Skip to content

Onko suomalainen asuntokupla puhkeamassa – tule deflaatio, tule

joulukuu 16, 2013

Helsingin Sanomat kirjoittaa siitä kuinka asuntomarkkinoilla alkaa olla ostajan markkinat, juttu täällä. Edellisen kerran kun Suomi sukelsi oikein kunnolla kiinteän valuuttakurssin tuomaan kuolemansyöksyyn, niin näin se alkoi silloinkin. Ensiksi vienti takkusi, työttömyys nousi, irtisanomiset kiihtyivät vaivihkaa, asuntojen hinnat alkoivat hieman kipuilla ja sitten meno olikin hurjaa. Asuntokuplasta kirjoitin täällä.

Nythän tilanne on vielä pahempi koska devalvaatiotietä ei ole. On vain vaikea ja hankalasti toimiva oman valuutan käyttöönotto, jonka poliittinen hinta on korkea. Toisena vaihtoehtona on tietenkin Kreikan tie eli koko teollisuuden tietoinen tuhoaminen ja vuosikausia kestävä deflatorinen lama. Tässä kultakantajärjestelmässä eurossa ollessa tuollainen deflatorinen lama ei menekkään ihan heti ohitse.

Talousmielessä deflatorinen lama on paljon, paljon pahempi vaihtoehto kuin euroeron poliittinen hinta. Erona on tietenkin se, että euroeron hinnan maksaa poliittinen eliitti Brysselin suojatyöpaikkojen saatavuuden loputtua kun taas deflatorisen laman hinnan maksavat ensisijaisesti elinkeinoelämä ja kansalaiset, erityisesti keskiluokka ja yrittäjät.

Tule deflaatio kultainen, tule.

 

Edit: Linkki HeSarin sivuille korjattu.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. SenttiPentti permalink

  Olisi luojan lykky, jos saisimme nopean rysäyksen laman. Eiköhän se herättäisi meidät tästä poliittisesta koomasta, joka vallitsee vähän jokapuolella – eturistiriitojen vuoksi ollaan halvaannuttu, omiin sääntöihin ja viritelmiin. Rysäyksessä jonkun niskat taittuu mutta hyvää on, että saadaan sentään uusi suunta, eikä jäädä rypemään paskassa, kuten nyt on vaara.

  Toisaalta, poliittista kenttää kun katsoo, niin aika allapäin saa olla. Puoluejohtajista ei löydy kuin ehkä yksi, jonka avulla jotain voitaisiin saada uutta täällä aikaiseksi. Mutta epäilen että hänkin, Sipilä, on taustajoukkojensa rampauttama. Sipilän varjossa ratsastaa liikaa vanhan Suomen rakentajia – hänen pitäisi olla vahva johtaja ja jyrätä nämä ”kääriäiset” pois korviinsa kuiskuttelemasta mutta epäilen tätä.

  Mistä sinä tyhmyri muuten aloittaisit kotimaan asioiden korjauksen? Mikä olisi se ensimmäinen iso uudistus, viisastenkivi, jonka kääntäisit? Mullistaisit ay-kentän? Toisit tasaveron? Eroaisit eurosta? Höyläisit sosiaaliturvaa? Poistaisit kelakorvaukset? vai mitä?

  • Eroaisin eurosta ja päästäisin valuutan kellumaan. Voisi kuitenkin tehdä aluksi sellaisen messävän 20-30% devalvaatiotyyppisen liikkeen tyyliin SNB.

  • Perunanenä permalink

   Tasaveron käyttöönotto, sosiaaliturvan höyläys ja kelakorvauksien poisto ovat kaikki kokonaiskysyntää supistavia toimia nykykulurakenteilla. AY-liikkeen mullistus ja euroero ovat itsessään neutraaleja toimia, ellei käytetä niiden suomia mahdollisuuksia esimerkiksi löysäämällä rahapolitiikkaa tai neuvottelemalla palkkojen nostosta jolloin ne olisivat kokonaiskysyntää lisääviä temppuja.

   Jos kysyntää halutaan nostaa, ei ehdotuksistasi olisi toimivia viisastenkiviä oikein mikään ilman lisämääritteitä.

   Onneksi Tyhmyri määrittelikin oman vastauksensa toimivaksi vaihtoehdoksi.

  • Realisti permalink

   Sipilä on Vanhanen II. Vain Persuja äänestämällä on mahdollista päästä eroon eurosta.

 2. Kari permalink

  Eliitti laskee sen varaan, että kansa on jo unohtanut Vanhasen ja Kaikkosen. Kepu voittaa vaalit ja muodostaa hallituksen kokoomuksen kanssa, demarit huilaa oppositiossa ensi kauden. Urpilaiselle etsitään joku palkkiovirka ja demarit valitsee ehkä Lindtmanin omaksi sipiläkseen. Mikään ei muutu.
  Eurosta ei omin päin erota, mutta se hajoaa muutenkin, ellei EKP aloita massiivista elvytystä tyyliin jokaiselle eurokansalaiselle lahjoitetaan 50.000 euroa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: