Skip to content

Demarit ja talouskriisi – Urpilainen ja järkevä talouspolitiikka

tammikuu 31, 2014

Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen otti julkisesti kantaa julkisten menojen leikkauksiin, aihetta koskeva Ylen uutinen täällä. On aivan oikein, että valtionvarainministeri ja ennen kaikkea toisen päähallituspuolueen puheenjohtaja ottaa näin merkittävään asiaan kantaa. Olen yllättäen Urpilaisen kanssa samaa mieltä siitä, että leikkaukset laskuvaiheessa eivät ole kovinkaan fiksua politiikkaa, leikkaukset tulee ajoittaa noususuhdanteeseen koska silloin niiden työllisyysvaikutukset eivät ole luokkaa Kreikka ja Espanja.

Toisaalta olen kyllä sitä mieltä, että Suomen julkishallinnon rationalisointi on täysin välttämätöntä. Nykyinen jatkuvasti itselleen uusia tehtäviä harova, itseään yhä lihottavaksi hirviöksi kasvanut rakennelma on mieletön.

Olisin kuitenkin odottanut Urpilaisen esittävän taloutta kuristavista toimenpiteistä pidättäytymisen lisäksi järkeviä toimenpiteitä talouden saattamiseksi kasvuun. Tuollaisia toimenpiteitä ei Urpilainen kuitenkaan esittänyt.

Sinänsä talouden kasvuun auttavien talouspoliittisten temppujen esittäminen olisi helppoa, mutta koska tällä hetkellä nuo keinot ovat kiellettyjä kunnes Saksa sanoo toisin, niin niistä ei voi edes keskustella. Sillä merkittävin ja tehokkain kysynnän romahtamisesta johtuvan laman poistamiskeino olisi rahapoliittinen elvytys, mutta se ja jopa sellaisesta keskusteleminen ovat verboten.

Demarit eivät kuitenkaan voi mitenkään paeta historiallista syyllisyyttään nykyisen ahdingon syntymisessä. Aikoinaan demareiden puheenjohtajana toiminut Paavo Lipponen ajoi eurojäsenyyttä ja itsenäisestä talouspolitiikasta luopumista sellaisella raivolla ja vakaumuksella, jollaisen voi omata vain taloudesta täysin ymmärtämätön henkilö. Kieltämättä kokoomuksen Sauli Niinistö on myös osasyyllinen tuohon hölmöilyyn talouspolitiikan osalta, mutta ensisijaisesti juuri demarit päättivät uhrata suomalaiset työpaikat eurooppalaisen unelman alttarille.

Lupaan äänestää demareita tulevissa vaaleissa jos he kykenevät irtaantumaan Lipposen perinnön painolastista ja aloittamaan järkevän talouspolitiikan teon. Tarkoitan siis tekoja, en puheita.

En tosin aio niin sanotusti pidättää hengitystäni moista temppua odottaessani.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. n.n permalink

  Kok vs SDP piikittely ja huutokaupat ulkisuudessa on viime päivinä ollut sen tasosta että mitäköhän kulisseissa oikeesti mahtaa kyteä?

  Ennenaikaset vaalit. Mä en edelleenkään usko sixpackin pysyvän koko vaalikautta kasassa, saas nähdä.

  Yllättävää että demareitten ei-täysin-todellisuudesta-irtaantuntu nuorempi siipi vaikuttaa potkivan ehkä kovemminkin tutkainta vastaan kun Vasemmistoliitto.

  • Demareitten nuorempi siipi sekä vanha savupiipputeollisuuden ammattiyhdistyssiipi ovat käsitykseni mukaan oikeasti kauhuissaan. Duunarisiipi koska he näkevät mitä oikeasti tapahtuu. Myös nuorempi jengi näkee eikä heillä ole Paavo Lipponen Suuri Ensimmäinen -ajasta sellaista omakohtaista kokemusta kuin nykyisellä johtojengillä. Suuri osahan aktiividemareista on enemmän tai vähemmän Lipposen opetuslapsia tai muuten vain eurouskovaisia.

   Jos osaa katsoa keskustassa kävellessään kuinka paljon liiketilaa on tyhjänä ja kuinka rajua vauhtia teollisuuden työpaikat vähenevät, niin ei voi olla tyytyväinen. Ei ainakaan jos edes jollain muotoa edustaa perinteisiä demariaatteita.

   Toisaalta näin kansallismielisen oikeiston edustajana olen samoista asioista hemmetin huolissani.

  • n.n permalink

   Itse itselleni vastaten, olen ääreest pal hämmästynyt tän päiväisestä Kataisen kommentista jonka mukaan suunnitellut 3.3mrd lisä”sopeutuksia” ei ole nyt järkevä toteuttaa.

   Onko sittenkin mahdollista että sixpackissa ja hallituspuolueissa esiintyy jonkinasteista älyllistä toimintaa?

   Evidenssi, herran tähden onko oikeasti mahdollista että se sittenkin vaikuttaa?

   Olispas jotain, Suurella mielenkiinnolla odotan huomista Käteisen puheenvuoroa.

 2. Pessimisti permalink

  ”Demarit eivät kuitenkaan voi mitenkään paeta historiallista syyllisyyttään nykyisen ahdingon syntymisessä” – eivätpä toden totta: ”SUOMEN TRAGEDIA .. tästä kansakunnan ahdinko alkoi”, http://www.promerit.net/2013/06/suomen-tragedia/

 3. Gawain permalink

  ”Olisin kuitenkin odottanut Urpilaisen esittävän taloutta kuristavista toimenpiteistä pidättäytymisen lisäksi järkeviä toimenpiteitä talouden saattamiseksi kasvuun. Tuollaisia toimenpiteitä ei Urpilainen kuitenkaan esittänyt.”

  Odotusten tulisi olla sopusoinnussa yksilön mahdollisuuksien kanssa. Haluamisen ja voimisen välillä on traaginen ristiriita aivan kuten varhaisromantiikan Wertherin kärsimyksissä.

  Peruskoulun luokanopettajan arsenaaliin eivät kuulu tuollaiset eväät. Mistä sen voi tietää? No, kun kouluttaa reilut puoli vuosikymmentä näitä opettajia. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: