Skip to content

Irlannin kauppataseen sisällä elää kelttiläinen yllätys – keksittyä palveluvientiä eli Irlanti vielä kaukana toipumisesta

joulukuu 5, 2013

Minua pyydettiin jokunen aika sitten katsomaan tarkemmin Irlannin tilannetta. Olisiko Irlanti kääntynyt jo jokin aika sitten plussan puolelle erityisesti viennin osalta. Eli kannattaisiko sinne sijoittaa. Pieni tarkastelu kuitenkin toi esille yksityiskohtia, joiden mukaan huhut Irlannin talouden toipumisesta ovat liioiteltuja. En ole kovinkaan usein työurani aikana törmännyt yhtä hämmentäviin lukuihin kuin Irlannin tapauksessa – siis länsimaisen talouden osalta. Kun lukuja tarkemmin penkoo, niin ne eivät ole läheskään niin positiivisia kuin komissio ja Irlannin hallitus haluaisivat antaa ymmärtää.

Ensimmäinen mielenkiintoinen fakta on se, että komission virallisten lukujen valossa Irlanti on yksi EU:n innovativiisimpia talouksia. Komission virallinen innovaatioindeksiluokittelu seuraavassa kuvassa (valitan ettei kuva ole ihan tuore, komission rapsa täällä)

Irlanti_innovaatio

Anteeksi kuinka? Irlannissa on erilaisten patenttien osalta viime vuosina tehtyä ennätyksellisen vähän patenttihakemuksia. WIPO:n mukaan esimerkiksi PCT:n alaisten patenttien määrä on nyt alhaisempi kuin aikoihin. PCT on erityisen tärkeä koska se mahdollistaa keksinnön suojaamisen monessa maassa vaikka hakemus tehtäisiin vain omassa maassa. Siksi vakavasti otettavat kaupalliset patentit ovat yleensä PCT-tyyppisiä.

Mutta jännitys syvenee kun sukellamme Irlannin kansantalouden virallisiin tunnuslukuihin. Erityiskohteena palveluvienti.

Euroopan komission mukaan Irlannissa merkittävimmät tutkimusinvestoinnit ovat tehneet viime aikoina seuraavat yritykset, joiden yhteenlaskettu tutkimus- ja innovaatiopanos Irlannissa muodostaa 68% koko maan tutkimus-/innovaatiopanoksesta (luvut ovat yrityksen osuuksien maan kokonaisuudesta): Seagate Technology (15%), Covidien (23,9%) ja Accenture (31,2%). Ou jee, nämä yritykset tekevät vähän tai eivät ollenkaan kehitystyötä Irlannissa. Tunnen jollain tasolla ko yritysten toiminnan Irlannissa ja tuo komission väite on puhdasta pelleilyä. Komission materiaalia täällä. Armottoman epäluotettavaa dataa.

Samaa sarjaa on se tosiasia, että ICT-alan yrityksistä Google, Oracle ja Facebook kirjaavat hillittömän osansa voitoistaan Irlannissa toteutuneiksi.

Hauskuutta lisää se, että Microsoftin lähes satatuhatta työntekijää ovat Irlannin ulkopuolella uskomattoman tehottomia, sillä Irlannissa olevat noin 1200 työntekijää saavat tilastojen mukaan aikaiseksi vähintään 24% koko yhtiön liikevaihdosta. USPS (US Permanent Subcommittee) arvioi, että Microsoftin virallisesta tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnasta vähintään 30% kirjataan Irlantiin – siis tuottoineen. Toisin sanoen 1% Microsoftin työntekijöistä tekee virallisten lukujen mukaan neljänneksen liikevaihdosta ja kolmanneksen vienniksi laskettavasta tuotekehityksestä. Irlantilaiset ovat todellisia ihmetyöntekijöitä (sarkasmia).

Tämä sama ilmiö on ollut nähtävissä lääketeollisuudessa ja lääketieteellisissä instrumenteissa. Kun valheellisen datan kuorii pois vienti-/tuontitilastoista, niin Irlannin tilanne ei ole läheskään niin ruusuinen kuin virallisten tilastojen mukaan on. Tosin pelkästään ICT-alan yritysten lukemat keikuttavat virallisia tilastoja hämmentävällä tavalla.

Käytännössä suureen osaan Euroopan komission lukuja ja arvioita täytyy suhtautua samoin kuin aikoinaan Neuvostoliiton Gosplan-viraston lukuihin. Mikäli eri lähteistä saadut lukemat eivät täsmenneet, niin Gosplanin lukevat olivat joko tahatonta tai tahallista valhetta. Olen aikoinaan penkonut jopa noita Neuvostoliiton tilastoja, joten tämänkaltainen on tuttua.

Eurokriisin yhteydessä Euroopan komission virallisten lukujen luotettavuus on heikentynyt koko ajan. Kannattaakin verrata joidenkin maakohtaisten kyseisessä maassa luotujen tilastojen (jos ne saa käsiinsä) lukemia komission virallisiin lukuihin. Erot eivät ole tuntemattomia.

Joka tapauksessa Irlannin lukemissa piilee kelttiläinen yllätys. Eikä tuo yllätys vastaa odotuksia kulukuurin positiivisesta tehosta. Tosin se suoraan tukee kansantaloustieteen perusmallien antamia tuloksia.

Irlannin tapauksessahan on kyse veronkierrosta. Noilla lukemilla ei siis ole mitään tekemistä Irlannin kansantalouden todellisen aktiviteetin kanssa.

Irlannin talous on vielä kaukana toipumisesta.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Pessimisti permalink

  Tässäpä on erinomainen esimerkki Euroopan Komission ’luotettavuudesta’ yleensä: ”Vuoto: EU päätti valehdella kansalle vapaakauppasopimuksesta”, http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155350-vuoto-eu-päätti-valehdella-kansalle-vapaakauppasopimuksesta

 2. Kiitos vaivannäöstäsi ja ahkeruudestasi asioiden selvittelyssä, harmillista että enemmistö ihmisistä väsyy työssään ja arjessaan niin paljon etteivät jaksa enää vapaa-ajallaan ottaa asioista selvää, ja joutuvat siksi omaksumaan sen uutisotsikon, mikä valtamediassa nostetaan näkyviin, siis tässä tapauksessa ”Irlanti toipuu” on se mikä jää ihmisten enemmistölle mieleen.

  • Minun täytyy kyllä myöntää, että olen tässä blogissa kirjoitellut lähinnä työn puolesta vastaan tulleista asioista. Ei näitä harrastuksena jaksaisi penkoa, varsinkin kun osa asiallisista analyyseistä edellyttää kaupallisten tietokantojen käyttöä. Tosin olen tietyistä syistä keskittynyt blogikirjoitusten osalta käyttämään julkisesti saatavilla olevia tietoja.

   Toisin sanoen en ole kovinkaan ahkera talousasioissa ns vapaa-aikana. Menee aivan muissa kuvioissa. Jokunen aika sitten panostin oman eläkeajan edellyttämiin järjestelyihin, ostin asunnon ja järjestelin sopimuksia terveydenhuollon sekä kodinhoitopalvelun osalta. Jos alkaa ketuttaa riittävästi, niin jään eläkkeelle ja muutan ostamaani kämppään kun kyseisen maan byrokratiakin on tullut selätettyä.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Irlannin velkasaneeraus yhä varsin todennäköinen muista puheista huolimatta | Tyhmyri's Blog
 2. Tiedot Irlannin toipumisesta liioiteltuja – vientiteollisuuden työpaikat eivät ole lisääntyneet | Tyhmyri's Blog
 3. Irlannin talouslukujen hämmentävät ongelmat – Irlannin viralliset lukemat ”kreikkalaistuvat” | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: