Skip to content

Irlannin velkasaneeraus yhä varsin todennäköinen muista puheista huolimatta

joulukuu 13, 2013

Irlantia on monessa yhteydessä esitetty growsterity-politiikan ihmelapsena ja muutenkin esimerkkitapauksena. Sukeltaminen Irlannin kansantalouslukujen syövereihin kuitenkin paljastaa kaikenlaista jännittävää, joista vientilukevat ovat ihan oma tarinansa (blogikirjoitukseni asiasta täällä). Toinen jännittävä aihepiiri on Irlannin valtion kyky selvitä veloistaan. Kokonaisuudessaan vaikuttaakin siltä, että Irlannin valtion velkojen velkasaneeraus on välttämätön ellei EKP tule pikaisesti hätiin.

Irlannin julkisen sektorin alijäämä on 1Q2013 noin 5,4 miljardia euroa. Tuo lukema tarkoittaa kaikista euromaista suurinta julkisen sektorin alijäämää verrattuna kansantuotteeseen. Prosentteina tuo alijäämä oli noin 13,8%. Alijäämä 1Q2013 oli selkeästi suurempi kuin 1Q2012. Kokonaisuudessaan näyttää siltä, että Irlannin julkinen sektori on kroonisesti alijäämäinen noin -10% tasolla myös lähivuosina, kuten kuvasta näkyy.

IrlantiDeficit

Valtion velka Irlannissa on tällä hetkellä noin 125% kansantuotteesta. Koska edes ”primary surplus”-tilannetta (eli verotulot olisivat suuremmat kuin menot jos ei lasketa lainanhoitokuluja kuten lyhennyksiä ja korkoja) ei näillä näkymin olla saavuttamassa, niin on vaikea nähdä miten Irlannin talous olisi toipumassa, kuten julkisuudessa on usein esitetty.

Edes työttömyyden lasku luvusta 14,5% lukuun 12,6% ei tarkemmin katseltuna ole kovinkaan positiivinen uutinen, sillä vajaassa vuodessa Irlannista on muuttanut yli 33000 koulutettua nuorta aikuista työn perässä ulkomaille.

Kaiken kaikkiaan on vaikea nähdä miten Irlannin valtio tulee selviämään veloistaan. Euromaana Irlanti ei voi edes inflatoida velkojaan koska velat ovat euromääräisiä ja Irlannin oman talouspolitiikan ulottumattomissa. Ainoat mahdolliset ulospääsyt ovat koko Euroalueen kattava rahapolitiikan muuttuminen kasvuhakuiseksi tai velkasaneeraus.

Irlannin velkasaneerauksen todennäköisyys on toisin sanoen vain kasvanut.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: