Skip to content

Komission oma raportti tuomitsee euron ja sen pelastamistoimenpiteet

tammikuu 21, 2014

EU:n komission oma raportti tuomitsee euron ja sen pelastamiseksi tehdyt toimenpiteet. Raportin johtopäätökset ovat tyrmääviä mikäli ne riisutaan normaalista byrokraattikielestä ja katsotaan pelkkiä johtopäätöksiä. En ole vielä lukenut koko raporttia, mutta palaan asiaan kunhan olen sen katsonut. Mutta seuraava lainaus on aika tyhjentävä (muistakaa eurobyrokraattien kielenkäytön varaus):

In the absence of the currency devaluation option, euro area countries attempting to regain cost competitiveness have to rely on internal devaluation. This policy, however, has some limitations. It comes with a timing issue, as the negative demand effects of wage containment precede the positive effects of improved export performance. The effectiveness of wage containment policies depends on a series of factors including the openness of the economy, the strength of external demand, and the presence of flanking policies and investments enhancing non-cost competitiveness factors and facilitating the labour reallocation process. The longer-term human capital damage resulting from increased unemployment and social hardship also need to be taken into account (hysteresis effects).

Macroeconomic instability and still growing macroeconomic, employment and social divergences might jeopardise the functioning of EMU and thus core objectives of the EU as set out in the Treaties, namely to benefit all its members by promoting economic convergence and to improve the lives of citizens in the Member States. Enhanced surveillance
of employment and social developments was proposed by the Commission recently in its Communication on the Social Dimension of EMU. In the long term and after Treaty changes, an EMU-wide fiscal capacity with a shock absorption function could complement existing policy coordination instruments.

Toisin sanoen paska on osunut tuulettimeen ja ainoastaan täysimääräinen liittovaltio voi pelastaa euron. Tai oikeammin eurooppalaiset voi enää pelastaa joko euron hajoaminen tai täysimääräinen liittovaltio. Komission oman raportin mukaan euron puolustaminen tarkoittaa täysimääräisen tulonsiirtoliittovaltion kannattamista.

Monessa Euroalueen maassa ei nyt ole kyse mistään muusta kuin sopivan poliittisen johtajan löytymisestä. Tämä sama näytelmä on nimittäin Euroopassa näytelty jo noin sata vuotta sitten. Komission raportti löytyy täältä.

Kaikki ne negatiiviset näkemykset, joita euroon liittyessä esitettiin ovat osoittautuneet ennemminkin yltiöoptimistisiksi.

Fantastista, eikö totta?

Edit: Tuon raportin siinä olevine tilastoineen, analyyseineen ja johtopäätöksineen kuvittelisi olevan uutisoinnin arvoinen. Mutta en ainakaan nyt keskiviikkoaamuun 22.1.2014 kello 9:00 mennessä ole huomannut, että yksikään kotimainen media olisi asiaa uutisoinut. Moni ulkomainen media myös EU:n ulkopuolella on kyllä raportin huomioinut.

Edit2: Liittovaltion autuudesta muistutukseksi pieni laskelma yli vuoden takaa: Suomen maksuosuudesta liittovaltiossa. Osuus olisi taloutemme sukeltamisen vuoksi ehkä hieman pienentynyt, mutta ei mainittavasti.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. hakki47 permalink

  Some of us never learn.
  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/10/miksi-emme-opi-edes-virheistamme.html
  Masentavaa, eikä fantastista ollenkaan.

 2. Pieni ihminen permalink

  Uskomatonta ettei tätä uutisoida Suomessa! EU käytännössä myöntää että heidän käyttämänsä rahapolitiikka on euromaiden sosiaalisten ongelmien aiheuttaja. Lisäksi he nostavat kädet pystyyn ja käytännössä sanovat että asialle ei voi tehdä mitään ilman liittovaltiota. Olen murheellinen.

 3. Riikka Söyring permalink

  ”Some of us never learn…”

  Ei tietenkään opita mitään, koska se edellyttäisi sen myöntämistä, että virheitä on tehty; että on noudatettu uskomuspolitiikkaa.
  Virallinen dogmi on, että virheitä ei tehdä: johtamisosaaminen on ylivoimaisella tasolla, epäonnistumiset ovat jonkun muun (ytöntekijöiden, markkinoiden jne) syy. Aina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: