Skip to content

Toive uudelle vuodella ja ikävien asioiden huomiointia

joulukuu 31, 2013

Tulevaisuudelta, alkavalta vuodelta, toivoisin EKP:n aloittavan elvyttävän rahapolitiikan. Tavalla tai toisella. Pelkään, että esittämäni kaltaista ratkaisua ei tulla toteuttamaan vaikka Japani parhaillaan näyttää kuinka temppu tehdään. Mutta minulle riittäisi edes jenkkityyppinen QE ja jos oikein erityinen tervejärkisyyden puuska iskisi, niin UK:n tapainen keskuspankkitoiminta olisi toivelistalla. Toiveunissa tosiaan Japanin talouspolitiikan tapainen ratkaisu, kutsuttakoon sitä vaikka Merkenomics-nimellä Euroalueella.

Talouskasvulla levottomuudet ja vihamielisyydet katoaisivat. Merkenomics muuttaisi historian silmissä liittokansleri Merkelin suureksi poliittiseksi johtajaksi, Euroopan pelastajaksi.

Myös minä lupaan lopettaa EU:n, EKP:n ja euron haukkumisen mikäli toteutettava politiikka muuttuu järkeväksi ja kasvua tukevaksi. Lupaan lopettaa blogini pitämisen mikäli noin käy.

Valitettavasti talouspohjainen ennuste ei ole ollenkaan noin ruusuinen. Vielä pahempaa karmaa on muiden kuin Saksan yhteiskunnallinen kuvio.

Euroalueella on menossa todella ikäviä ja epämiellyttäviä kehityskulkuja. Ranskan työttömyys on nousussa ja Hollanden hallitus on käytännössä jäänyt kiinni työttömyyslukujen taivuttelusta aivan uusiin asentoihin annettujen lupausten pitämiseksi. Toisaalta Italiassa on presidentti ennustanut väkivaltaisia levottomuuksia alkavalle vuodelle. Irlannin talouden sisällä elää kelttiläinen yllätys ja Espanjassa esitetyt merkit taloudet toipumisesta ovat aika heiveröisiä tai jopa valheellisia.

On täysin mahdollista ja suorastaan todennäköistä (henkilökohtaisen analyysini perusteella käytännössä varmaa), että nyt julkisesti esitetty taloutta koskeva virallinen optimismi on seurausta eurovaalien lähestymisestä. Harvalla hallituksella on varaa tunnustaa oman maansa tai koko Euroalueen talouden olevan hyvin epävarmassa tilanteessa. Tilanteessa, jossa sekä talous että yhteiskunnat ovat varsin räjähdysalttiita.

Henkilökohtaisesti toivon Euroalueen talouspolitiikan muuttuvan kasvuhakuiseksi ensi vuonna ja Euroalueen, erityisesti Suomen, talouden kokevan ihmeparantumisen. Taloudelliseen dataan perustuvien analyysien tekijänä en talouden nousuun valitettavasti usko. Reaalimaailman data ja mallit eivät sitä tue. Lisäksi saamani tiedot antavat ymmärtää, että monen euromaan yhteiskunta on aika kamalassa tilassa.

Toivottavasti olen väärässä ja Euroalueen, erityisesti Suomen, talous lähtisi hurjaan nousuun heti vuoden 2014 alusta.

PS. Tämä on postattu mahdollisimman lähellä Suomen kellon mukaista vuodenvaihdetta.

PS1. Minulle kelpaisi tämän hulluuden vaihtoehtona jopa se järkevä liittovaltio. Mutta valitettavasti vaikuttaa siltä, että saamme ennemmin joko Neljännen Valtakunnan tai Eurostoliiton kuin edes kohtuullisen järkevän liittovaltion jollain tavoin mielekkäällä talouspolitiikalla malliin USA. Minusta saa liittovaltion kannattajan järkevällä esityksellä, mutta kaikki tähän mennessä näkemäni ja kuulemani liittovaltioon liittyvä on ollut joko hirvittävää parodiaa historian kostosta (Neljäs Valtakunta) tai teknokraattien ja eliitin häikäilemätöntä valtaa ilman demokratiaa (Eurostoliitto). Molemmissa noista vaihtoehdoista (Neljäs Valtakunta tai Eurostoliitto) talous, erityisesti Suomen talous, oltaisiin vetämässä viemäriin omien poliitikkojen ollessa kaikkein innokkaimpia huuhtelunapin painajia.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: