Skip to content

Fortum, kestävyysvaje ja kreikkalainen perspektiivi – ehkäpä Suomessa on päästy europolitiikan standardiin

joulukuu 12, 2013

Fortum on myymässä sähkönsiirtoverkkonsa ulkomaisille sijoittajille (uutinen täällä). Asiassa on vain sellainen pieni kuvio, että merkittävälle osalle suomalaisista tuo kauppa tarkoittaa ulkomaisessa omistuksessa olevan luonnollisen monopolin pääsyä rahastamaan. Vähän kuin saisi verotusoikeuden. Jos pankki lainaisi minulle henkilökohtaisesti vaadittavan kauppasumman, niin ainakin minä tarttuisin tiukasti tarjoukseen. Rahan tuloa ei voisi estää.

Mutta huomattavasti mielenkiintoisemmaksi kuvio muuttuu kun kauppaa tulkitaan kreikkalaisen perspektiivin kautta. Tarkoitan tässä yhteydessä kreikkalaisella perspektiivillä yleistä monissa euromaissa tutuksi tullutta tapaa hoitaa yhteisiä asioita.

Uutisen mukaan Fortum kuittaa kaupasta hieman vajaan 2 miljardin euron myyntivoiton. Ajatellaan, että suurimpana omistajana Suomen hallitus pakottaa Fortumin jakamaan koko voiton osinkoina. Valtion osuus veroineen tuosta olisi siis yli yksi miljardi.

Tuo miljardi tulisi maksuun vuonna 2014. Vuonna 2015 ovat eduskuntavaalit.

Fortumin tilittämä miljardi tulisi paikkaamaan valtion taloutta vuonna 2014, jolloin lainanoton tarve vuonna 2014 jäisi vähintään miljardin vähäisemmäksi kuin ilman tuota temppua. Ihme olisi tapahtunut, rakenneuudistuspaketti olisi purrut.

Eduskuntavaalien kampanjassa vuonna 2015 hallitus pystyisi siis eurostandardeja soveltaen väittämään kyenneensä vähentämään velanottotarvetta yli miljardin lähes välittömästi rakenneuudistuspaketin julkaisun jälkeen.

Ei mitään väliä sillä, että kauppa ei ole Suomen kansantalouden kannalta kovinkaan järkevä. Mutta tuo miljardi tulisi todella kovaan tarpeeseen vuoden 2015 eduskuntavaaleja ja niiden kampanjointia varten.

Ja katso, hallituksen rakenneuudistuspaketti pienensi suuresti valtion velanottotarvetta.

Poliittinen kulttuuri ilmeisesti yhdentyy Euroalueella nopeammin kuin olisin kuvitellut. Uskon, että Evangelos Venizelos arvostaisi hallituksemme toimintaa jos joku selittäisi kuvion hänelle.

Kreikkalainen perspektiivi.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. pajamies permalink

  Tein sama analyysin. Melko kyynistä, mutta loogista.
  Toinen täysin ansioton kertaerä on SuperCell myynnistä saadut verot.
  Näillä näytetään peukalotemppua ja vakuutetaan rakennepakettia toimivaksi.

 2. Antti permalink

  Evangelos Venizelos vaatisi todennäköisesti itsekunnioituksen säilyttääkseen, että hänen leipänsä myös voideltaisiin. Myötähäpeää hän kenties voisi tuntea.

 3. Vilu permalink

  Pitää vain keksiä keino siirtää sähkö ilman kaapeleita tai oma energialähde joka taloon, niin jäädään voitolle tästä kaupasta. 😉

  Katsoiko Tyhmyri Japani – Yhden kortin varassa eilen Yleltä? http://areena.yle.fi/tv/2078062

  Tässä on niistä Japanin talousuudistuksista juttua. Ensimmäinen keihäänkärki on mielestäni hyvä, mutta kaksi muuta tulevat aiheuttamaan kuminauhan kiristymistä sen verran kireälle, että itse ainakin aloittaisin kiakkovieras hulinat, jotka eivät kylläkään kohdistuisi poliiseihin tai poliisien heppoihin, vaan niihin kenen syytä tämä oikeasti on. Mielestäni on harvinaisen tyhmää tuhlata energiaa (bufferiin) poliiseihin, kun voisi suoraan iskeä ongelmanaiheuttajiin.

  Pitäisin tärkeänä lähtökohtana sitä, että ihmiset pystyvät tulemaan toimeen valtion avulla – ruoka, juoma, asunto ja vähän vaaatteita. Meillä ei ole mitään syytä laittaa ihmisiä kadulle asumaan, mutta olemme jossain päin maailmaa (Japani yms.) päättäneet tehdä näin. Ilmeisesti tämän tarkoitus on ainoastaan varoittaa muita lähtemästä samaan leikkiin ja suostua tekemään työtä alta ihmisarvon. Tässä ihmisen arvoisessa elämässä usein taidamme kuitenkin törmätä siihen, että ihmiset luulevat kaikkien jäävän kotiin laiskottelemaan. Näinhän asia ei ole, sillä tätä olisi voinut tehdä Suomessa jo useamman kymmentä vuotta. Nyt vain Suomen ongelmana on se, että muut maat asettavat ihmisarvon liian alas ja Suomikin tulee kärsimään tästä. Emme elää enää kyläyhteisöissä, jossa pidämme huolta toisistamme ja perheistämme, joten mielestäni meidän tulisi luopua uskomuksesta, että lähimmäiset pitävät huolta, kuten eräs Kokoomuksen puheenjohta telkkarissa höpäjää.

  Kuilu Läntisissä maissa kasvaa, eikä köyhillä ole kohta enää mitään menetettävää, niin jännityksellä odotan mihin tämä viha tulee purkautumaan ja miten se puretaan. Kaikki tämä olisi estettävissä suomalaisella sosiaaliturvalla, jossa ihmisille tarjotaan pohjahinta työlle ja mahdollisuus tulla toimeen ilman muiden Liberan ja kumpp. perseen nuolemista, kun ei ole pakko tehdä mitään ihmisarvon vastaista työtä, jos ei halua.

  Mielestäni Suomessa voi parhaillaan elää liberaalia unelmaa kaikki – pian vain pieni osa.

  • Japanin talousuudistukset ovat sen verran virallisen Euroalueen politiikan vastaisia, että niistä kannattaa tehdä negatiivista propagandaa. Mutta hieman vakavammin, Japanin luvut näyttävät enemmänkin positiivisilta kuin negatiivisilta. Näissä kuvioissa kannattaa yleensä katsella ensisijaisesti numeroita. Puheiden ja mielikuvien tasollahan muun muassa Irlanti on suunnaton menestystarina vuoden 2009 jälkeen. Numerot vaan kertovat toista.

   • Vilu permalink

    Kysyin, että katsoitko tuon. En, että oliko se propagandaa vai ei ja missä määrin, jos oli.

    Sanoin itsekin, että rahapolitiikka, eli ensimmäinen keihäänkärki on hyvä, koska siitä itsekin olen täällä puhunut. Rakenneuudistukset vain vievät asioita väärään suuntan. On mielestäni varsin urpoa alkaa sanomaan esim. Sveitsiä täydelliseksi valtioksi, vaan tulee eritellä ne asiat, jotka siitä tekevät täydellisen valtion.

    Mielestäni tuo dokumentti osasi melko hyvin ihmetellä asioita, eikä propagoinut suuntaan, eikä toiseenkaan.

    Itse ylempänä argumentoin siitä, mitä tapahtuu, kun rakenneuudistuksissa pääoma alkaa potkia palkkatyöläisiä päähän ja toinen keihäänkärki oli nämä taloualueet, jossa ei ole regulaatiota juuri nimeksikään, eikä verojakaan. Tämä johtaa valtioiden väliseen verokilpailuun, jonka maali ja tuho on 0 verot. Tuskin kenelläkään on varaa vetää veroja negatiiviselle. Ei ainakaan Euroopassa, kun rahapolitiikka on, mitä on.

    Amerikankin talousluvut näyttivät varmasti aivan helvetin hyvältä 1600-luvulla, kun orjat tekivät kaikki duunit, mutta elämä ei ole pelkkää matematiikka. Psykopaatit tosin laskevat peliteorioita, mutta elämä loppuisi aika lyhyeen, kun kaikki toimisivat psykopaattien tavoin ja laskisivat, että miten hyötyvät muksuistaan ja muista parhaallaa mahdollisella tavalla, kuten nyt tapahtuu pääoman osalta Japanissa, palkat minimiin ja voitot maksimiin – kokonaisuudesta ei välitetä pätkääkään.

    Mielestäni on kohtalaisen kehitysvammaista ajatella maailmaa Nashin peliteorian kannalta ja keskittyä ainoastaan vain lukuihin. Tietysti näin saa tehdä, jos haluaa, mutta ilmeisesti et tiedä noista rakenneuudistuksista, joita Japanissakin sorvataan. Mikäli dokumentissa liioiteltiin niitä ja määräaikaisten sopimuksia, niin ole hyvä ja esitä kunnollisia argumentteja ja viitteitä väitteidesi tueksi. Totta kai talous nousee, inflaatiota pukkaa ja vienti vetää, kun palkat saadaan, niin alas, että sillä ei elä ja valuuttakin devalvoidaan. Jos kaikki lähtevät tekemään tätä niin palaamme takaisin kivikaudelle, eikä se ole kenellekkään hyväksi. Mikäli puramme tullit ja vapautamme pääomat, niin meidän tulee toimia myös globaalisti työvoima, regulaatio yms. asioissa.

    Luvut näyttävät hyvältä vientiyritysten kannalta ja niiden omistajien kannalta. Mielestäni olet hieman jumittunut johonkin devalvoidaan markka ja vienti vetää aikakauteen. Viennin tulisi silloin tällöin vetää, mutta toisen maan alijäämä on toisen ylijäämä ja näiden tulisi vuorotella eri valtioiden kohdalla.

    Tarvitsemme oikeasti globaalia politiikkaa, eikä mitään nationalistista poteroista huutelua, jossa jokainen yrittää soveltaa Nashin peliteoriaa ja hyötyy toisista mahdollisimman paljon, kuin mikäkin Ted Bundy.

    Tuossa dokumentissa ei, siis missään vaiheessa mielestäni viitattu siihen, että EU:n politiikka olisi jotenkin fiksua, eli ilmeisesti et ole katsonut dokumenttia tai olet katsonut sen propagandalasit päässä.

   • Japanissa ovat sekä työpaikkojen määrä että palkat kasvussa. Onko se hyvä vai huono asia on tietenkin toinen juttu. Minusta se on hyvä asia.

    Tosin Japanihan tekee myös hurjaa kilpavarustautumista, minkä vuoksi asiat ovat hieman epäselviä.

    Pitää katsoa dokumentti uudestaan hieman tarkemmin.

 4. Pessimisti permalink

  Eräs aiheeseen liittyvä hyvä blogiartikkeli: ”Kansallisomaisuuden ryöstö”, http://vahapesola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24454-kansallisomaisuuden-ryosto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: