Skip to content

Julkisen puolen säästöt eivät tuhonneet USA:n taloutta mutta tekivät hallaa Euroalueelle – ongelma on se ettei Euroalueen rahapolitiikka ole kasvuhakuista

joulukuu 16, 2013

Joissain viimeaikaisissa yhteyksissä on Suomessakin esitetty näkemyksiä, joiden mukaan säästöt, leikkaukset ja rakenneuudistukset eivät ole ongelma koska niiden taloutta supistava vaikutus on vain väliaikaista. Tuollaisissa mielipiteissä tosin jää määrittelemättä se onko väliaikaisuus vaikkapa 20 vuotta vai peräti 30 vuotta. Kuten Etelä-Euroopasta on nähty, niin vaikutus on vähintäänkin luokkaa kymmenen vuotta. Toisin sanoen nykytilanteessa growsterity ja sisäinen devalvaatio tarkoittavat vähintään kymmenen vuotta suurta työttömyyttä ja sosiaalisia levottomuuksia. Tuo korkean työttömyyden jakson pituus tuhoaa kaikki hypoteettisetkin säästöohjelmien tuomat edut.

Merkittävin tuollaisen pitkän korkean työttömyysjakson seuraus on se, että kaikki eläkejärjestelmät ja valtion menojen rahoitusohjelmat mädäntyvät tuollaisena aikana. Lisäksi nuoret aikuiset jättävät perheet perustamatta ja/tai muuttavat pois maasta, mikä romuttaa tulevatkin kasvunäkymät. Mutta tämä on jonkun myöhäisemmän postauksen aihe. Mutta sinänsä julkisen sektorin säästöohjelmien vaikutus voidaan kompensoida jos halutaan. Euroalueella moiseen ei ole halua vaan talouspolitiikka on kasvulle vihamielistä.

Monelle yllätyksenä julkisen sektorin osalta voidaan aivan asiallisesti väittää, että sekä Euroalue että USA ovat toteuttaneet lähes samantasoisen julkisen sektorin säästöohjelman tässä muutaman vuoden aikana. Molemmat talousalueet ovat supistaneet julkisen sektorin rahamääräisen kulutuksen kasvun lähes nollatasolle, joka positiivisen inflaation oloitta tarkoittaa julkisen sektorin reaalista pienenemistä. Itse asiassa Jenkkilä on tehnyt paljon rajumpia toimenpiteitä kuin Euroalue. Ohessa kuva:

EuroJulkinenKulutus

Lopputulos on ollut talouden kannalta aivan erilainen ja selitys asialle on helppo löytää. Merkittävin ero on ollut keskuspankin politiikassa. FED ei ole ollut samalla tavoin täysin mielipuolinen kuin EKP.

FED on pyrkinyt potkimaan taloutta eteenpäin vaikka USA:n julkinen sektori on lähinnä leikannut menojaan ja muutenkin tehnyt kaikenlaista jännittävää kuten laittanut liittovaltiotasoiset toiminnot kiinni vähäksi aikaa ja uhannut itseään aidolla maksukyvyttömyydellä. Kaikesta tuosta huolimatta USA:n talous on mennyt parempaan suuntaan. Asiaa riittää kuvaamaan seuraava käppyrä:

EuroTyottomyys

Toisin sanoen eron täytyy löytyä muualta kuin julkisen sektorin säästöohjelmista. Ero löytyykin keskuspankkien toiminnasta, kuten jo kirjoitin.

Voi vain kuvitella, kuinka paljon paremmin USA:n talous olisi toipunut jos siellä eivät poliitikot olisi finanssipoliittisin keinoin tehneet kaikkensa nousun estämiseksi.

En ymmärrä kuinka kukaan voi puolustaa euroa ja EKP:n toimintaa näiden lukujen valossa. Puhumattakaan siitä, että suosittelee gorwsterity-politiikkaa ratkaisuksi Euroalueen ongelmiin.

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. Kirjoitit: ”En ymmärrä kuinka kukaan voi puolustaa euroa ja EKP:n toimintaa näiden lukujen valossa. ”

  Edelleen olet kirjoittanut: ”Suurin syy siihen, että minun on vaikea kuvitella kannattavani persuja on hyvin henkilökohtainen.”(https://tyhmyri.wordpress.com/2013/11/13/perussuomalaiset-ja-miksi-minun-on-vaikea-kuvitella-kannattavani-persuja/)

  Mites tällainen selitys kuristavan talouspolitiikan kannattamiseen:

  Syyt EKP:n nykyisen toiminnan puolustamiseen ovat Saksalaisten äänestäjien hyvin henkilökohtaisia syitä ?

  Toisin sanoen, arvaan syyksi, että Saksalaisilla äänestäjillä on niin paljon euroja tileillään, etteivät he siksi halua elvyttävää rahapolitiikkaa, siis käytännössä euron devalvointia ?

  Kansalaisten eurotalletusten määrä eurovaltioittain lienee saatavilla jostain tilastosta, veikkaan Saksalaisten säästäjien keskimääräisten eurotalletusten edustavan euroopan huippua, jolloin kyseessä on hyvin henkilökohtainen syy, ja kuten omassa ”henkilökohtainen syy” -blokauksessasi toteat, ihmisen on hyvin vaikeaa äänestää omaa henkilökohtaista etuaan vastaan (siis sinun tapauksessasi valtion suorittamaa kulttuurin taloudellista tukemista vastaan).

  Euron devalvointi olisi samaa kuin hallinnon suorittama rahan varastaminen säästäjien tileiltä, siis kleptokratiaa. Tilille säästetyistä rahoista on aikoinaan maksettu ennakolta sovitut verot, joten euron devalvointi olisi siinä mielessä eräänlainen jälkikäteen ja yksipuolisesti vain hallinnon puolelta ”sovittu” jälkivero, jonka toimeenpanosta varkaiden valtaa edustava hallinto päättää.

  Tällä ajattelutavalla devalvointi/ei devalvointi -päätöksessä kyse on siis omaisuuden suojasta. Oikeistolaiseen ajatteluun istuu vahva yksityisen omaisuuden suoja, tällöin ajatellaan, että fiat-rahankin kuuluisi olla kultakanta rahan kaltaista ”rehellistä rahaa”, jota hallinto ei saa varastaa pois kansalaisiltaan devalvoinnin avulla. Käsittääkseni esim. Mish Shedlock vastustaa Abenomicsia juuri tämän ajatusrakennelman vuoksi.

  Yksilötason syyt voi yleistää valtiotasolle, velkojavaltio Saksa ei tykkää siitä, jos velat maksetaan takaisin oikean rahan sijaan rajusti devalvoidulla ”leikkirahalla”:

  ”We present ten reasons that will sustain a further euro appreciation (FXE) to 1.50 in the upcoming two to four years. The main one is that Germans are net global creditors and Americans net debtors.”(http://seekingalpha.com/article/1898531-the-euro-is-poised-for-a-steady-rise-expect-1-50-in-2-to-4-years?source=email_rt_article_readmore)

  • Korot seuraavat talouskasvua, eivät toisin päin. Inflaatio-oloissa pääomalle maksettava vuokra eli korot nousevat. Alhaisen talouskasvun oloissa säästöjen ja muiden investointien tuottoaste on kaikkein alhaisimmillaan ja muiden omaisuuserien arvo pahimmassa eli deflaatiotilanteessa suorastaan laskee.

   Nykyinen tilanne pienentää niiden säästöjen tuottoja ja varastaa niiltä saksalaisilta heidän tulevia tulojaan. Mutta ilmeisesti se on pienempi paha tuon ajattelutavan mukaisesti.

   Koska säästöt ja investoinnit ovat de facto määritelmällisesti sama asia, niin nykyinen EKP:n politiikka pienentää myös saksalaisten tuloja heikentämällä noiden säästöjen tuottoja. Toisin sanoen tuo esittelemäsi ajattelumalli, jonka kyllä tunnen, on talousmielessä hölynpölyä.

   Toisaalta tähän liittyy sellainen mielenkiintoinen seikka, että nykyinen EKP:n rahapolitiikka voidaan tuon esittelemäsi ajattelumallin mukaan tulkita siksi, että Saksa varastaa toisilta Euromailta koko ajan. Saksa ja saksalaiset ryöstävät toisten euromaiden kansalaisten varallisuutta nykyisellä politiikalla. Mutta sekin tulkinta on hölynpölyä. Nykyisellä politiikalla kärsivät kaikki, myös ne saksalaiset säästäjät koska säästöjä kertyy vähemmän eivätkä investoinnit ole tuottavia.

 2. Repe permalink

  USA:n talous tosiaan kasvaa. Toisaalta valmiiksi historiallisen korkealla tasolla oleva yksityinen velkaantuminen on alkanut taas kasvaa, mikä enteilee ongelmia tulevaisuudessa. Minusta USA:n tilanne ei välttämättä ole kovin hyvä.

  • Riippuu mihin vertaa. Jos vertaa Euroalueen tilanteeseen, niin USA:n tilanne on loistava. Sinänsä USA:llakaan ei nyt niin loistavasti mene.

 3. Repe permalink

  Joo siis Euroalue on kuin hidastettu junakolari. Vaikka USA piristyisi, niin näetkö Tyhmyri mitään suurempaa vetoapua siitä Suomelle? 90-luvun lamassahan oli korkeasuhdanne muualla käynnissä, mutta vaati markan kellutuksen, että Suomi pääsi siihen mukaan.

  Veikkaan, että Lipposen ja Niinistön maine kärsii melkoisesti kunhan eurosopassa ollaan lilluttu muutama vuosi. Niinistöhän on vielä kuvattu kovaksi talousmieheksi, mutta missä miehen näytöt asiasta ovat? Leikkasi kansanedustajien edustuskuluista jonkun juustosämpylän?

  • Suomessa kovain talousmiehen maineeseen riittävät kovat puheet. Pidettiinhän vahvan markan politiikan luojaa Mauno Koivistoakin erinomaisena talousmiehenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: