Skip to content

Italian työllisyys ja teollisuuden kehitys – todelliset luvut kuin painajaisesta

helmikuu 2, 2014

Italian taloudesta ei meillä Suomessa paljoa uutisoida. Olisi kuitenkin syytä uutisoida, sillä Italia on eurooppalaisittainkin melkoinen teollisuusmahti. Tai oli ainakin ennen euroa. Tätä menoa Italia muuttuu köyhäksi teollisuutta kaipaavaksi maatalousmaaksi suhteellisen nopeasti. Suomen luvuthan ovat hyvin samankaltaisia, tosin sillä erolla, että Suomessa luopuminen tuotannollisesta vientiteollisuudesta ja muuttuminen kehitysmaatasoiseksi maatalousmaaksi tulee olemaan paljon kivuliaampaa jo pelkkien ilmasto-olosuhteiden vuoksi.

Katsotaan ensimmäiseksi työllisyyttä. Palkkatöissä olevien italialaisten lukumäärä hupenee tyrmäävää vauhtia kuten kuvasta on nähtävissä. Lähteenä Italian tilastokeskus. Raportti täällä (pdf).

Italia_Tyolliset

Toisin sanoen Italian viralliset työttömyyslukemat ovat samanlaista valhetta kuin meillä Suomessa ovat omamme. Koska Italiassa ei yksinkertaisesti ole töitä tarjolla, niin miksi niitä hakisi. Tuolloin ei ole virallisesti työtön. Rehellistä työtä ei vain löydy. No, ainakin Mafialle on tarjolla paljon uusia työntekijöitä.

Pelkkä töissä olevien määrä ei kerro koko tarinaa. Myös teollisuusyritysten tuotannon hintakehitys on merkittävä indikaattori.

Italian teollisuuden tuottajahinnat, joita voi monessa mielessä pitää varsin luotettavana merkkinä deflatorisesta kehityksestä ovat olleet laskussa jo kauan. Koska hintakehitys koskee kaikkia teollisuudenaloja ei syynä ole mikään tarjontapuolen tehokkuuden lisäys. Kysyntää ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Koska teollisuudella ei ole kysyntää, niin työntekijöitäkään ei tarvita. Seuraavana kuva Italian teollisuuden tuottajahinnoista. Lähteenä Italian tilastokeskus, raportti täällä (pdf).

Italia_Tuottajahinnat

Italian ja Suomen kehitys on hyvin samankaltaista. Italian etuna tosin on se, että ystävällisemmän ilmaston ja viljavamman maaperän vuoksi Italialaisilla ei ole vaarana kuolla nälkään ja kylmään kehitysmaatasolle taantumisen jälkeen. Toinen on tilanne meillä suomalaisilla.

Työpaikkojen katoaminen kertoo eittämätöntä kieltään siitä mihin Italia on menossa.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
  1. Erkki permalink

    EU:n omissa ennustuskäppyröissä Italia ottaa seuraavien 50 vuoden aikana Saksan lähes kiinni – ainakin väestön määrässä. Väestömäärän vuorostaan pitäisi naiivimpien korrelaatioihin ja ceteris paribuksiin pohjautuvien savolaisten talousteorioiden mukaan kääntyä suoraan myös taloudelliseksi mahdiksi, menestykseksi, kysynnäksi ja moneksi muuksi fantsuttelun arvoiseksi.

    Kaikki on siis hyvin, ei koske Suomea, täys-Nelson kerien kahdella voltilla otettu markkinoista painimatolla jne.

  2. Italian suuri vahvuus on se, että Italian valtio on hyvin vähävelkainen, joten sillä on runsaasti paukkuja laitettavaksi elvytykseen 😉

    • Italian valtionvelka on siinä mielessä melkoisen ongelmaton, että kotitaloudet ovat lähes velattomia. Pisteveroa (bail-in-tyyppistä) on siellä käytetty aiemminkin hyväksi vastaavassa tilanteessa. Italian valtionvelka on iso, tottakai. Mutta liiraan siirryttäessä sen takaisinmaksaminen ei lex monetaen osalta olisikaan enää niin hankalaa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: