Skip to content

Saksa, EKP ja Saksan perustuslakituomioistuin – Deutschland über alles!

helmikuu 8, 2014

Saksan perustuslakituomioistuin on tehnyt varsin mielenkiintoisen päätöksen. Käytännössä perustuslakituomioistuin on todennut Euroalueen talouden pelastamiseksi välttämättömät valtioiden velkakirjojen osto-ohjelmat eli EKP:n aktiivisen rahapolitiikan laittomaksi. Toisin sanoen Draghin lupaama ”whatever it takes” ei saksalaisten mielestä ole laillinen temppu. Pari asiaa koskevaa saksankielistä juttua täällä: 1 & 2.

Perustuslakituomioistuimen päätös on mielenkiintoinen monessakin mielessä. Ensinnäkin se mitä ilmeisimmin osoittaa Draghin lupauksen olleen pelkkä bluffi vaikka tuolla lupauksessa kyettiinkin saavuttamaan melkoisen pitkä rauhallinen ajanjakso. Toisekseen se tulee aika ikävään aikaan tilanteessa, jossa maailmantaloutta uhkaa deflatorinen riski.

Tällä hetkellä kehittyvien markkinoiden myllerrys enteilee rajua deflatorista shokkia Euroalueelle. Epäilen Kiinan yrittävän turvata vientinsä vedon ja sisämarkkinoiden talouskasvun rajulla devalvaatiolla. En myöskään usko, että Japani antaa periksi 2% inflaatiotavoitteestaan ja tuon tavoitteen toteuttaminen edellyttää massiivista setelipainon pyörittämistä. En usko, että FED antaa USA:n talouden hyytyä kun toipumisessa oli jo päästy hyvään vauhtiin.

Kovan paikan tullen FED, PBoC ja BoJ ovat hyvin samankaltaisia, ketut muusta maailmasta, pelastetaan oma talous. Toisaalla eli Euroalueella EKP tyynesti tuumaa, että mitään vaaraa ei ole (asiaa koskeva juttu täällä). Tuossahan on taustalla se, että Draghin lupaus kaikesta mahdollisesta ei todellisuudessa taida pitää, joten EKP:n virkakyöstit varmistavat oman työpaikkansa toimimalla Saksan haluamalla tavalla ja luottamalla siihen, että jostain tulee Suuri Kurpitsa ja pelastaa Euroalueen talouden. Mutta nyt kiinnostavaa on se, että milloin markkinat hoksaavat EKP:n lupauksen olleen pelkkää puhetta. Sen jälkeen kyyti tulee olemaan todella kylmää.

Todella, todella fiksua toisilta mailta sitoutua rahapolitiikkaan ja rakenteisiin, jotka hyödyttävät pelkästään Saksaa. Hämmästyttävintä on minusta se, että monien maiden poliitikot puolueesta riippumatta kieltäytyvät näkemästä todellisuutta. Suomen tapauksessa tuo ei sinänsä hirveästi ihmetytä koska Suomen poliittisella johdolla on ollut historiallista taipumusta pyrkiä asettamaan Suomi Saksan alusmaaksi.

Euroopanlaajuinen Saksan imperiumi ilman asevoimien käyttöä. Aika hieno saavutus Saksan valtiojohdolta. Neljäs Valtakunta.

Deutschland über alles!

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Tuon Saksan perustuslakituomioistuimen päätöksen tulkinta on mielenkiintoinen. Se kyllä antoi ymmärtää, että EKP:n touhu on laitonta. Mutta se ei uskaltanut itse tehdä sellaista päätöstä. Taisi mennä vetelät pöksyyn. Jos Saksan perustuslakituomioistuin olisi tehnyt tuollaisen päätöksen, ei muiden maiden olisi tarvinnut siitä välittää. Mutta periaatteessa Saksan hallituksen olisi pitänyt. Siis Merkel olisi joutunut kaatamaan koko sotkun tai sitten tuhoamaan viimeisetkin rippeet Saksan perustuslakituomioistuimen uskottavuudesta.

  Tällä tempulla Saksan perustuslakituomioistuin siirsi päänsäryn EU-tuomioistuimelle. Silloin Saksa ei olekaan temppelin harjalla. Jos EU-tuomioistuin toteaa toiminnan laittomaksi, se koskee kaikkia euromaita. Silloin paketti räjähtää, mutta sitä ei räjäytä Saksa vaan EU-tuomioistuin.

  Toinen mahdollisuus EU-tuomioistuimella on painostuksesta tulkita asia niin, että toiminta on laillista. Se kyllä vaatinee luovaa tulkintaa. Tällöin EKP:n touhu voi jatkua. Silloin kyllä EU-tuomioistuin tuhoaa viimeisetkin rippeet omasta uskottavuudestaan.

  Tässä teatterissa minua häiritsee yksi asia. Mitä varten Suomi on tähän suohon sotkeentunut?

 2. Riikka Söyring permalink

  Olli Pusa jo oikeastaan sanoikin sen, mitä itsekseni ajattelin 😀

 3. Antti permalink

  Saksan perustuslakia pitää muuttaa, mikäli Europan integraatiota halutaan syventää. Erään näkemyksen mukaan Vosskuhle parkkeerasi tankit EKPn pihanurmikolle ja Saksan instituutioiden kädet on sidottu niin kauan, kun juttu on avoin. Tämän perustuslakituomioistuimen mandaatti on laadittu suojaamaan saksalaisia uudelta Aatulta – nyt tämä demokratian viimeinen linnake suojaa eurooppalaisia demokratian ulottumattomissa olevilta byrokraateilta. Mutti ja Dr Stangelove Euro näkevät punaista. Onko Saksa sisällä vai ulkona integraatiosta – vaatii perustuslain muuttamista ja kansanäänestystä. Vai onko helpompi heittää pyyhe kehään ja jättää Euro?

  • Toivottavasti jättäisivät euron. En näe muita vaihtoehtoja kuin joko todellisen liittovaltion tulonsiirtoineen ja keskitettyine verotuksineen tyyliin USA tai euron hajottamisen. Nykymeno on kaikista vaihtoehdoista huonoin.

 4. Tymyri: ”Ensinnäkin se mitä ilmeisimmin osoittaa Draghin lupauksen olleen pelkkä bluffi…”

  Ymmärrän alla olevan ”unquestioned for a year or more” tarkoittavan lupaa jatkaa valitulla tiellä, luultavasti ”or more” on se todennäköisempi:

  ”… the top German court conceded yesterday that it is powerless to impose a veto. It bowed to a future judgment by the European Union’s high court, leaving Draghi’s pledge to do “whatever it takes” to save the euro unquestioned for a year or more.

  “This German court, which everyone’s so frightened of, turns out to be a bit of a toothless tiger,”
  Read more at http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2014/02/paper-tiger-german-constitutional-court.html

  Jos EU:n korkeimmalla oikeudella ei ole mitään velvoitetta käsitellä asiaa nopeasti, niin silloinhan sen käsittelyä voi lykätä määrättömän pitkälle tulevaisuuteen, siis jättää käytännössä kokonaan käsittelemättä ”kiireisiin vedoten” ?

  Jutun kommenttiosastolta löytyy:

  ” So the ECB want another say couple of billion and the Germans will not pay it, there is nothing the ECJ or ECB can do.
  …The German court was not stupid and give full control to the ECB. If the German court feels it goes against the German constitution, they will simply deny the funding. This protects the German banks if they do not want to fund something the ECB wants funded. ”

  • Antti permalink

   Vosskuhle, tuomioistuimen presidentti, on avannut julkisen keskustelun perustuslakituomioistuimen asemasta aikaa sitten. Hän on nähnyt integraation törmäävän jatkuvasti Saksan perustuslakiin. EU ja integraatio on okei, mutta perustuslaki on ristiriidassa nykysuuntauksen kanssa ja sitä pitää muuttaa, jos nykyistä tietä halutaan jatkaa. Nyt mennään nykyisen lain mukaan. Tuomioistuimella ei ole pienintäkään halua olla päättämässä EUn kehityksestä – vain perustuslain tulkinta kiinnostaa. Sen sijaan, että tuomioistuin olisi suoralta kädeltä tyrmännyt hankkeen laittomana, se on antanut mahdollisuuden EUn elimille tehdä asiat oikein – ettei sen itse tarvitse vetää henkseleitä hankkeen ylle. Ei kyse ole hampaattomasta tiikeristä, vaan instituutiosta, joka nauttii suurta luottamusta kansan parissa.

   • Saksan perustuslakituomioistuin antoi EU-tuomioistuimelle mahdollisuuden tulkintaan. Mutta on kutakuinkin mahdotonta kuvitella, että EU tuomioistuin tulisi tuomitsemaan EKP:n ja kaatamaan euron. Todellisuudessa tuossa oli kyse tempusta, jolla Saksan perustuslakituomioistuin kiemurteli irti syliinsä tulleesta äärimmäisen kiusallisesta ongelmasta.

   • Hyvin pitkälti samaa mieltä. EU-tuomioistuin kun on kunnon supervallan tuomioistuimien tapaan varsin politisoitunut, joten temppuun minäin uskon.

    Tosin tässä on taustalla myös se, että jos tarpeeksi moni maa alkaa kapinoimaan Neljättä Valtakuntaa ja sen järjestystä vastaan, niin aina voidaan pöytä keikauttaa nurin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: