Skip to content

Eero Heinäluoma yhteisvaluutta eurosta – ettei kuitenkin liian vähän liian myöhään

joulukuu 31, 2013

Eero Heinäluoma kirjoittaa MTV:n kolumnissaan yhteisvaluutta eurosta. Yhtenä seikkana hän ihmettelee euron vahvuutta muihin valuuttoihin nähden. Toisena osana tekstiä hän toivoo euron arvon laskua. Euron arvon vahvuudelle on kuitenkin selkeät taloudelliset perusteet ja toisaalta euron arvon lasku verrattuna muihin valuuttoihin ei sinänsä vielä tarkoittaisi Suomen talouden tarvitsemaa piristysruisketta. Heinäluoman kirjoitus on täällä.

Heinäluoma kysyy tekstissään, että

Miksi euron kurssi ei reagoi opillisesti oikein ja heikkene vaikeuksien keskellä?

Itse asiassa euron kurssi vaikkapa verrattuna USD:n kurssiin toimii juuri niin kuin teoria kertoo. Suurten valuutta-alueiden osalta teorian mukaan menee niin, että kyseisen alueen kanssa on joka tapauksessa käytävä kauppaa. Ostettava ja myytävä. Tuo tarvitsee Euroalueen tapauksessa euroja.

Euroalueen reaalikorko on korkeampi kuin vaikkapa USA:n. Näin on ollut lähes koko kriisin ajan. Toisin sanoen tunkemalla ylimääräiset rahat euroalueelle niille saa paremman tuoton kuin USA:ssa. Oheinen kuva kertoo tuon ilmiön taustan. Käppyrät kuvaavat 90-päivän pankkien välistä korkoa vähennettynä inflaatiolla (valitettavasti käppyröiden koko teksti ei mahtunut kuvaan, FRED-beta on näköjään vielä hieman ”vaiheessa”). Punainen on USA ja sininen on Euroalue.Heinaluoma1

Seuraavaksi euroalueen CAB-tilanne.Heinaluoma2

Kuten kuvat kertovat, niin EKP:n tiukan rahapolitiikan vuoksi Euroalueella on mahdollista saada parempi reaalituotto kuin USA:ssa. EKP:n rahapolitiikan vuoksi Euroalue muuttuu koko ajan houkuttelevammaksi sijoituskohteeksi puhtaasti rahamarkkinamielessä – reaalitaloudesta viis, tuotoiksi riittää laittaa rahaa vähäksi aikaa pankkien välisille markkinoille. Viisas kansainvälinen raha siis ostaa euroja ja eurojen puutteen vuoksi euron kurssi nousee lisää. Myös Euroalueen CAB-tilanne kertoo siitä, että eurolla on enemmän nousupaineita kuin laskupaineita.

Vahinko vain, että Euroalueen talous on supistavan rahapolitiikan vuoksi tuhoutumassa alueen sisäisen kysynnän romahtamisen vuoksi. Tämä sisäisen kysynnän romahtaminen on myös yksi syy CAB-luvun lentämiseen kohden koillista.

Kyllä euron kurssi käyttäytyy juuri niin kuin teorian mukaan pitääkin. Ilmiö on varsin pitkälti EKP:n toteuttaman taloutta ja kasvua supistavan rahapolitiikan seurausta.

Järkevän pohdintansa Heinäluoma muuttaa kuitenkin aika mielenkiintoiseksi toteamalla, että:

Joka tapauksessa voidaan perustellusti kysyä, pitääkö Euroopan Keskuspankin ainoana tehtävänä olla jatkossakin inflaation pitäminen matalana. Vai pitäisikö virallisesti hyväksytyksi tavoitteeksi ottaa myös kasvun ja työllisyyden turvaaminen?

EKP:n aikaisempaa aktiivisempi rooli ei vapauta euroalueen hallituksia omasta vastuusta ja tarpeellisten uudistusten läpiviennistä. Yhdessä ja koordinoidusti toimien tulokset voisivat kuitenkin olla nyt nähtyä vakuuttavampia.

Yhdessä ja koordinoidusti tarkoittaa suomeksi liittovaltiota. Ei siinä mitään, kyllä liittovaltiota voi kannattaa, mutta kyllä asian voisi sanoa ääneen. Tosin olen aika yllättynyt mikäli Saksa suostuisi mihinkään rahapoliittisiin muutoksiin ainakaan ennen kuin on päätetty, että tulevan liittovaltion pääkaupunki on Berliini ja sitä johtaa liittokansleri. Neljäs Valtakunta, jota muu Euroalue palvelee. Nythän tilanne on de facto tuo, mutta ainahan sen voisi virallistaa.

Huolimatta puutteistaan Heinäluoman kirjoitus on yksi todella harvoista merkittävässä asemassa olevan demarin talousasioita koskeva kirjoituksista, joiden voi sanoa olevan tolkullinen. Äkkiseltään ei mieleeni tule yhtään toista merkittävässä poliittisessa asemassa olevaa demaria, joka olisi osoittanut pienintäkään järjellisen ajattelun merkkiä talousasioissa – ei ainakaan tässä eurokriisin aikana.

Hyvä Heinäluoma. Ehkä demarit voisivat oikeasti aloittaa euroa ja talouspolitiikkaa koskevan keskustelun. Toivottavasti ei vain ole liian myöhäistä.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: