Skip to content

Euroalueen toipuminen huonompaa kuin 1930-luvun lamassa – epic fail

marraskuu 16, 2013

Euroalue on pärjännyt nykyisessä kriisissä heikommin kuin samat maat 1930-luvun lamassa. Suoritusta ei voi oikein muuten luonnehtia kuin englanninkielisellä termillä ”epic fail”. Paul Krugman kuvaa asian hienosti yhdellä kuvalla omassa blogissaan (kuva ruutukaappaus Krugmanin käyttämästä):

EpicFailOn oikeastaan aika uskomaton saavutus, että kuvan kaltaisesta suorituksesta huolimatta Euroalueen johto, mukaanlukien oman maamme hallitus, ei ole muuttanut politiikkaansa (Krugmanin blogi on täällä).

Todellakin. Aivan aito ja peittelemätön Epic Fail.

Edellisellä kerralla Eurooppa sai aikaiseksi maailmansodan ja joukon todella mielenkiintoisia hallituksia paljon paremmin hoidetun laman jälkiseurauksena. Mitähän tästä lystistä nyt seuraa?

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. Kari permalink

  Eiköhän tämä mene ihan suunnitelman mukaisesti. Muistaakseni EU:n isä Jean Monnet oli sitä mieltä, että EU etenee kriisien kautta hivuttamalla. Nyt on saatu aikaan niin paha kriisi, että liittovaltio on ainoa mahdollisuus.
  Krugman toteaa, ettei olisi uskonut europoliitikkojen olevan näin päättäväisiä ja vähät välittävän siitä, miten syvälle Etelä-Eurooppa sukeltaa. EU-komissio tekee vallankaappausta ja voi hyvinkin onnistua. Saa nähdä, miten pitkään tämä tuhatvuotinen valtakunta säilyy, sillä niin pahoja traumoja tästä kriisistä jää.

 2. Ceterum censeo permalink

  Tämä ei ole kriisi, eli talousjärjestelmän tilapäinen toimintahäiriö, josta toivutaan ilman syvälle käyviä yhteiskunnallisia muutoksia. Kyse on syvemmällä olevasta taloudellisen kilpailukyvyn menetyksestä. Talouden painopiste siirtyy ja on jo siirtynyt Aasiaan ja mahdollisesti Etelä-Ameriikkaan. EU:n nykyinen politiikka on omiaan pikemminkin pahentamaan kuin korjaamaan tätä kehitystä. .

  • n.n permalink

   Ei Euroalueen kriisiä tuolla voi selittää.

   Maailman talouden painopiste siirtyminen+ muut muutokset tokli satttuvat tapahtumaan samaan aikaan katastrofaalisen virheellisen ja umpityperän rahajärjestelmäkriisin kanssa, tähän ei mitän huomautettavaa.

   Jälkimmäistä ei kuitenkaan saa millään selitettyä olemattomaksi sillä että samaan aikaan tapahtuu muita muutoksia- paitsi tietysti siinä tapauksessa että ei ole halukas näkemään euron ja euroeliitin päätöksenteon ongelmia. Yllättävän valitettavan moni on puhtaasti ideologisista syistä valmis kieltämään tosiasioita.

 3. Virtanen permalink

  Krugmanin käppyrä kuvaa melko hyvin EU:n tilannetta.

  En kuitenkaan pelkkään tuotannonkasvun varaan tulevaisuuttamme haluaisi asettaa, sillä ympäristömme ei kestä tuotannon jatkuvaa kasvua, eikä siinä ole mitään järkeäkään. Varsin suuri määrä tuotantoa on Tamagotcheja yms. tarpeettomia resurssituhlareita.

  Eräs ajatus mikä yleisölle tästä eurosta alunperin esiteltiin oli, että se olisi resurssivaluutta. Yhdysvallathan käyttävät reservivaluuttaansa siten, kuten kuuluukin, eli ihmiset ympäri maailmaa hankkivat\saavat sitä ja Yhdysvallat vain hakkaa nollaa, nollaan perään tietokoneella. Kun Yhdysvallat tällä tavalla tekemällä ei mitää saa muiden valtioiden valuuttoja se voi ostella niillä mitä mieli tekee. Euroopassa meiltä puuttu tämä rahan luomisen mahdollisuus valtiolle, koska eurolla ei ole valtiota. Tämä virhe tulisi korjata välittömästi.

  …Yhdysvalloistakaan ei tosin kannata ottaa mallia siinä, miten he tämän valuuttansa käyttävät.

  Luotuamme valtion, joka on vaikka EU, voi EKP ”lainata” (tätä rahaa ei ole tarkoituskaan koskaan maksaa takaisin) rahaa EU:lle ja EU jakaa sen jäsen(osa)valtioille, jolloin (osa)valtioiden ei tarvitse maksaa korkoa tästä rahasta ollenkaan. Avustuksen määrä voidaan suhtauttaa väkilukuun.

  EKP voi määritellä velkakirjojen hinnan lupautumalla ostamaan kaikki velkakirjat, vaikka 1 % korolla, jos joku pankki haluaa velkakirjoja, nin sen kun tarjoaa alempaa hintaa. Voihan EU tietysti ostaa kaikkikin velkakirjat 0 korolla, jos siltä tuntuu. Suosittelisin laatikon ulkopuolista ajattelua, sillä näin saatamme saada täysin uusia keinoja käyttöömme.

  Nykyinen tilanne, jossa markkinoiden annetaan hinnoitella (osa)valtioiden korot EU:ssa on kestämätön. Tämä kestämätön tilanne tulee ajamaan valtiot race to the bottom (http://en.wikipedia.org/wiki/Race_to_the_bottom) kisaan, jossa voittajia ovat vain ne, joilla on valtavat pääomavarannot. Sosiaaliturva tulee häviämään. Valtiot (kansalaisyhteiskunnat, läheskään kaikki eivät tällaisia ole.) tulevat joutumaan suurkorporaatioiden armoille heikennyttyään. Kaikki luonnolliset monopolit tullaan yksityistämään. Syntyy varallisuuden mukaan luokkia. Lopulta alemmat luokat kapinoivat selviytyäkseen ja pommitamme itsemme jälleen kivikaudelle 90-luvun Afrikan tapaan, vuoden 1918 Suomen tapaan tai vuoden 1789 Ranskan tapaan…

  …ehkä otamme mallia kaikista näistä.

  Nämä sodat eivät ainoastaan aiheuta suurta määrää inhimillistä kärsimystä sinäänsä, vaan myös kääntävät evoluution kelloa taaksepäin, kun ihmiset ovat vain oppineet selviytymään, mutta kaikki vähänkin korkeampilentoisemmat asiat ovat jääneet oppimatta ja tarvitaan useita pässinpää sukupolvia, ennen kuin löytyy edes pieni osa ihmistä korvaamaan evoluutiossa tämän survival of the fittest (richest)-eläimen, sillä kaikki yli 50 ÄO:n omaavat henkilöt tapetaan näissä sodissa aina yleensä systemaattisesti. Mikäli fiksut onnistutaan tuhoamaan, niin tämän tietomäärän korvaamiseen menee aina useita sukupolvia.

  Itse suosittelisin vahvoja (osa)valtioita, jotka pystyvät sääntelemään sitä, miten yritykset maassaan käyttäytyvät ja käyttävät luonnonvaroja.

  Race to the bottom kisaan ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin yhteiset pelisäännöt EU-alueelle ja se, että EU\EKP tukee heikompia maita, siten, että he pystyvät maksamaan siedettävää sosiaaliturvaa jokaiselle, joka sitä tarvitsee. Näin saamme myös ihmiskaupan ja muut ikävät oheisilmiöt loppumaan.

  Talouskasvumme ympäri Eurooppaa on toisen maailmansodan jälkeen perustunut osaltaan siihen, että palkkatyöläiset ovat jatkuvasti vaatineet osansa talouskasvusta. Tässäkin jokin valtio olisi voinut jäädä alimmaksi, jos muissa valtioissa kansalaiset eivät myös olisi vaatineet korkeampia palkkoja. Nykyinen linja, jossa palkkoja lasketaan ja aiheutetaan velkadeflaatio on täysin kestämätön kansan suurien massojen riveissä ja tulee tuottamaan äärettömän määrän tarpeetonta inhimillistä kärsimystä.

  Sen sijaan, että pyrimme kuristamaan valtioita, niin mielestäni meidän tulisi alkaa EKP:sta käsin pumpta rahaa talouteen, jonka valtiot käyttävät kouluihin, sairaaloihin ja sen sellaisiin ja samaan aikaan voisimme sopia vaikka 3-5 % palkankorotuksesta EU\euro-alueella, jolloin saisimme rahaa niille, jotka sen käyttävät.

  Pientä positiivista kehitystä osoittaa se, että Olli Rehn näin uransa ehtoopuolella on ymmärtänyt, että Saksan 7 prosentin ylijäämät ovat täysin kestämättömiä nykyisissä olosuhteissa.

  EU:n kehitys tosin tulee olemaan erittäin surullista, jos muutkin maat valitsevat Euroopan Unionin johtoon yhtä tasottomia kavereita, kun mitä Suomen mediassa on pyöritelty. Katainen aka ”Tasmaanian tuholainen” ei tule kehittämään EU:ta suuntaan, joka edistäisi maanosamme hyvinvointia.

  Tietääkö kukaan, että onko Stubilla minkälaiset motiivit olla säätämässä näissä suurissa kuvioissa? Itse en ole oikein saanut selvää siitä, että onko hän lintu vai kala… En ole missään huomannut hänen esittelevän visiotaan EU:sta.

  • En mitenkään usko, että tuotannon supistaminen on mikään ratkaisu. Maapallon molekyylit voidaan järjestellä vaikka millä tavalla myös ympäristöä kunnioittaen. Tuon vuoksi pitäisi, ainakin minun mielestäni, pyrkiä jatkuvaan hyvinvoinnin parantamiseen.

   Julkisen vallan tehtävänä on sitten laatia niitä rajaehtoja kuten ympäristölainsäädäntöä.

   Muuten olen samaa mieltä siitä, että pitäisi päätyä kohtuullisen iflaation ja mielellään kohtuullista kovemman talouskasvun trendille.

   • Virtanen permalink

    En tarkoittanut, että tuotantoa tulisi supistaa maailmanlaajuisesti tai edes Euroopan osalta. Kaikkea ei vain kannata tuhota kerralla, eikä meillä ole mitään syytäkään tavoitella 1930-luvun tuotannon kasvua. Hyvinvoinnin paraneminen on minunkin mielestä tavoiteltava agenda, mutta se ei minun mielestäni korreloi enää nyky-Suomessa käsikädessä tuotannon kanssa, sillä olemme jo tavoittaneet tietyn tason tällä osa-alueella. Emme ole enää kehitysmaa. Maailmanlaajuisesti tuotanto kasvaa koko ajan, mutta sen painopiste on siirtynyt Kiinan, eikä meidän kannata kilpailla heidän ympöristötuhojensa ja keinotekoisesti alhaalla pidetyn yuanin kanssa.

    Niin kauan, kun Kiina haluaa tuhota resurssejaan, niin suotakoon tämä heille, mutta meidän tulisi ottaa kaikki ilo irti reservivaluutastamme ja ostaa heidä tuotteitaan vain printtaamalla rahaa.

    Tehkäämme samalla tavalla kuin jenkit ja ostetaan Kiinasta krääsää. Tämän jälkeen Kiina ostaa EU-bondeja pitääkseen yuanin alhaalla. Kierre jatkuu siihen asti, kun Kiina keksii rahalle jotain muuta käyttöä.

    En millään haluaisi mennä takaisin kansallisiin valuuttoihin, vaikka EU ja euro näyttävätkin tällä hetkellä varsin epäonnistuneilta projekteilta, sillä pienet valtiot ja valuutat ovat helisemässä maailmanmarkkinoilla, jos markkinat\Jenkit päättävät, että emme toimi heidän haluamallaan tavalla. Heittopussin rooli ei ole mitenkään erityisen miellyttävä, eikä meillä oikeasti ole mahdollisuuksia harjoittaa täysin omaa raha- ja talouspolitiikkaa tällöinkään näin pienenä valtiona. Lisäksi EU:n tulisi poistaa Euroopan kesken oleva kilpailu, vaikka tämä tällä erää ei kauhean lupaavalta näytäkään. Saksan porskuttaessa muita karkuun, minkä kerkiää – Saksan pääomapiirit kiittää, kumartaa ja heittää kapuloita EU:n yhtenäistämisrattaisiin.

    EKP voisi vaikka tietyllä indeksiin sidotulla määrällä ostaa Euro-bondeja joka vuosi, josta saadut rahat jaetaan euromaiden kesken väkiluvun perusteella. Tässä sivussa valtiot voisivat säilyttää myös kansalliset bondinsa. Nämä rahat valtio kuluttaa, josta ne lähtevät kiertoon ja tällä rahalla ostamme kiinalaista krääsää, kun Kiinan tekee mieli keskittyä sisämarkkinoihin voimme jälleen alkaa tuottaa kaikkea mitä haluamme. Nyt meidän tulisi mielestäni keskittyä informaatioteknologiaan, kestävään kehitykseen ja palveluihin.

    Minun mallissani ei ole, siis tarkoitus hakea rahaa markkinoilta, vaan luoda uutta rahaa. Näin euromaat eivät voi feidata eurobondejaan, kun niitä ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin.

    Haluaisin vielä muistuttaa, että nykyinen tilanne, jossa bkt ei kasva lainkaan palkankorotusten nollalinjan takia ja dumppaamme markkinoilta lainattua rahaa kleptokratioille, jotka sullovat ne omaan taskuunsa ja ostavat näillä asuntoja Lontoosta on täysin kestämätön, eikä auta ihmisiä kehittämäään hyvinvointiaan.

    Itse asiassa agendasi hyvinvoinnin parantamiseksi on melko ideaali ja siitä pitäisi kirjoittaa tulevaisuusselvitys. Mistä hyvinvointi kostuu voisi sopia filosofeille vähän paremmin aiheeksi…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: