Skip to content

Lisää enteitä asuntomarkkinoille – asuntolainan saajat vähissä

helmikuu 1, 2014

Taloussanomat on julkaissut hyvin mielenkiintoisen artikkelin asunnonostajien lainakelpoisuudesta. Tuon jutun mukaan pankkien arvioima luottokelpoisuus toteutuu entistä harvemman asunnon ostajan osalta. Ilmiö on suoraa seurausta talouden ja työmarkkinoiden tilanteesta. Yhä harvemman palkansaajan potentiaaliset tulevat tulot ovat lainanantajan kannalta uskottavat. Myös toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen merkitys alkaa muuttua aika marginaaliseksi, sillä mikäli Suomessa aloitetaan hallitusohjelman mukainen sisäisen devalvaation ohjelma, niin yhä harvempi niin sanottu pysyvä työpaikka on olemassa parin vuoden päästä.

Asuntojen hintojen nousu ja edes pysyminen nykyisellään vaikuttaa entistä enemmän olevan kiinni Suomen talouden ihmeparantumisesta, mitä ei näillä näkymin ole odotettavissa. Toisaalta myös julkisin varoin tapahtuvan vuokranmaksun voi ennustaa reippaassa sisäisessä devalvaatiossa hieman hyytyvän. Tämän tuloksena edes isojen kaupunkien pienten ja keskisuurten asuntojen hintatasoon tuskin kohdistuu ainakaan nousupaineita mikäli talous ei lähde tuntuvaan nousuun.

Henkilökohtainen veikkaukseni on, että Suomessa koetaan 1990-luvun alun kaltainen asuntojen hintojen romahdus kun hallitusohjelmaan sovittua sisäistä devalvaatiota aletaan kunnolla toteuttaa. Irlannin ja Espanjan esimerkkien perusteella voi arvioida, että pudotus tulee olemaan todella ruma. Tosin valitettavasti tuo ohjelma ei vaikuta siihen valtion velkaantumiseen kuten kriisimaista on nähty, mutta kaikkea muuta kivaa kuten massatyöttömyyttä ja omaisuusarvojen romahtamista kyllä tullaan näkemään.

Mutta onhan tuossa romahduksessa se etu, että hyvää ostettavaa Helsingin keskustasta alkaa löytyä ihan kohtuulliseen hintaan.

Taloussanomien juttu löytyy täältä.

Lisäys: Ylen uutisten mukaan asuntolainoja otettiin vuonna 2013 ”vain” 20% vähemmän kuin vuonna 2012. Toisin sanoen ihmiset joko pelkäävät ison lainan ottamista (järkevää tässä taloustilanteessa) tai pankit eivät tässä taloustilanteessa anna lainoja (järkevää koska kriisimaiden asuntolainakannan mätäneminen pelottaa noin esimerkkinä). Ylen uutinen täällä.

Lopputulemana tilanne on menossa siihen suuntaan, että pieniä ikäviä muutoksia työllisyydessä, niin asuntomarkkinoilla alkaa tapahtua.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: