Skip to content

Mitä eurolle pitäisi tehdä kun nykyinen malli ei toimi – Operation Bond Bomber

tammikuu 22, 2014

Edellisessä blogipostauksessani kirjoitin komission oman raportin tuomitsevan euron ja sen varjolla tehdyt toimenpiteet vahingollisiksi. Olen tänään hieman tarkemmin katsellut tuon raportin sisältöä ja se on todella kylmäävää tavaraa (komission raportti täällä). Komission ryhmä on kerännyt ja analysoinut suuren määrän dataa ja analyysin lopputulokset ovat kokonaisuudessaan pahempia kuin olen olettanut. Olen ilmeisesti kuitenkin ollut aivan liian optimistinen ja odottanut talouspoliittista tolkkua. Mutta kaikkein masentavinta tässä on se, että komission Euroalueen kehitystä koskevassa raportissa esille tuodut ongelmat olisivat helposti hoidettavissa. EKP voisi ratkaista ongelmat parissa kuukaudessa ja mahdollisesti jopa valtuuksiensa puitteissa.

EKP:n pitäisi aloittaa massiivinen Operation Bond Bomber. Koska EKP ei sääntöjen mukaan voi rahoittaa yhtä jäsenvaltiota, niin EKP:n pitäisi ilmoittaa ostavansa kaikkien euroa käyttävien valtioiden velkakirjoja kyseisen valtion ns pääoma-avaimen suhteessa (itse asiassa en tiedä olisiko tämäkään sääntöjen mukaan mahdollista, mutta muita nopeasti tehoavia keinoja en keksi). Lisäksi EKP ilmoittaisi jatkavansa suoria velkakirjojen ostoja siihen saakka, että Euroalueen nominaalisen kansantuotteen kasvuvauhti on 6% vuodessa.

Kun EKP olisi tuolla tavoin mattopommittanut Euroaluetta uusilla euroilla, niin talous irtoaisi lamasta hyvin nopeasti. Totta kai tempusta seuraisi kaikenlaisia oheisvaikutuksia, mutta nykyinen Euroalueen teollisuuden tuhoutuminen ja työvoiman kykyjen rapistuminen loppuisi. Eurokriisi olisi todennäköisesti ohitse muutamassa kuukaudessa. Eli armoton setelirahoitus. Operation Bond Bomber.

BondBomber1

Valitettavasti en usko EKP:n moiseen rupeavan vaikka se olisi nopein ja tehokkain keino kriisin lopettamiseksi. Operaatio Bond Bomber olisi itse asiassa myös Saksan etu. Vihamielisyys Saksaa kohtaan vähenisi ja poliitikot saisivat hengähdysaikaa miettiä mitä oikeasti haluavat.

Tätä vauhtia ilman EKP:n radikaaleja toimenpiteitä tuota hengähdysaikaa ei tule vaan monien maiden poliittinen tilanne ajautuu kohden kaaosta. Tuon kaaoksen lopputulosta kukaan ei pysty arvaamaan. Varmaa on ainakin se, että EU ei tule olemaan entisensä muutaman vuoden kuluttua. Nyt olisi vielä mahdollista tehdä muutos hallitusti. Pian ei asiaa enää nykyisiltä päättäjiltä kysytä. Ilman radikaaleja rahapoliittisia toimenpiteitä moneen suureen Euromaahan on mitä suurimmalla todennäköisyydellä lähivuosina tulossa EU:n ja euron suhteen epäileväisiä tai peräti vihamielisiä hallituksia. Tuon todennäköisin seuraus on melkoinen poliittinen kurimus.

Euroopan annetaan mieluummin ajautua taloudelliseen kaaokseen ja poliittiseen kurimukseen kuin irtaudutaan vakaan rahan arvon dogmista.

Mainokset

From → Uncategorized

12 kommenttia
 1. Kannatan, rahaa liikkeelle.

  Ihmettelen, että miksi tätä peliä ajetaan umpikujaan? Onko tarkoitus realisoida vakuuksia vai miksi näin järjetöntä toimimattomuutta. Onko taustalla jokin kuvio, joka ei vielä ole tullut esille? Saksakaan ei voi olla se ainoa syy. Jonkinlaista uutta jakoa tämä meininki enteilee.

  • n.n permalink

   En mä oikeestaan usko että ainakaan meiän rakkaan Vastuuta Kantavan Hallituksen osalta mistään muusta on kyse kun täydellisestä realiteeteista irtautumisesta ja käsitäämättömästä määrästä denialia, luonto sittmn hoitaa loput.

   Mr. Käteisen tän päiväset kommentit oli taas niin veretseisauttavia että. Mä en tiedä mitä Jykä ottaa mutta mä haluun sitä samaa:

   ”– Nyt me sitten katsomme miten se saadaan kursittua kasaan niin että velkaantuminen taittuu. On välttämätöntä hoitaa Suomi kuntoon, eikä vastuuta voi välttää, ”

   Aivan käsittämätöntä miten tämä jengi vieläkin sielä heiluu.

 2. Sami Miettinen ehdotti juuri tuota ratkaisua, eli pääomaavaimen pohjalta tehtyä QE:tä jo pari vuotta sitten, minkä allekirjoitin hymyssä suin.

  • Joo, tuohan on ollut jo kauan se selkein ja järkevin ratkaisu. Saisi koko ongelman ratkaistua muutamassa kuukaudessa. Mutta tuo komission rapsa on sen verran tuhtia tavaraa, että siinä hymy hyytyy kun tilastoja lukee. Kokonaisuudessaan Euroalueen sosiaalinen tilanne on paljon pahempi kuin olen osannut ajatella.

   • Mitä järkeä meidän kannaltamme on siinä, että EKP syytää rahaa konkurssivaltioille. Siitä rahasta 2% on meidän rahaamme. Kun jaetaan 1000 miljardia, 20 miljardia on meidän rahaamme. Me emme ehkä edes tarvitse tuota rahaa, mutta varmaan maksaisimme sen EKP:lle takaisin. Kriisimaat eivät sitä tule maksamaan takaisin. Siis miksi se olisi toivottava ratkaisu meidän kannaltamme?

   • Jos EKP ostaisi meiltä valtion velkaa 60% kansantuotteesta ja polttaisi paperit pääoven edessä, kuten noille velkakirjoille olisi pakko käytännössä tehdä, niin kyllähän se meitä hyödyttäisi. Itse asiassa hyödyttäisi Suomea enemmän kuin Kreikkaa. Silkkaa matematiikkaa.

   • Tarkoitatko siis mallia, jossa EKP ottaa jokaiselta maalta esim. 60% BKT:stä velkakirjoja vastuulleen, myös Suomelta. Sitten Suomi olisi tosiasiassa velaton maa. Sitten EKP hävittäisi velkakirjat. Mahtaisiko kelvata saksalaisille? Ja sen jälkeenkään en usko Kreikan selviämiseen. velkaa edelleen yli 100% BKT:stä.

 3. Velkojen monetisointi, eli ns. rahapoliittinen nuclear option. Varmaan vaatii kriisin etenemisen todella pahaan jamaan, ennenkuin sitä edes harkittaisiin.

  Vanha kaava. Pitää ensin syrjäyttää kokonainen sukupolvi työelämästä pysyvästi, tuhota suurin osa teollisesta kapasiteetista ja osaamisesta, sekä pankkien taseet, ja kansankuntien välinen luottamus. Ja vasta sitten voidaan toimia.

  Omasta mielestäni järkevintä olisi ollut ”iskeä ensin”. Mutta mitäpä minä gradua palauttamaton kauppat. yo tiedän…

 4. Muuan Miekkonen permalink

  Osaltaan näihin kumpaankin vaikuttaa EU päästökauppa. Kuten vuoden ensimmäisessä talouselämässä on juttu.

  Suomen teollisuustuotanto ja vienti – kysyntäshokki vai rakenteellinen ongelma?

  Euroalueen teollisuuden tuhoutuminen

  Ei ollu EU suomentanut tuota raporttia.

 5. Antti permalink

  Euroalue on kauppataseeltaan balanssissa ja vaikutukset olisivat erilaiset, kuin vieraassa valuutassa velkaantuneelle banaanivaltiolle. Merkelillä olisi euroja yllin kyllin ja hän voisi tehdä niistä mukavan patjan kipeälle lonkalle, jos pelkäisi niiden liikkeellelaskettuna aiheuttavan inflaatiota. Vastuu siirtyisi keskuspankilta lainsäätäjille, niin kuin kuuluukin olla. Valtiot rahoitettaisiin hetkellisesti keskuspankin kautta ja veroja voitaisiin keventää – varsinainen kick start taloudelle. Luulisi poliitikkojen tarttuvan tähän monetisointiin. Mitä tapahtuisi too big to fail pankkisektorille johdannaisineen, jos valtiot maksaisivat velkansa niille pois? Tulisiko möröstö puudeli?

  • Pankit menettäisivät otteensa päättäjistä. Saksassa vaihtuisi todennäköiseti valta. Hyvin käynnistynyt keskiluokan kyykyttäminen ja sosiaalietujen alasajo jouduttaisiin lopettamaan. Libertaarit eivät tykkäisi. Hyviä syitä jättää BB-Op tekemättä.

 6. TNE permalink

  Euroopassa poliitikoiden tulisi lyödä paineita EKP:n suuntaan joukko rahoituksen järjestämisen suhteen. Meillä vaan puhutaan rakenteista vaikka suhdanteet osoittaa nimeenoman kysyntäpuolen ongelmista. Suuri rahoitusoperaatio tulisi kuitenkin hoitaa ohi pankkien eli välistä vetäjiä ei tarvitsisi heti alussa, kyllä ne pankitkin talouden elpyessä pääsisivät hyötymään.

  En tiedä nykypuolueista oikein ketään kuka olisi tehnyt tämänsuuntaisia avauksia,
  oikeistopuolen poliitikot ovat jo aikaa sitten myyneet sielunsa markkinoille, heidän kärkipoliitikot eivät myönnä euron ongelmaa vaikka törmäisivät siihen kadulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: