Skip to content

Japani ja uusi rahapoliittinen lähestymistapa – loistavaa luettavaa

marraskuu 11, 2013

On oikeastaan aika yllättävää, että Japani pystyy luennoimaan rahapolitiikasta muulle maailmalle. Mutta joka tapauksessa Kikuo Iwata on pitänyt puheen, joka kannattaa lukea. Puhe on täällä.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Mikäli pdf-tiedoston kahlaus ei maistu (luen itse kännykästä paljon), ohessa linkki verkkosivutekstiin: http://www.boj.or.jp/en/announcements/press/koen_2013/ko131018a.htm/

  2. samppa permalink

    Mielenkiintoinen teksti. Ei näyttänyt olevan kovin paljo siitä, että Japanin nouseva inflaatio on lähinnä tuontituotteiden kallistumisesta aiheutuvaa, ei talouden toimeliaisuuden lisääntymisestä. Palkat ovat tosiasiassa olleet edelleen laskussa, noin 1,5 vuotta putkeen. Vain bonusten mainittiin nousseen.

    Nähtäväksi jää alkaako teksissä mainittu ”wealth effect” toimia, eli kun osakemarkkina nousevat, ihmiset ovat luottavaisempia ja talous piristyy. Tätä on tutkittu usassa ja aika vaikea tuota lienee todistaa? En muista, että siinä olisi onnistuttu. Jos vaikutusta on niin se lienee mitätön?

    Tosiasiassa tähän mennessä käytettävissä olevat palkkatulot ovat laskeneet, kotitalouksien säästöaste on minimissä eli todelliseksi ongelmaksi muodostunee, että mistä tuo lisäkulutus sitten syntyy? Tietenkin osakkeiden arvo on sinällään korkeampi mutta sitä on järjellä ajatelleen mahdotonta yhdistää korkeampaan kulutukseen, osakkeiden myynnithän romauttaisivat osakemarkkinat. Tuontituotteiden jatkuva kallistuminen taas sakkaa kulutusta entisestään. Palkkojen tulisi alkaa nyt nousta, että talous elpyisi.

    • Työllisten määrä Japanissa on noussut aika mukavasti. Samalla tavoin on käynyt avoimien työpaikkojen osalta. Kokonaisuudessaan palkkasumma on muistaakseni myös ollut kasvussa. Tuon vuoksi arvioimasi negatiivinen vaikutus kulutukseen ei ole kovinkaan todennäköinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: