Skip to content

Kuinka epäonnistua uskalluksen puutteen vuoksi – Hollande ja Ranskan negatiivinen kehitys

joulukuu 8, 2013

Vaalikampanjan aikana Ranskan presidentti François Hollande lupasi ranskalaisille, että hän painostaisi EKP:n ottamaan huomioon talouskasvun ja ettei hän allekirjoittaisi vakaussopimuksia tms asiakirjoja ennen kuin kasvu ja talouden kehittyminen niissä huomioitaisiin. Hollande käytännössä voitti vaalit juuri noilla lupauksilla. Hollanden vaalilupauksista juttua täällä. Lupaukset olivat aika kovia ja myös minä asetin aika paljon toiveita Hollanden ajamaan politiikkaan. Mikäli Hollande olisi todella uskaltanut tehdä mitä lupasi, niin eurokriisi olisi todennäköisesti ohitse ja myös Suomen kestävyysvaje joko kokonaan hävinnyt tai ainakin pienentynyt marginaaliseksi.

Valitettavasti Hollande ei uskaltanut pitää noita lupauksiaan vaan jäi Saksan, EKP:n ja komission mielipuolisen talouspolitiikan uhriksi. Masentavaa tilanteessa on se, että Ranska olisi yhdessä muiden eteläisten euromaiden kanssa hyvin kyennyt muutoksen aikaansaamiseen.

Käytännössä Hollanden rohkeuden puute on tuottanut lopputuloksena työttömyyden kasvun Ranskassa. Hollanden elvyttävä finanssipolitiikka ei ole kyennyt saamaan taloutta kasvuun, kuten on seuraavasta kuvasta nähtävillä.

FranceGDPTrend

Ranskan talous on pudonnut pahasti trendiltä. Putoaminen ei suinkaan ole Ranskan finanssipolitiikan tai uudistusten puutteen vaikutusta. Kyseessä on kuristavan rahapolitiikan seuraus, jota ei ole millään finanssipoliittisella keinolla korjattavissa kuten Japanin kokemukset ja tämä eurokriisi ovat jo osoittaneet. Rahan määrän kehitys on Ranskassa pudonnut trendiltä ja rahan määrä on jopa supistunut viime aikoina, kuten oheisesta kuvasta on nähtävissä.

FranceM3

Toisin sanoen Ranskan talouteen kohdistuu rahapoliittinen shokki. Tuon shokin seurauksena työttömyyden muutos on, teki Ranskan hallitus mitä tahansa, negatiivinen eli työttömien määrä kasvaa. Lisäksi tuo aiheuttaa deflatorisia paineita Ranskan talouteen.

Deflatoriset paineet ja työttömyyden kasvu kulkevat käsi kädessä. Mitä ilmeisimmin Phillipsin käydä ei alhaisen inflaation olosuhteissa ole suora. Kun inflaatio on tarpeeksi alhainen, niin pienikin muutos inflaatiossa näkyy suoraan työllisyydessä. Kun pohjainflaatio on nousee, niin työllisyys nousee kanssa. Toisaalta kun pohjainflaatio putoaa, niin työllisyys heikkenee eli työttömien määrä kasvaa, kuten kuvasta on nähtävissä.

FranceDeflUnemp

Hintamuutoksista ei sinänsä pitäisi suoraan päätellä mitään, sillä kyseessä on enemmän korrelaatio kuin mikään syys/seuraussuhde. Päättely on syytä tehdä muutoksen syistä. Sekä pohjainflaatio että työttömien määrä ovat enemmän riippuvaisia rahapolitiikasta kuin toisistaan. Kun rahan määrän kasvu Ranskassa on ollut nopeaa, niin pohjainflaatio on noussut ja työttömien määrä pienentynyt. Nyt kun rahan määrän kasvu on pudonnut trendiltä, niin hintoihin kohdistuu deflatorisia paineita ja työttömien määrä kasvaa.

Toisin sanoen Ranskan heikentyvä työllisyystilanne on aika pitkälti Hollanden oman uskalluksen puutteen seurausta. Mikäli Hollande olisi toteuttanut vaalilupauksensa ja pakottanut – yhdessä toisten latinalaisten euromaiden kanssa – EKP:n muuttamaan rahapolitiikkansa järkevämmäksi, niin Hollande olisi kyennyt pitämään työllisyyttä ja veroja koskevat vaalilupauksensa.

Ranskan heikentyvä taloustilanne on seurausta Hollanden omasta pelkuruudesta. Mikäli hän olisi rohkeasti ajanut rahapolitiikan muutosta, niin Ranskan taloustilanne paranisi ja koko eurokriisi olisi todennäköisesti ohitse ekspansiivisen rahapolitiikan vaikutuksesta.

Ranskan tilanne toimii oikeastaan hyvänä ennusmerkkinä myös Suomelle. Niin kauan kun EKP:n rahapolitiikka on supistavaa, niin millään fiskaalisilla ratkaisuilla tai rakenneuudistuspaketeilla ei voida tilannetta korjata. Talous supistuu, työttömyys kasvaa, velka kasvaa ja kestävyysvaje kasvaa. Tämä on jo eteläisemmistä euromaista saadun kokemuksen perusteella selvää.

Olisi ollut myös Suomen ja suomalaisten etu jos Hollande olisi pitänyt vaalilupauksensa.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. TNE permalink

  Muistan kuinka Urpilainen muiden SDP:n kannattajien kanssa riemuitsi Hollanden valinnasta, joka todella ennakoi muutosta vyönkiristyslinjaan, mutta muutamat tapaamiset Merkelin kanssa ja homma kuivui kokoon. On täysin poliitikoistamme kiinni painostetaanko EKP:tä riittävästi ja nyt näyttää, että koko hallituksemme on jotenkin jumiutunut näihin kurjistaviin rakennepaketteihin, joka tulee lisäämään työttömyyttä ja sen kautta alkaa asuntojen hinnanlasku jne. jne.
  Missä pelastusrengas ?

 2. Repe permalink

  Talousnobelistikin varoittelee taantumasta.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/talousnobelisti+ensi+vuonna+voi+tulla+maailmanlaajuinen+taantuma/a2220157

  ”Faman mukaan voimakkaasti velkaantuneet Yhdysvallat ja Euroopan maat aiheuttavat maailmantaloudelle jatkuvan uhan.

  ”Voi tulla hetki, jolloin rahoitusmarkkinat ilmoittavat, ettei maiden velka enää kelpaa. Silloin ne eivät pysty enää rahoittamaan itseään”, Fama sanoo Reutersille.”

  Eikä omassa valuutassa velkaantuva valtio voi mennä konkurssiin, kuulostaa hieman oudolta lausunnolta. Ehkä euroalueella voisi käydä näin, kun maat käyttävät vierasta valuuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: