Skip to content

Kultaan sidottu raha ei ehkäise pankkikriisejä – kuten USA:n historia osoittaa

tammikuu 11, 2014

Monen kultakantaan haikailevan perusteluihin kuuluu oleellisena osana se, että kultaan sidottu raha estäisi pankkikriisejä. Moinen väite ei kuitenkaan kestä tarkastelua, sillä pankkikriisien määrä on kultakannasta luopumisen jälkeen vähentynyt rajusti. Tarkastellaan esimerkkinä USA:n tilannetta.

Kuvassa oranssit viivat ovat USA:n julkisen vallan defautteja ja mustat ovat pankkikriisejä tai ainakin pankkikriisin ensimmäisiä vuosia. Kuten kuvasta näkyy, niin kultakannan aikana pankkikriisit olivat paljon yleisempiä kuin fiat-valuutan aikana. Toisaalta kuvasta myös näkyy, että USA on defaultannut velkansa muutaman kerran. Kuvasta muuten puuttuu sisällissodan jälkeinen default.

USA_defaults

Kuvassa sininen viiva kertoo julkisen velan suhteen kansantuotteeseen. Sisällissodan yhteydessä julkinen velka hieman pomppasi ja sitä seurasikin erilaisten defaulttien sarja.

Fiat-rahan aikana toinen maailmansota oli oma lukunsa. Tuolloin FED oli käytännössä Treasuryn osasto.

Mielenkiintoista on se, että fiat-rahan kautena ei pahoja pankkikriisejä ollut ennen nyt meneillään olevaa suurta taantumaa. Mutta eivätpä suuret keskuspankit sekoilleetkaan ennen 2000-lukua samalla tavoin kuin 2007.

Niin, ja se edellisen blogipostaukseni kuvauksessa mainittu maa on USA. Ajankohta oli USA:n taloudellisen ja teollisen suuruuden luontiaika eli 1800/1900-lukujen vaihde. USA oli lähes vastakkainen maa vapaita markkinoita ajatellen niinä aikoina kun maan vaurautta rakennettiin. USA ei osallistunut siihen edelliseen suureen globalisaation kierrokseen ennen ensimmäistä maailmansotaa. Oman maan teollisuuden rakentaminen oli vielä kesken.

USA:n vaurauden luomisaikana valtion sääntely ja valvonta oli yllättävän tiukkaa. Monilla aloilla elinkeinotoiminnan aloittaminen edellytti poliittista lupaa vaikka sellaista ei laeissa olisikaan edellytetty. Toisin sanoen kuvitelmat siitä, että USA:n vauraus olisi luotu sääntelyn ja julkisen puolen asioihin sekaantumisen puuttuessa ovat hölynpölyä. Ehkä lakeja monopolien ja kartellien estämiseksi ei ollut, mutta mikään monopoli tai kartelli, jolla ei ollut poliittista siunausta, ei toiminut kauan. Itse asiassa ilman poliittista siunausta oleva yritystoiminta ei suuremmassa mittakaavassa menestynyt. Siitä julkinen valta piti huolen.

Voikin sanoa, että USA onnistui kultakannasta ja pankkikriiseistä huolimatta muuttumaan maailman rikkaimmaksi suureksi kansakunnaksi.

Mainokset

From → Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: