Skip to content

Kuoleman suudelma keskiluokalle ja vientivetoisen toipumisen valhe – euron todellisuutta

helmikuu 1, 2014

En ole vieläkään ehtinyt kunnolla lukemaan komission omaa raporttia, jossa eurokriisin hoitoa syytetään EU:n omien sopimusten ja tavoitteiden tietoisesta rikkomisesta. Kyseessä oleva raportti löytyy täältä. Mutta muutamia johtopäätöksiä raportin perustella voi tehdä jo pelkällä pintapuolisella lukemisella.

Euroalue on onnistunut täysin ennennäkemättömällä tavalla leikkaamaan euroon kuuluvien maiden kansalaisten elintasoa. Eurojäsenyyden aiheuttama elintason muuton ja tuotannollisen talouden katoaminen on suorastaan ennennäkemätöntä. Edes 1930-luvun lama ei kyennyt vastaavaan, sen tuhot jäivät pienemmiksi. Missään muussa yhteydessä ei kokonaisten kansakuntien elintasoa ole kyetty laskemaan yhtä päättäväisesti ja lakien noudattamisesta välittämättä kuin Euroalueella – tämä siis ilman sotaa.  Kuten raportista on luettavissa, niin kriisimaiden keskiluokka on katoamassa.

Elintason leikkausten, kuristavan rahapolitiikan ja tuhoisan sisäisen devalvaation lopputuloksena euromaiden velkaantuminen on vain kasvussa. Tämä taas noudattaa täysin kansantalouden perusteorioita. Sisäisen devalvaation toteuttaminen johtaa väkisin elintason laskuun ja valtion velkaantumisasteen räjähdysmäiseen kasvuun.

Kun taloutta pienennetään tahallaan ihmisiä köyhdyttämällä, niin valtioiden velkaantumisaste kasvaa vaikka yhtään uutta velkaa ei otettaisi. Myös vanhan velan maksaminen vaikeutuu. Jos aikaisempi kansantuote on ollut Y, niin oikein tukevan sisäisen devalvaation jälkeen kansantuote on 0,7Y. Tuolloin ennen sisäistä devalvaatiota ollut vielä suhteellisen turvallinen velkamäärä, joka on ennen sisäistä devalvaatiota ollut turvallisen tuntuiset 80% kansantuotteesta, nouseekin 114%:n tasolle kansantuotteesta.

Toisin sanoen pelkkä matemaattinen todellisuus kertoo sisäisen devalvaation olevan tavoitteiltaan mahdoton – sitä se on erityisesti Euroalueen kaltaisella talousalueella, jonka vienti on talouden kokoon nähden suhteellisen vähäistä. Euroalue on lähes suljettua talousalue, minkä vuoksi alueen velkaongelman ratkaiseminen sisäisen devalvaation ja viennin avulla on käytännössä matemaattinen mahdottomuus.

Tilanteen mahdottomuutta korostaa se, että ihmisten tahallisen köyhdyttämisen kanssa samanaikaisesti on harrastetun politiikan lopputuloksena ollut Euroalueen viennin hiipuminen, ei kasvu. Kun komission, EKP:n ja erityisesti Saksan toisilta vaatimien sisäisten devalvaatioiden politiikka on oikein kunnolla alkanut purra 2012, niin Euroalueen ulkopuolelle tapahtunut vienti on euromääräisenä ensin hiipunut ja sen jälkeen kääntynyt laskuun, kuten kuvasta näkyy.

EuroalueenVienti1

Toisin sanoen todellisuutta tarkasteltaessa yksi sisäisen devalvaation taustalla olleista perusteluista, nousuun viennin avulla koko Euroalueen osalta, osoittautuu puhtaaksi valheeksi. Euroalueen sisäisten tasapainojen osalta taas muiden maiden lisääntynyt vienti tarkoittaisi Saksan kauppataseen ylijäämän katoamista, mitä Saksa tuskin sallii.

Vaikka koko sisäisten devalvaatioiden ja rakenteellisten uudistusten politiikan taustalla olleet viralliset perustelut ovatkin osoittautuneet valheiksi, niin tuo politiikka on ollut erittäin tehokasta muissa suhteissa. Politiikka on ollut tehokasta kriisiin joutuneiden maiden demokratian ja keskiluokan tuhoamisessa, minkä komissio on itse eittämättömästi dokumentoinut tämän postauksen alussa viittaamassani raportissa.

Se mitä kriisimaissa on eittämättä tapahtunut on ollut keskiluokan ja parempituloisen työväenluokan elintason romahdus. Perinteinen keskiluokkainen elämä oman asunnon, auton, lasten kasvattamisen ja turvallisen tuntuisen tulevaisuuden osalta on muuttunut mahdottomaksi.

Euro on ollut suunnaton menestystarina. Se on ollut menestystarina sekä demokratian että keskiluokan hämmästyttävän tehokkaassa tuhoamisessa. Kaikki tämä ilman sotaa.

Euroa kannattavat poliitikot voivat olla ylpeitä varsin ainutlaatuisesta saavutuksestaan.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Se on juuri noin.

  Oletko miettinyt niitä tahoja, jotka tietoisesti tämän tekevät, ja siis asiasta hyötyvät?

  • Pidän suurimpana syyllisenä umpityperyyttä ja henkilökohtaisten etujen tavoittelua. Poliitikko, joka haluaa euroviran, ei voi sanoa mitään poikkipuolista. Lisäksi valitettava fakta on, että moni korkeista virkamiehistä ja poliitikoista ei yksinkertaisesti ymmärrä asioita. Moni jopa uskoo puhumiinsa valheisiin. Toisaalta tehtyjen virheiden tunnustaminen on kymmeniä vuosia jatkuneen propagandan jälkeen aika vaikea paikka.

   Mikäli niin monet eivät kärsisi tästä kuviosta, niin poliitikkojen huoli ääriliikkeiden noususta olisi koomista seurattavaa. Tämä talouskriisi on tehty kuin tilaustyönä ääriliikkeiden kannatuksen nostamiseksi.

   • Minusta on jopa koomista seurata, kuinka poliitikot toimivat juuri niin kuin heidän vakanssinsa edellyttää, eli toimivat sylkykuppeina. Ei liene epäselvää, että tässä suurpääoma pyörittää poliittisia ”päättäjiä” mielensä mukaan. Vientiteollisuus on saanut uuden ulottuvuuden, nimittäin nyt viedään koko lafka ulos. Talletussuoja takaa pankkien vapaan huseeraamisen riskeistä piittaamatta. Suurpääoma voi odottaa käsiin tippuvia ”kypsiä hedelmiä” rauhallisin mielin.

    Pk-yritykset ja pk-palkansaajat ajetaan totaaliseen liriin. Työttömyys ja konkurssit seuraavat toisiaan. Ostovoima on viety ja velkasaturaatio saavutettu. Valtioiden konkurssit ovat tällä menolla vain ajan kysymys.

    Rahapolitiikka on ulkolaisissa käsissä. Euroopassa vain Saksa porskuttaa ja lähes kaikki muut näivettyvät. Nyt odotetaan ihmettä ja ollaan totaalisen lamautuneita tekemään tarvittavia päätöksiä.

    Jungner US:n blogissa sanoi, että meillä ei voida tehdä ”islanteja”, koska EU:n sisämarkkinoiden romahtamista ei ulkopuoliset maat kykene paikkaamaan omalla kysynnällään. Minä kysyin, että mitä leikkaukset sitten tässä tilanteessa hyödyttävät? Vastausta en saanut.

    Jyrki Kataisen mainitsema niskalenkki markkinavoimista lienee kovinkin kaukana. Omaan valuuttaan palaaminen lienee ainoa oikea ratkaisu tässä juoksuhiekassa. Sekään ei tietenkään ole mikään taikatemppu asioiden helpoksi ratkaisuksi, mutta nyt kyllä mennään pää edellä kallioon. Nyt nyrkkeillään kädet selän taakse sidottuina.

   • Poliitikoilla olisi lainsäätäjinä valta ja kyky tehdä tarvittavat muutokset.

   • Juurikin näin, mutta hyvä kysymys lienee, että miksi mitään ei tehdä? Onko ohjeet hukkuneet matkalle?

 2. Pari mielenkiintoista vastaantullutta:
  Vahvan markan aatehistoria – Asko Korpela
  http://www.askokorpela.fi/kansanta/permak98/Vahvan_markan_aatehistoria-HS-19981125-AnttiBl%E5field.htm

  Markasta euroon, mutta miksi? – Raha ja Talous
  http://rahajatalous.wordpress.com/2011/01/18/markasta-euroon-mutta-miksi/

  • Olen noita kumpaakin kuviota seurannut välillä turhankin läheltä. Suomen eurojäsenyys on esimerkki poliittisesta prosessista, jossa tosiasioilla ei ollut mitään merkitystä.

 3. Riikka Söyring permalink

  Ja keskiluokkakin oli pitkälti velkavarallisuuskeskiluokkaa…
  – huoh –

  Tullaankohan EU.n aikaansaannoksien seurauksena tapahtunutta romahdusta aikanaan kutsumaan historian kirjoissa Eimarin hallituksen sotkuksi?

  Keskiluokan kurjistumisesta se edellisenkin kerran kimmokkeita sai, kansallissosialismin juurtuminen. Jo on ehättänyt Saksan presidentti vihjailemaan, että Saksa voisi jo heittää syyllisyyslastinsa II maailmansodasta ja osallistua näin aluksi johonkin kevyehköön, pienempään sotaan esimerkiksi Afrikassa (ARD-tv:n mukaan 61% saksalaisista vastusti pressan ideaa).

  Haluaisin pyytää tätä tekstiä hieman artikkelimaisemmaksi muovattuna uudelleenjulkaisuun itsenäisyyspuolueen jäsenlehdessä Vieraskynänä.

  • Pitää ihan harkita hetki. Lisäksi pitäisi saada irrotettua hieman lisää aikaa taustatyöhön. Palaan asiaan myöhemmin vaikka sähköpostitse.

 4. Riikka Söyring permalink

  Det passar bra. Näet varmaan osoitteeni kommentin yhteydessä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: