehtiminen ei ole vain valtion oikeus vaan suorastaan velvollisuus.

  On kyllä hyvin ymmärrettävää, että sveitsiläisten toiminta nähdään Brysselissä suurena vaarana nyt, kun muutkin Euroopan maat ovat havahtuneet siihen, että se mitä vapaaksi liikkuvuudeksi sanotaan, tarkoittaakin käytännössä vastaanotto- ja elatusvelvollisuutta. On vaarana, että muut maat seuraavat Sveitsin esimerkkiä, ja ryhtyvät tukkimaan tätä uutta tapaa, jolla EU yritetään muuttaa tulonsiirtounioniksi.

 2. ”Ei tässä ole kyse mistään ihmisoikeuksista, tai liberalismista. Tässä on kyse siitä, että fantsuttelijoita pelottaa.”
  http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160427-sekaisin-sveitsista#comment-2509661

 3. JariS permalink

  Kaivanto suomensi Sveitsin kansanäänestyspaperin ja siitä käy ilmi paremmin mistä äänestettiin kuin suomen mediasta.
  http://petrikaivanto1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160438-mista-sveitsilaiset-eilen-paattivat

 4. Yksi asia minua kummastuttaa. Sveitsin kansanäänestys oli myös osoitus siitä, että pienikin maa voi Euroopassa päättää asioistaan. Kaikki ei ole vain suurten peliä. Sitä taustaa vasten ihmetyttää, että suomalaiset päättäjät ja varsinkin media ovat innokkaasti rynnänneet tuomitsemaan Sveitsin päätöksen. Kai pienen maan edustajia luulisi enemmän innostavan esimerkki, jossa pienikin maa voi vaikuttaa.

  • Noh, siinä on kyse enemmän aikaisemmin mainitsemasi poliittisen rälssin toiminnasta kuin mistään muusta. Rahvas kapinoi eikä luota poliittiseen eliittiin. Sehän on kamalaa ja aivan väärin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: