Skip to content

Sisäisen devalvaation tilannekuvaa Espanjasta – tiedot tilanteen kohentumisesta liioiteltuja

marraskuu 10, 2013

Kesällä 2013 saimme lukea Espanjan talouden kohentumisesta. Itse asiassa optimistisimmat tahot ja erityisesti sisäisen devalvaation kannattajat innokkaasti vakuuttivat Espanjan olevan jo nousussa. On tietenkin totta, että Espanjan talous näyttää joidenkin mittareiden mukaan saavuttaneen pudotuksen hidastumisvaiheen, jolloin kausivaihtelu työllisyydessä näkyy positiivisena muutoksena. Toista oli vapaan pudotuksen vaiheessa, jonka aikana jopa turistisesongin vaikutus jäi mitättömäksi. Mutta sisäisen devalvaation vahingot alkavat vasta nyt konkreettisesti realisoitua Espanjassa. Kotitalouksien kannalta pohjakosketusta ei ole vielä saavutettu.

Espanjan tilanteen seuraaminen on kiinnostavaa erityisesti siksi, että Espanjan kehitys kertoo meille paljon siitä kuinka sisäisen devalvaation vaikutukset tulevat osumaan suomalaisiin. Jälki ei mitä ilmeisimmin tule olemaan kovinkaan kaunista. Ensiksi kuitenkin takaisin Espanjaan.

Espanjan talouden hyytyminen näkyi ensimmäisenä maahan virranneiden pääomien muodostaman kiinteistökuplan puhkeamisessa. Jonnekinhan ne Saksan vaihtotaseen ylijäämät piti tunkea ja yksi hyvä paikka vaikutti olevan Espanjan rakennusteollisuus. Jossain vaiheessa tuollaiset pääomavirrat yksinkertaisesti pysähtyvät ja kriisi pääsi vauhtiin.

Espanjan valtiontalous oli ylijäämäinen ennen kriisiä. Toisin sanoen Espanjan valtio toimi kaikkien euro-oppien mukaisella tavalla ennen kriisin alkua. Yhteisvaluutan aikana Espanjan valtiolla ei edes ollut keinoja ylikuumenemisen hillitsemiseksi.

Kun Espanjan taloustilanne sukelsi, niin ensimmäisten uhrien joukossa oli tietenkin rakennusteollisuus. Hintojen jatkuva nousu pysähtyi ja rajulla velkavivulla toimineet rakentajat eivät kyenneet maksamaan lainojaan. Espanjan keskuspankki (Banco de España, BE) on julkaissut pari oikein mielenkiintoista tilastoa aiheen tiimoilta ja mätien lainojen määrällinen muutos on hyvin kertova.

Espanja_1

Kuten kuvasta näkyy, niin kriisi iski ensimmäiseksi rakennusfirmoihin ja myös kotitalouksiin. Tuossa vaiheessa eniten riskiä ottaneet kotitaloudet kärsivät myös. Mutta muiden alojen yritykset ja pienemmällä riskillä lainaa ottaneet kotitaloudet selvisivät vielä kohtuullisen hyvin.

Kriisin pitkittyessä tilanne on kuitenkin muuttunut ja taloudelle syntyneet vahingot levinneet laajasti rakennussektorin ulkopuolelle. Merkittävää on, että kotitalouksien kyky selvitä lainoistaan on romahtanut ja myös muiden alojen yritykset ovat hätää kärsimässä.

Espanja_2

Mätien lainojen määrä kotitalouksien ja muiden kuin rakennusalan yritysten osalta on yhä tuntuvassa kasvussa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Espanjan sisäinen devalvaatio tappaa asuntolainoja ottaneet kotitaloudet, kuten aikaisemmin sisäisestä devalvaatiosta kirjoitin täällä. Kotitalouksien ahdinko näkyy myös monen yrityksen vaikeuksina.

On laiha lohtu, että mätien yksityissektorille annettujen lainojen määrän kasvu on hiipunut, sillä kotitalouksille ja pk-yrityksille aiheutettu vahinko on uskomattoman suuri. Työpaikkansa menettäneitä, asuntonsa menettäneitä ja velka niskassaan olevia espanjalaisia perheitä tuskin tuo muutos hirveästi ilahduttaa. Vahinko on jo aiheutettu umpityperällä politiikalla.

Vahingon merkittävyyttä korostaa se, että espanjalaiset kotitaloudet ovat käytännössä menettäneet uskonsa tulevaan. Hyvä indikaattori tulevaisuudenuskon kehityksestä on kotitalouksien ottamien lainojen määrän kehitys. Espanjan keskuspankin tilasto kertoo jälleen tylyä kieltään.

Espanja_3

Espanjalaiset kotitaloudet eivät toisin sanoen uskalla ottaa lainaa (jos sitä edes saisivat) eivätkä selviä aikaisemmista veloistaan. Tämän kun yhdistää korkeaan työttömyyteen ja näköalattomaan hallitukseen, niin espanjalaisten tulevaisuudenusko on todellakin koetuksella.

Ei ihme, että nuoret aikuiset espanjalaiset muuttavat pois maasta.

Mielenkiintoiseksi Espanjan tilanteen tekee se, että siellä sisäinen devalvaatio on edennyt täsmälleen sillä tavoin kuin sen perusteorioiden ja aikaisemman kokemuksen mukaan pitääkin edetä. Hirvittäviä vahinkoja sekä yrityksille että kotitalouksille, mutta ei mitään todellisia hyötyjä.

Kaiken kaikkiaan Espanjan tilanteen kohentumista koskevat tiedot ovat ennenaikaisia ja liioiteltuja.

En ymmärrä millä perusteella Suomen oletetaan olevan poikkeustapaus sisäisen devalvaation etenemisen kannalta. Mekanismi tulee olemaan Suomessa aivan sama. Rakennussektorin ja asuntojen hintojen romahdus. Kasvava työttömyys. Kotitalouksien ja pk-yritysten maksuhäiriöt. Lainanoton raju supistuminen. Tulevaisuudenuskon hiipuminen.

Toisin sanoen loistavaa kasvualustaa todellisille ääriliikkeille.

 

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Marko permalink

  Asiasisältöön minulla ei ole sanottavaa, mutta muistutan vielä Kataisen sanoista muutaman vuoden takaa; ”Ei koske Suomea”. Nyt jokainen ymmärtää missä mennään.

 2. Espanja on tilanteessa, jossa tosiaan voidaan jo miettiä koko valtion elinkelpoisuutta tulevaisuudessa. Myös Edward Hugh on käsitellyn aihetta melko ansiokkaasti:
  http://www.creditwritedowns.com/2013/03/emigration-spain-health-pension-system.html
  Tuo on pysäyttävä toteamus:
  ”In conclusion, I leave the last word to Mr Alexandrovich:
  “And so we have gone full circle back to the idea of an optimal currency area. The way that a banking union tries to mitigate the effects of a potential bank run, similarly one could help mitigate the effect of Spanish or Greek workers going to work in Germany by having a union where tax revenues get redistributed between the various countries. Otherwise, debt needs to be serviced by fewer taxpayers which then need to be squeezed even harder to keep the whole thing ticking over. So on various levels arguably the euro project remains incomplete and migration data simply help shine a light on some of its further shortcomings, where some countries get isolated and left even further behind”.”

  Yhteisvaluutan absurdius on niin selkeä ja niin hyvin kaikkien nähtävillä. Silti Suomessakin on vielä mahdotonta puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: