Skip to content

Kuka omistaa yhtiön, joka ei suostu Finnairin sopimuskuvioon – ettei vain olisi Finnairin kilpailija omistajana?

marraskuu 16, 2013

Käsittääkseni Finnairin lentoliikenne meinaa pysähtyä ja laajat tukilakot käynnistyä siksi, että LSG Sky Chefs -yhtiö ei työnantajapuolena suostu tehtyyn sovintoesitykseen. Jostain syystä minulla on sellainen mielikuva, että LSG Sky Chefs on Lufthansan omistama yhtiö. Finnair taas on Lufthansan kilpailija.

Jostain kummallisesta syystä on minusta aivan luonnollista ja järkevää, että Lufthansan omistama LSG Sky Chefs ei hyväksy sopimusta. Bonuksena saadaan vieläpä koko Suomen viennin lamauttava lakko. Onhan Suomessa muutakin elinkeinotoimintaa, joka kilpailee saksalaisten yritysten kanssa.

Onkos se Saksan valtio yhä Lufthansan suurin omistaja?

Erinomaisesti hoidettu saksalaisilta. Jälleen kerran.

Siinä olisi suomalaisilla oppimista.

Oma etu ensin.

Mainokset

From → Uncategorized

16 kommenttia
 1. LSG Sky Chefs is the brand name of all the groups in the LSG Lufthansa Service Holding AG, a 100% subsidiary of Deutsche Lufthansa AG. LSG Lufthansa Service Holding AG is headquartered in Neu-Isenburg (near Frankfurt), Germany.

 2. Näin käy, kun vertikaalinen integraatio on huonosti hoidettu ja on keskitytty ”ydinosaamiseen”. Näin käy myös, kun ajetaan kansallisia etuja. Ja näin käy myös, jos kehdataan vastustaa Brysselin (=Berliinin) vihjailuja.

  • Rehellisesti sanottuna olen aika vaikuttunut saksalaisten ammatillisesta osaamisesta tämän tapauksen kanssa. Niitataan samalla kertaa sekä Finnair että muu Suomen vientiteollisuus.

   Uskomattoman hienoa peliä saksalaisilta. Tuskin temppua on tehty ilman Merkelin regimen konsultointia. Ilmeisesti Suomi nyt rahastetaan lopullisesti eli myös markkinat pois kuleksimasta.

   Voi luoja. Olisinpa vaikkapa 20 vuotta sitten osannut asiakkaalle tarjota tulosperusteisella veloituksella samantapaisen tempun. Tuskin olisin tehnyt ikäviä talousjuttuja pitkiin aikoihin vaan keskittynyt golfinpeluuseen ja konsertteihin.

   No, pitää lohduttautua sillä, että vain nykyajan Suomessa ollaan niin typeriä, että tuollainen ulkomaalaisten hallussa oleva vipu on olemassa.

   Joka tapauksessa olen kateellinen sille ekonomistille, joka on älynnyt tämän sauman. Kyseisen miehen/naisen pitäisi saada muutaman millin bonus verottomana ja kunniatohtorin arvo jostain yliopistosta.

   • Vielä vastauksena omaan viestiini. LSG Sky Chefs -yhtiön omistajan kannalta on ”isossa pelissä” aivan sama miten yhtiölle käy. Yhtiön suomalaiset työntekijät ja heidän etunsa ovat aivan yhtä tyhjän kanssa. Jopa Suomen yhtiön etu on tuossa pelissä aivan yhtä tyhjän kanssa.

    Oikein kunnon lakko ja Suomen lamaannuttaminen on aina parempi diili kuin mikään pikkuinen voitto jostain maayhtiöstä. Loistavaa, loistavaa peliä.

 3. Antti permalink

  Ei kai Lufthansa enää 2000-luvulla ole valtionyhtiö ollut. http://www.nytimes.com/1997/01/15/business/german-cabinet-backs-selling-lufthansa.html

  • Tarkistin. Lufthansan päätösvalta on absoluuttisesti Saksan hallituksella tai sen filiaaleilla. Mikäli tietoni ovat virheellisiä, niin korjaukset ovat tervetulleta.

   Erilaisilla Saksasta kotoisin olevilla tahoillahan on Lufthansan osakkeista 62,5% ja pikaisella selvityksellä todellinen päätösvalta on yhä Saksan valtiolla.

   Edit: Saksalaisten kanssa kauan kauppaa tehneenä on heidän mentaliteetissaan aika sama omistaako osakkeet valtio vai jokin iso eläkeyhtiö tai jokin institutionaalinen sijoittaja. Saksan talouden omistussuhteiden sisäsiittoisuuden vuoksi nuo tahot ajavat Saksan talouden etua vielä rämäkämmin kuin virallinen valtio. Saksan yritysten omistushan on monessa tapauksessa rajattu pelkästään saksalaisille ja ristiinomistus on todella rajua. Korporatismin luvattu maa.

   Hieno, hieno keissi. Käy kateeksi.

 4. ulkosuomalainen permalink

  Taas kerran viiltävän terävää analyysiä, kiitos!
  Haluaisin tuoda kuitenkin myös yhden lisänäkökulman tilanteeseen. Lehtitietojen mukaan Suomen catering palveluissa maksetaan n. 3000 euron kuukausipalkkaa – tuntuu kohtuuttoman suurelta korvaukselta ihmiselle, joka työkseen pakkaa sämpylöitä pusseihin. Suomessa on viimeisen vuosikymmenen aikana nähty valtava palkkainflaatio. Kymmenen vuotta sitten samaisen 3000 euron palkan sai Nokian alimman tason esimiestehtävissä, ja nyt siis sämpylöiden pakkaamisesta. Samaisen vuosikymmenen aikana Saksassa on ihailtavalla tavalla harrastettu palkkamalttia. Ehkäpä catering toiminnot on Suomessa yksinkertaisesti hinnoiteltu ulos markkinoilta ja toiminnan järkeistäminen kertakaikkiaan edellyttää palkka-alea.

  • Vilu permalink

   Sisäiseen devalvaation ei kyllä kannata lähteä sen takia, että catering-palvelut menevät Saksaan. Itse en myöskään tiedä yhtään suurtalouskokkia, joka tienaisi 3 kiloa kuussa.

   Catering-palvelut ovat muutenkin vähän niin ja näin, sillä hehän tekevät pitkää päivää muutaman kerran viikossa, useasti mm. juhlien yhteydessä, jolloin tuntipalkka voi olla kohtuu korkea, mutta kuukaudessa ei tule niitä tunteja kuitenkaan niin hirveästi. Mahtaakohan tuo 3 kiloa olla jotai EK:n suoltamaa propagandaa jälleen?

   Saksan tulisi sen sijaan korottaa mm. palvelualojen palkkoja ja saada näin vauhtia niihin kuuluisiin kotimarkkinoihin.

   Tuskin siellä kukaan leipää jättää ostamatta, jos kaupan työntekijöiden palkat nousevat hieman.

   ”Saksalaisen vähittäiskaupan myyjän keskipalkka on 38 viikkotyötunnin mukaan laskettuna noin 1 890 euroa kuukaudessa ilman lisiä. Tiedot pohjautuvat Lohnspiegel-verkkosivuston kokoamiin tietoihin, mistä Palvelualojen ammattiliitto PAM uutisoi heinäkuussa verkkosivuillaan.

   Tutkimuksen mukaan parhaiten palkatut myyjät löytyvät Saksassa autokaupasta, jossa keskipalkka ilman lisiä oli 2 795 euroa kuukaudessa. Heikoiten tienaavat leipomojen ja lihakauppojen myyjät, keskimäärin 1 720 euroa kuukaudessa.”

   http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1288582695405.html

 5. hakki47 permalink

  Miten niin ”Sisäiseen devalvaation ei kyllä kannata lähteä sen takia, että catering-palvelut menevät Saksaan.”? Jos vähänkään seuraa mitä ympäristössämme parhaillaan tapahtuu on jo yksin työttömyyslukujen valossa imeistä, että sisäinen devalvaatio on jo hyvää vauhtia menossa. Ollut vallitsevana taloususkona jo vähintään keväästä tai alkukesästä.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/11/betonisaappaat-pelastusrenkaina.html

  • Vilu permalink

   Sisäinen devalvaatio on monessa euromaassa toteutettu, mutta meillä ei ole palkkoja lähdetty suuressa mittakaavassa laskemaan järjestelmällisesti. Palkkojen laskeminen kaikilla sektoreilla on mielestäni sisäisen devalvaation tunnuspiirteitä, joten en nyt täysin ymmärrä mitä tarkoitat.

   Tyhmyrikin on muutaman kerran kirjoittanut sisäisestä devalvaatiosta, joka aiheuttaa velkadeflaation, joka aiheuttaa konkurssiaallon, joka johtaa siihen, että ainoastaan vientiyritykset tahkoavat tulosta muiden kituuttaessa.

   Sijoittajat usein sijoittavat vientiyrityksiin, joten heille tämä on hyvä, jos eivät joudu sisäisen devalvaation aiheuttamaa kärsimystä itse näkemään, kuten minä, joka laitan vain rahastoon rahaa ja siellä ne sitten sijoitetaan yrityksiin, jotka ovat osanneet sijoittaa tehtaansa paikkoihin, joissa palkkaa maksetaan juuri sen verran, että hengissä pysyy ja löytävät markkinoita, jotka ovat valmiita maksamaan hirveitä hintoja suhteutettuna kuluihin, jotka on minimoitu.

   Onhan esim. Saksalaiset autofirmat rakentaneet lisää tehtaita Espanjaan tämän sisäisen devalvaation ansiosta, mutta ei muutama työpaikka heitä pelasta, kun seuraava pomppu tulee talouteen, niin Euroopassa pitää tapahtua ihmeitä, sillä muutama vientiyritys ei riitä korvaamaan sisäisen devalvaation aiheuttamia verotulojen menetyksiä valtioille.

   • hakki47 permalink

    En oikein jaksa uskoa herääväni jonain sateisena, viimaisena päivänä uutiseen; Hallitus on päättänyt ryhtyä sisäiseen devalvaatioon. Uskotko sinä? Enneminkin kyseessä on toimenpiteiden sarja, joka johtaa työn hintatason merkittävään laskemiseen. Koska meillä hallitus ei enää toimi edes toimitusministeriönä riittää, että he jatkavat nykyista toimintatapaansa – eivät tee mitään – ja antavat irtisanomisten jatkua ”luovan tuhon” merkeissä. Aika hoitaa loput.

    Jos taas uskot, että hallitus tekee jotain positiivista ”kansainvälisen hintakilpailukykymme parantamiseksi” se todennäköisesti on näköharha. Elefanttikin on helpointa syödä pala palalta.

    Mutta olen minä väärässäkin ollut.

   • Vilu permalink

    Ei hallitus pysty yksin palkkojen laskusta sopimaan, mutta olet oikeassa sisäisestä devalvaatiossa, että se voi olla myös sarja toimenpiteitä, joilla on tarkoitus parantaa valtion sisällä toimivien yritysten kilpailukykyä. Onko muita toimenpiteitä suoritettu tässä viime aikoina kuin yhteisöveron lasku? Yhteisöveron lasku yksinään ei aivan sisäisen devalvaation tuntomerkkejä vielä täytä, mielestäni.

    Kilpailukykymme on useissa tutkimuksissa todettu kansainväliseen kärkiluokkaan ja olenkin Kalle Isokallion kanssa samaa mieltä siinä, että vika on enemmänkin johtamiskulttuurissa, joka ei ole niitä kaikista parhaita. Esimerkiksi kaivostoiminnassa voisimme käydä hakea oppia Ruotsista. ”Ruotsin valtio on halunnut säilyttää osin valtion omistuksessa muutamia tärkeiksi katsomiaan kaivoksia. Esimerkiksi Ruotsin valtion omistama, Euroopan suurin yksittäinen rautamalmikaivos Kiirunassa (LKAB) tuotti Ruotsin valtion kassaan viime vuonna peräti noin miljardi euroa eli noin miljardi kruunua kuukaudessa.” http://www.kauppapolitiikka.fi/public/default.aspx?contentid=263462&nodeid=41394&culture=fi-FI

    Tietysti tarvitsemme myös innovaatioita sun muuta.

    Hallituksen kädet ovat varsin sidotut, kun rahapolitiikka on siirretty EKP:lle. Ei se poista sitä tosiasiaa, että hallituksessa ei varmastikaan ole kansamme parhaat päättäjät tällä hetkellä, mutta kansa saa sellaisen hallituksen kuin se ansaitsee.

    En nyt ole oikein saanut selkoa, että haluatko sinä Hakki laskea suomalaisten palkkoja vai mitä sinä haluaisit tehdä, että alkaisi näkyä valo tunnelin päässä?

    Mielestäni ongelmat ovat EU:n tasolla, mutta kenelläkään ei ole visiota EU:n varalle. Pääomapiirit vain vetelevät naruja ja narrit pomppivat ylös, alas.

 6. hakki47 permalink

  Vastauksiani Talouselämään tänään auttanevat määrittämään mitä reittiä minun mielestäni pitäisi alkaa edetä.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/espanjan+ongelmalainat+nousivat+uuteen+ennatykseen/a2216075

  Näin sisäinen devalvaatio toimii. Ensin kasvatetaan massiivinen työttömien armeija sitten itketään, että ostovoima katoaa ja järjestämättömien luottojen määrä hyppää. Jos vienti ei käynnisty ja tilanne jatkuu kurjistumisen kierre on valmis. Näin tulee tapahtumaan myös Suomessa, ellei EKPn rahapolitiikkaa muuteta siten, että Saksa joutuu purkamaan ylijäämäänsä.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/10/sisaiseen-devalvaatioon-sitoutuneet.html

  ja

  http://www.talouselama.fi/uutiset/talousviisaat+synkistelevat+olemme+siirtyneet+pysyvaan+lievaan+taantumaan/a2216014

  ”yritykset korjata taloutta menoleikkauksilla, säästöillä johtavat vain entistä huonompaan tilanteeseen” Näinhän se on. Siinä käy kuin mustilaisen hevoselle.

  Kysyntää ei todellakaan käynnistetä menoleikkauksin vaan markkinoilla käytettävissä olevan rahan määrää kasvattamalla. Sekään ei enää yksin riitä, usko markkinatalouden toimivuuteen ja tulonjaon oikeudenmukaiseen on palautettava. Se taas vaatii dramatiikkaa, jota kamreeri- ja kvartaalipoliitikot eivät uskalla edes ajatella.

  Kansanjoukot ovat kohta vaatimassa Messiaan uudelleen tulemista, kuten Euroopassa kerran aiemminkin.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/08/sd-sisainen-devalvaatio-tulee-oletko.html

 7. Vilu permalink

  Olen melko monesta asiasta samaa mieltä, mutta mielestäni sekoitat sisäiden devalvaation ihan perinteiseen lamaan. Et mielestäni missään kohtaa mainitse toimenpiteitä, joita sisäinen devalvaatio sisältää. Sisäinen devalvaatio ei tarkoita massiivista työttömien määrää tai järjestämättömiä luottoja, niitä kyllä saattaa seurata sisäisestä devalvaatiosta, mutta Suomessa ei ole laskettu palkkoja, työttömyystukia ja eläkkeitä, työnantajan työntekijä kuluja, kuten joissain Etelä-Euroopan valtioissa. Toisaalta, liian korkeaa työttömyyttä ja luottorästejä voidaan käyttää syynä sisäiseen devalvaatioon. Nyt kuitenkin meidän mielestäni tulisi sinun mainitsemassasi konteksissa puhua siitä, että iso lama tulee. Jos kuitenkin vastaamme tähän sisäisellä devalvaatiolla, niin olemme todella pississä, sillä sitä järjestelmämme ei kestä ja Suomesta tulee yövartijavaltio alta aikayksikön.

  Miten EKP:n rahapolitiikkalla voidaan vaikuttaa Saksan ylijäämään?

  ”Julkisen sektorin kaikki kulut, henkilöstökulut mukaan luettuna, maksetaan viimekädessä yksityisen sektorin veroilla.”

  Tämä on yleinen harhaluulo, sillä suurin osa julkisen sektorin varoista maksetaan valtion ottamasta velasta. Tämä velka tosin ei esim. Yhdysvalloissa ole velkaa, velan tavallisessa määritelmässä, sillä Yhdysvallat ovat velkaa itselleen, eikä se voi mennä konkurssiin, jos ei kongressi sitten satu jostain hölmöstä syystä niin päättämään. Totta tuo lausahdus toki on Euroopassa jossain määrin, sillä täällä valtioiden rahat lainataan markkinoilta ja kerätään veroina, mutta valtiot, joilla on oma keskuspankki voivat muutamalla näppäimistön painalluksella luoda rahaa. Esim. Yhdysvallat ovat harrastaneet tätä Vietnamin sodasta asti, jonka rahoittamiseksi Yhdysvallat joutuivat irtautumaan kultakannasta.

  ”Julkinen sektori ei markkinataloudessa pysty elättämään kaikkia kansalaisia.”

  Tästä en ole samaa mieltä. Nyt on vain käynyt Euroopassa, niin että valtiot on alistettu markkinoille, koska keskuspankki ei voi rahoittaa valtioita.

  ”New Deal, new deal, oli joukko Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltin vuosina 1933–1937 toimeenpanemia lainsäädännöllisiä uudistuksia, joiden tarkoitus oli pelastaa Yhdysvallat ja sen talous 1930-luvun suuren laman kourista.

  New Deal sisälsi suuria julkisia investointihankkeita, ammattiyhdistystoimintaa suosivaa lainsäädäntöä, sosiaaliturvaa ja verotuksen kiristämistä.

  New Dealin perusajatuksena oli tukea talouden elpymistä valtiovallan aktiivisin toimin, silläkin uhalla että elvytys merkitsisi valtion velkaantumista. Työttömyyden torjumiseksi järjestettiin hätäaputöitä ja aloitettiin suuria julkisia rakennushankkeita kuten teiden, siltojen ja voimalaitosten rakennustöitä. Myös työntekijöiden sosiaaliturvaa kehitettiin luomalla perusta työttömyys- ja eläkevakuutukselle.”

  http://fi.wikipedia.org/wiki/New_Deal

  Tarvitsemme EKP:lle mahdollisuuden rahoittaa jäsenvaltioita ja sitten voimme luoda uuden New Dealin.

 8. OOOH Fredin betan myötä tulee nykyaikaisemman näköiset käppyrät ja vaivattomampi editointi. Me like.

 9. hakki47 permalink

  Vilu

  Varmasti sekoitan montakin asiaa ja kansantalouden käsitteistö sekä mikro että makrotasolla on ”kuin mehiläisten surinaa korvissani”. Lisäksi pyrin tietoisesti muodostamaan kokonaiskuvaa yhteiskunnan tilasta ja mahdollisuuksista, en yksin kansantaloudesta tai rahapolitiikasta. Ehkä juuri näistä ominaisuuksistani johtuen minulla on taipumus vetää mutkia suoraksi. Onneksi on olemassa asiantuntijoita, alalle kuin alalle.

  Lopputulos tästä on kuitenkin se, että mielestäni olemme hallituksen kykenemättömyyden seurauksena sisäisen devalvaation tiellä, valuuttamme keskuspankki noudattaa lähinnä ainoastaan Saksan kannalta sopivaa rahapolitiikkaa, joka ajaa ainakin pienet reunavaltiot ennemmin tai myöhemmin ”konkurssiin”.

  Vaihtoehtona pidän EKP politiikkaa, jossa inflaatiokriteeri nostetaan nykyisestä 2% noin 4 – 6 % tasolle ainakin siksi aikaa, että valuutta-alueen sisäiset taloudelliset lähtökohdat saadaan olennaisesti tasattua nykyisestä. Saksa purkakoon ylijäämänsä tavalla, joka tukee EUn yhtenäistymiskehitystä. EKP mahdollistakoon nyt vaikeuksiin joutuneiden ja vielä joutuvien reunavaltioiden työllisyyden edistämistä, antamalla EUlle mahdollisuus sellaiseen alueelliseen kehittämistoimintaan, joka säilyttää yhteiskuntarauhan Euroopassa ja siten luo pitkälläkin aikavälillä mahdollisuuden jatkaa nykyistä rauhanprojektia.

  Monipuolisemmin, joskin varmasti yhtä epämääräisesti, olen asiaa käsitellyt blogillani joo vuosia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: