Skip to content

Kreikan luottoluokitus ja maan talouden tila – ilmeisesti toisten euromaiden puheisiin luotetaan

joulukuu 1, 2013

Yksi viime aikojen hämmästyttäviä uutisia on ollut Kreikan luottoluokituksen nosto. Vaikka moni on jo ehtinyt iloitsemaan Kreikan parantuneesta tilanteesta tuon tiedon perusteella, niin kannattaa huomata, että Kreikka ei luokituksen mukaan ole investointikelpoinen. Luokitus on vielä monta luokkaa roskalainapuolella (Bloombergin juttu täällä).

Mutta Kreikan talouden tilaan riittää lyhyt vilkaisu kertomaan missä mennään. Oleelliset luvut ovat seuraavia: CPI -2,0%, HICP -1,9%, GDP -3,0%, työttömyys 27,1%, teollisuustuotanto -1,8%, vähittäiskauppa -5,9%, tuottajahinnat -1,6%, rakennusteollisuuden aktiviteetti -31% ja teollisuuden tilaukset -0,9%.

Teollisuuden tilauksista kannattaa huomata, että kotimarkkinatilausten muutos oli -4,8%.

Kun Kreikan vaihtotase on yhäti rajusti negatiivinen, niin en oikein keksi miten sekä Kreikan valtio että kreikkalaiset muuten voisivat maksaa velkansa. Tavaraviennin osalta tilanne näyttää virallisen tilaston mukaan aika lohduttomalta.  Turismin osalta en pienellä etsimisellä löytänyt luotettavan tuntuisia tilastoja.

KreikkaLuottoluokitusVienti

Temppu eli velkojen maksaminen vaikuttaa olevan puhdas matemaattinen mahdottomuus. Ehkä luottamus siihen, että muut Euromaat vaikkapa EVM:n kautta huolehtivat asioista on riittävää.

Veikkaisin monelle velkojalle koituvan vielä Kreikasta monta jännittävää yllätystä. Nuo yllätykset tuskin ovat positiivisia.

Tilastotietojen lähteenä Kreikan tilastokeskus.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: