Skip to content

Kun ketutuksen määrä ylittää riittävän tason – Suomen vienti ja talouskehitys

tammikuu 4, 2014

Kun ketutuksen määrä ylittää tietyn tason, niin sitä alkaa muuttua vähän välinpitämättömäksi. Minulla on nyt moinen tilanne. Kävin sekä eilen että tänään keskusteluja Suomen taloudesta. Ketutusta lisäsivät keskustelukumppaneitteni täydellinen todellisuuden kieltäminen.

On uskomatonta kuinka korkeapalkkaiset ihmiset alkavat leikkiä kolmea apinaa.

Ei kuulla, ei nähdä, ei puhuta mitään negatiivista.

Oman ketutukseni aiheina ovat seuraavat kuvat. Ensinnäkin Suomen kauppatase.

ja seuraavaksi kansantuotteen kehitys sekä teollisuustuotannon kehitys.

Ketutus1No niin. Nyt ollaan itse asiassa. Velkavetoinen kansantalous.

Keskustelukumppanini yksinkertaisesti päättivät leikkiä kolmea apinaa Suomen kansantalouden kehityksen suhteen. Edes sitä tosiasiaa, että teollisuustuotantomme on pudotuksessa, sisämarkkinat supistumassa ja yritykset rahoitusvaikeuksissa ei voitu myöntää.

Valheessa elämistä.  Alkaa virallinen liturgia jo hieman kyrsiä.

Moni poliittisen ja taloudellisen puolen johtaja ei suostu ymmärtämään missä mennään.

Kivaa kaikille suomalaisille.

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. Pessimisti permalink

  Eräs varsin mielenkiintoinen artikkeli: ”A Gathering Storm: Eurozone in 2014”, http://revolting-europe.com/2013/12/21/a-gathering-storm-eurozone-in-2014/
  ”Is Europe’s single currency bloc stabilising? Behind the current picture of calm storm clouds are gathering, says French economist Jacques Sapir, in this recent interview with Greek newspaper Kefalaio (Capital)…”

  • Tilanne on täysin kestämätön. Suomen hallituksilla on historillinen perinne nuolla Saksan sotilassaappaita olivat ne oikeita rautanaulaisia tai taloudellisia. Suomi on sitä ennenkin tehnyt oman etunsa kannalta heikoilla perusteilla. Nyt myös.

   Suomalaiset poliitikot uhraavat Suomen ja suomalaiset joidenkin kuvitteellisten tavoitteiden puolesta. Ei suomalaiselle poliitikolle ole paikkaa Neljännessä Valtakunnassa. Siellä paikkoja saavat vain ne, jotka pitävät puoliaan.

   Nöyristelevät orjakansan edustajat saavat ehkä ylimääräisen annoksen keittoa.

 2. Kiinnostava päivitys Suomen kannalta:
  http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1215-export-and-unit-labour-cost-adjustment-close-association-in-eu15/

  Ensin tulos saattaa tuntua hieman yllättävältä. Kun katsoo EUR-USD kurssia noilla aikaväleillä, tulee mieleen että onko tuo eurovaikutus. Suurin osa Suomen viennistähän kohdistuu euroalueen ulkopuolelle.

 3. hakki47 permalink

  Tervetuloa joukkoon.

  Tilanteessa ei todellakaan ole mitään uutta. Tai toisin päin ilmaistuna; näin on aina ollut ja aina myös oleva, hiukan Sinuhea mukaellen. Meillä vaikenevan samanlaisuuden ideaali on jopa onnistuttu kanonisoimaan konsensuspolitiikaksi, joka vähitellen rapauttaa kaiken politiikan. Kritiikitön auktoriteettiusko ja Ainoa Oikea Totuus istuvat meissä syvässä.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/02/ainoa-oikea-totuus.html

  Pienessä maassa siitä seuraa, että toisinajattelijoita, tai vaikkapa vain ajatustensa tuloksen ilmaisijoita pidetään kerettiläisinä ilonpilaajina ja yhteisön häiriötekijöinä. Perinteisesti heidät on vaiennettu ja heidän tulevaisuuden toimimiselle rakennettu mahdollisimman suuria esteitä. Vain saman mielisyyttä julkisesti julistavat ja kannattavat saavat äänensä kuuluville.

  Nyt netin avaamien mahdollisuuksien myötä tilanne alkaa rakoilla. Toisinajattelijatkin saavat vähitellen äänensä ainakin näkyville. Kestää kuitenkin aikansa ennen kuin moinen mihinkään vaikuttaa. Mutta vähitellen ja väsyttämällä talouden ja politiikan etujärjestöt joutuvan yhä enenevästi havaitsemaan, että ”politiikka on rikki” ja sen legitimiteetti poistumassa.

  http://www.hs.fi/paivanlehti/05012014/kotimaa/Seitsem%C3%A4n+keinoa+politiikan+korjaamiseksi/a1388813263987

  Tuo Hesarin juttu myös paljastaa kuinka pihalla arvostettu mediakin on tilanteen syistä ja mahdollisista tavoista sitä korjata. Siis puhun korjaamisesta, en hoitamisesta. Vasta kun syyt tunnetaan voidaan tilannetta korjata. Jos välttämätöntä kannattaa sitä ennen ennemminkin vaikka hoitaa oireita ja niiden seurauksia, mutta tehdä se sitten tieten.

  Artikkelin esittelemät 7 korjauskeinoa ovatkin omaa luokkaansa ja kiteytyvät kahteen viimeiseen; Aletaan puhua totta ja Lopetetaan marina. Kun maan valtalehti esittelee tämän tasoisia korjauskeinoja on meidän tavisten korkea aika joko nousta barrikaadeille tai sitten vain kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Useimmat meistä valitsevat perinteisesti jälkimmäisen.

 4. Kari permalink

  Kun vertaa 1990-luvun alkuun, tämä onkin suurin ero. Nyt ei ole elinkeinoelämän oppositiota, vientiteollisuus ei huuda devalvaatiota. Miksi? Luulisin, että Perussuomalaiset on suurin syy. Kakku konsensuspuolueet ovat olleet europolitiikassa mukana. Kun 1990-luvulla luovuttiin vahvasta markasta, niin SDP korjasi hyödyn 1995 vaaleissa. Jos nyt todettaisiin julkisesti, että pieleen meni, kansa voisi äänestää 2015 vaaleissa ihan väärin.

  • SDP:ssä koko ketju on entisiä lipposen avustajia tai hengenheimolaisia. Tai muuten vaan mukaan otettuja. Ei siellä ole mitään analyyttistä kykyä, tosin se Heinäluoman kirjoitus ja erään nuoren demarin avaukset esim. US-puheenvuorossa kertovat, että jotain valonpilkahdusta sielläkin välillä näkyy. Kokoomus taas on aivan naimisissa pankki- ja yrityskentän kanssa, ja yrityksissä tunnetusti majailee omituisia libertaareja sekä mikropuolen käytännönkokemuksen johdosta itseään makrotalouden asiantuntijoiksi luulevia. Näillä luulijoilla on kova ääni ja paljon rahaa, joten mitään saumaa Kokoomuksessakaan järjen äänen voimistumiselle ei ole. Keskusta taas ei ole koskaan osannut olla mistään mitään mieltä, paitsi Ahon aikaan ja silloinkin pakotettuna.

   Pelkään pahoin, että puolueiden henkinen köyhyys yhdistettynä persunpelkoon on tappava yhdistelmä, mikä estää korjausliikkeet. Pitää aina ajaa seinään, että saadaan tehtyä se, minkä olisi voinut tehdä paljon helpommin. Typerykset eivät vain tajua, että a) suojavirkoja ei löydy kaikille ja b) loputtomiin ei voi kusettaa, kuten Italian vaalit osoittivat. SDP/KOK/Kesk häviävät tämän pelin vielä. Kannattaisi ottaa se lusikka kauniiseen käteen ajoissa. Ei siinä joku Herlinin Hesarin ponnekkkaanoloiset, mutta naurettavat pääkirjoitukset mitään auta pitkällä aikavälillä.

 5. Repe permalink

  Ilta-Sanomissa oli Erkki Liikasen avoin kirje Suomen kansalle. Uskomatonta tosiaan, miten keskuspankkiiri puhuu kaikesta muusta paitsi rahapolitiikasta.

 6. Kaipaisin nyt Tyhmyriltä ja muilta hieman näkökulman muutosta. Kirjoitukset Suomen talouden karmeista näkymistä ovat totta, allekirjoitan ne kaikki. Mutta pitäisi puskea pitemmälle. Mikä on noiden ongelmien todellinen syy? Itse olen ihmetellyt tuota pitkään, kunnes tajusin olleeni totaalisen tyhmä. Vastaus oli ollut silmieni edessä vuosia, enkä ollut sitä älynnyt, vaikka olisi pitänyt.

  Kuka Suomea hallitsee? Ministerit, kansanedustajat, korkeat virkamiehet? Ei. Suomea hallitsevat yritysjohtajat. Nuo muut ovat vain heidän juoksupoikiaan. Ja miten nuo yritysjohtajat hallitsevat Suomea? Omistusten kautta. Eivät he itse yleensä omista paljoakaan (ainakaan ennen kuin ovat lypsäneet itselleen omaisuuksia). Mutta Suomessa omistus onkin pääosin isännättömän rahan käsissä.

  Suomen suurimmat omistajat ovat työeläkeyhtiöt ja valtio. Valtiolla ei ole omaa tahtoa. Kun saa poliitikot taskuunsa, valtion omistukset tulevat kaupan päälle. Keskeistä on siis saada työeläkerahastojen (150 miljardia) omistus ja valta käsiinsä. Sehän on isännätöntä rahaa, jonka omistajasta ei ole oikein selvyyttä.

  Viimeisen 10 vuoden aikana yritysjohtajat ja nimenomaan suuryritysten johtajat kaappasivat vallan työeläkeyhtiöissä. Harva kuvittelee, että heidät johdatti sinne kiinnostus eläkepolitiikasta. Tietenkin he ovat kiinnostuneita vallasta.

  Risto Murto totesi kerran olevansa 20 suomalaisen firman nimitysvaliokunnassa valitsemassa firmoille hallitusta ja tilintarkastajia. Noiden hallitusten alaiset toimitusjohtajat taas istuvat Varman hallituksessa Murron pomoina. Siinä piiri pieni pyörii. Tuon vaikutuksesta on presidentti Niinistöä myöten alettu puhua palkkioiden vedättämisen näkökulmasta. Mutta ongelma on laajempi.

  Tuollaisessa sisäänpäin lämpiävässä verkostossa ei yritysjohtajia valita sen perusteella, mitä he osaavat, miten he firmaa kehittävät jne. Ratkaisevaa on kenen kaveripiiriin kuulut. Ja asemassa pysymiselle ratkaisevaa ei ole firman kehittäminen vaan siedettävät luvut ja töppäysten välttäminen. Siihen riittää, kun parantaa kannattavuutta irtisanomalla väkeä sekä lopettamalla tai myymällä hankalia (mutta ehkä lupaaviakin) toimintoja. Saadut rahat sitten sijoitetaan joko kiinteistöihin Suomessa tai pörssiin ulkomailla.

  Mitä tuollaisesta toiminnasta seuraa? Irtisanomisia, teollisuuden alasajoa, vaihtotaseongelmia, kasvavaa työttömyyttä ja julkisen talouden tasapainovaikeuksia. Juuri sitä, mitä ympärillä näemme. Tietenkin euro on yksi keskeinen ongelma, mutta miksi me olemme hirttäneet itsemme euroon? Siksi, että yritysjohtajien verkosto on niin päättänyt, koska se uskoo sen olen edullista itselleen ja se on määrännyt poliitikot toteuttamaan tuollaista politiikkaa.

  Henkilökohtaisesti en usko, että tästä ongelmasta voidaan selvitä jollakin politiikan muutoksella. Tästä selviäminen edellyttää ensin hallintojärjestelmän kieroontumien muuttamista. Se ei olisi edes vaikea toteuttaa teknisesti ja juridisesti, mutta nykyoloissa mahdotonta toteuttaa poliittisesti. Ja siksi kukaan ei tunnusta ongelmia, ei edes ilmiselviä. Koska niiden taustalla olevien ongelmien ratkaiseminen räjäyttäisi valtakuviot.

  Suomessa on perinteisesti ollut aina yksi totuus, jota kaikki toistavat. Sitä jauhetaan, kunnes jokin päivä yhtäkkiä se totuus muuttuukin aivan toiseksi. Ja sen jälkeen taas kaikki toistavat tuota uutta totuutta unohtaen mitä mieltä eilen oltiin. Siksi kukaan ei vielä myönnä mitään. Ei ole sen aika.

  • hakki47 permalink

   Olen hämmästynyt jos vasta nyt tuon havaitset. Isännätön raha on taatusti maamme suurin yksittäinen omistaja, työeläkejärjestöt varmaan suurin ryhmittymistä osuustoiminnan lisäksi. On siksi selvää miksi poliitikot, ns. vastuullisista puolueista varsinkin komppaavat kaikkea, mitä muutaman työeläkeyhtiön toimitusjohtaja pitää sopivana vaatia. Olipa kyseessä sitten omien sijoitusosastojen arviointierheet ja niiden korjaaminen, johdon omien sijoitusten julkisuus, työeläkeyhtiöitten palkollisten istuminen pörssiyhtiöitten hallituksissa ja nimitysvaliokunnissa vaikka yhtiön oma intressi hoituisi huomattavasti tehokkaammin pörssin kautta jne. jne.

   Kansantalouden kannalta suhteellisesti yhtä keskeistä ja ”lisäarvoltaan” yhtä tyhjänpäiväistä porukka saa luupilla hakea. ”Kilpailu” on kansantalouden kannalta nolla-summa-peliä, jossa yhtiön vakuutusmaksuilla katetaan johdon valtapyrkimykset. Haitallisuus taas tulee kuvaan esimerkiksi lainsäädännön ja ns. tupojen osalta, kun puolueet napisematta hyväksyvät herrojen ehdotukset lainmuutoksiksi.

   Haitalliset vaikutukset koko yhteiskuntaamme ovat ilmeiset. Olenkin kannattanut ajatuksia, että:

   Työeläkeyhtiöiden toimihenkilöiden osallistuminen pörssiyhtiöiden hallituksiin kiellettäisi.
   Työeläkeyhtiöiden johdon (hallitukset ml.) sijoitukset julkisiksi ja lähipiirin osalta ilmoitusvelvollisiksi STMöön.
   Selvitettäisi joko mahdollisuudet luoda yhtiöitten välille todellinen kilpailutilanne ja/ tai selvitetään hyödyt nykyistä suuremman kokonaisuuden luomiseksi.

   Työeläkejärjestelmä taitaa olla keskeisin ns. Maan Tapaa ja Hyvä Veli verkkoja ylläpitävä instituutio?

   http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/10/suomen-suurin-ponzi-petos.html
   http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/11/kun-markkinataloudessa-eletaan.html

   • Laajemmin kommenttejani aiheesta löytyy kirjoista Renkien kaappaus ja Renkien valta (www.pusa.fi). PDF-muotoiset tiedostot voi vapaasti ladata ja niitä saa levittää.

 7. hakki47 permalink

  Olli

  Luettu on. Siksi ihmettelenkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: