Skip to content

Euroalueen talous näyttää väkisin suistuvan deflaatiokierteeseen – mitä olivatkaan ne positiiviset uutiset?

marraskuu 6, 2013

Deflaation inhottavia piirteitä ovat omaisuusarvojen tuhoutuminen ja ihmisten köyhtyminen, kasvavasta työttömyydestä puhumattakaan. Tästä hyvänä esimerkkinä voi pitää Japania, jonka talous pitkään matoi deflaation kourissa. Japanin pelasti perinteisen velkadeflaation pahimmilta vaikutuksilta ulkomaankauppa ja ulkomaisten sijoitusten kotiuttaminen, jotka palauttivat tuntuvia pääomia takaisin Japaniin deflaatiotaloudessa tuhottavaksi. Euroalueella ja erityisesti Suomella ei moista takaporttia ole, minkä vuoksi Euroalueen valuminen deflaatioon väkisin tarkoittaa Suomen putoamista velkadeflaation kurimukseen.

Lars Christensen kirjoitti Euroaluetta uhkaavasta deflaatiovaarasta maaliskuussa 2013, juttu täällä. Kirjoitan joiltain osin tuon tekstin uudelleen tähän viestiin, sillä asiaa ei ymmärrettävistä syistä ole meillä Suomessa oikein käsitelty.

Christensen lähestyy asiaa aivan perusanalyysin keinoin, eli hän kirjoittaa perinteisen kaavan

MV = PQ

missä M on rahan määrä, V sen kiertonopeus, P hinnat ja Q myydyt palvelut ja tuotteet, muutosvauhtia kuvaavalla tavalla

m + v = p + q

mistä saadaan

p = m + v – q

jonka jälkeen voimmekin leikkiä luvuilla ja pelästyttää itsemme pahanpäiväisesti. Rahan historiallinen kiertonopeuden muutosvauhti on noin -2,5% vuodessa, palveluiden ja tuotteiden määrän vuosikasvu on trendinä luokkaa 2% ja käytetään rahan määrän muutosta (M3) sen perusteella, mitä FRED antaa Euroalueelle. Näyttää olevan alle 2%, kuten kuvasta on nähtävissä.

EuroalueM3

Nyt saammekin kaavasta

p = 2% – 2,5% – 2% = -2,5%

Toisin sanoen Euroalueella on merkittävät deflatoriset paineet. Tämä yksinkertainen malli ohittaa veronkorotukset, jotka ovatkin tällä hetkellä tarjoilleet valheellista luottamusta Euroalueen talouden kehitykseen. Plussan puolella pysynyt inflaatio onkin ollut enemmän seurausta veronkorotuksista kuin todellisesta hintojen noususta.

Kannattaa katsoa Eurostatin virallisia lukuja vertailumielessä. HICP näyttää olevan lokakuulle 0,7% (julkaisu täällä, pdf). Tämä siis sisältää kaikki euromaat ja kaikki veronkorotukset vuositasolla. Toisin sanoen suuri osa Euroaluetta on virallistenkin lukujen mukaan käytännössä deflaatiossa. Todellinen plussan puolella oleva inflaatio on vain muutamassa euromaassa.

Mikäli Japanin kokemukset mitään kertovat, niin tämänkaltainen kehitys tarkoittaa Euroalueen kansalaisten tuntuvaa köyhtymistä ja omaisuusarvojen sulamista.

Mikään virallinen optimismi näennäisine positiivisine signaaleineen ei poista sitä uhkaa, että Euroalue on vaarassa pudota entistä katastrofaalisempaan tuhon kierteeseen.

Muistaakseni eräs merkittävä nykyisen Itävallan alueella syntynyt historian henkilö nousi valtaan nimenomaan deflaation ja vyönkiristyspolitiikan seurauksena…

Mainokset

From → Uncategorized

20 kommenttia
 1. Kuten asiaan kuuluu, ei EKP tietenkään laske edes korkoa torstaisen kokouksen yhteydessä. Koska muuten tulisi hyperinflaatio ja natsit. Eurooppa on hulluutta. Samaan aikaan Kroatia, joka liittyi EU-jäseneksi heinäkuun alussa, on kokenut vientinsä romahduksen vanhojen vapaakauppasopimusten vaihduttua EU-ihanuuksiin. Tämän seurauksena maa on ilmoittanut olevansa ”mahdollisesti” tukipaketin tarpeessa.

  Kiitos kovasti, Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö.

  • Mikäli kiinnostusta riittää, niin kannattaa tehdä analyysit siitä kuinka pitkällä on velkadeflaatioon suistuminen useimpien euromaiden osalta. Noita analyysejä tällä hetkellä tietääkseni tehdään hiki hatussa yllättävän monessa paikassa. Vaikuttavat aika paljon päätöksiin siitä missä makuuttaa rahansa.

   Huvittavaa on se, että tällä hetkellä kultakuoriaiset (Gold Bugs) ovat mönkineet esiin myös Euroopassa ja pyrkivät osoittamaan, että deflaatio (erityisesti velkadeflaatio) on oikeasti HYVÄ ASIA. Pelottavaa on se, että kuuntelijoita riittää eräiden maiden poliitikoissa. Katson josko jaksaisin kirjoittaa tuosta jotain myöhemmin, joskin taidan tyytyä tekniseen analyysiin…

   Tällä hetkellä Euroalueen avulla voi tehdä tosi helposti rahaa ihan perusanalyysejä soveltamalla.

 2. Ei ihme, että itävalta-suuntauksen ”välttämättömän puhdistavan romahduksen” toivojat ovat äänessä. Kohta pääsemme luvattuun maahan. Halleluja!

 3. Henri Myllyniemi permalink

  Ja sitten vielä tämä hienous tähän päälle: EKP:n tuijottama ”excess liquidity”. Alle 200 miljardin hälytysrajan. Jospa saisimme ylivelkaantuneena valuutta-alueena deflaation (noms), nousevat lainakorot likvidipulan vuoski (maiskis) ja sitten vielä reippaan työttömyyden (njam)?

  Paljon parempaa cocktailia ei ekonomistit pysty kehittämään, vaikka yrittäisivätkin.

  • Gawain permalink

   Eiköhän meillä ole jo hollilla tuo cocktail: noms + maiskis + njam = Braunauische Namiskuukkeli?

 4. anonymouse permalink

  rahankiertonopeus (V) lasketaan tietämällä kolme muun muuttujan arvot. Eli V = (P * Q) / M.

  • Muutosvauhtia ja sen suuntaa voidaan arvoida komponenttien muutosten kautta. Karkea, mutta usein yllättävän paikkaansapitävä tapa.

 5. Aamulehden pääkirjoitus:
  http://www.aamulehti.fi/P%25C3%25A4%25C3%25A4kirjoitukset/1194851121814/artikkeli/rehnia+olisi+pitanyt+kuunnella.html

  ”Kriisitietoisuutta on nuijittu suomalaisten päähän jo niin kauan, että hallituksen pitäisi olla tämän kuun aikana helppo tehdä kaikkia kipeästi koskevia ratkaisuja. Kuuden puolueen Jyrki Kataisen hallituksen päätöskyky laitetaan jälleen koetukselle.”

  ”Julkiselle taloudelle työttömyyden hoito tuo lisää rasitteita, jollei sitten hallitus päätä tehdä kovia työttömyysturvaan kohdistuvia leikkauksia.”

  Ja lopuksi:

  ”Suomi tarvitsee yksinkertaisesti taloutensa pelastamiseksi lisää työtä ja työntekijöitä.”

  Suomi on vajoamassa velkadeflaatioon ja Aamulehti uskoo että tässä tarvitaan lisää growsterityä. Kuka näitä pääkirjoituksia kyseiseen roskalehteen tehtailee. Voiskohan edes Perussuomalaisten sivuille laittaa osittain kansantajuisen selityksen mitä nyt on tapahtumassa ja miksi. Eihän sitä kukaan kävisi sieltä lukemassa, mutta ainakin joku olisi yrittänyt.

  • Kun Suomi päätyy velkadeflaatioon, niin kysymys asuntokuplasta ja siitä kuka hintojen laskusta kärsisi muuttuu hypoteettiseksi. Velkadeflaatiossa käytännössä kaikki häviävät.

  • Henri Myllyniemi permalink

   Määtälle: ensinnäkin kriisitietoisuus on herännyt Suomessa vasta loppukesällä. Se, että jotkut tahot ovat maininneet tässä olevan asiat hieman pielessä eivät ole tavoittaneet vastaanottajia. Suomalaiset HALUAVAT uskoa tasavallan hallituksen olevan oikeassa. Tällöin ei valitettavasti taida jäädä juuri muuta vaihtoehtoa kuin ottaa rytinä vastaan.

   Se, mitä kirjoitan PS-puolelle on lähinnä uutistoimitusta, ei niinkään analyysejä ja/tai pohtivaa kirjoitusta. Valinta ei ole yksinomaan oma päätökseni. Auktoriteettiuskollisessa Suomessa ilman titteleitä ei voi ajatella oikein. Titteleillä saa 700 kiloeypon potaskanippuja.

 6. anonymouse permalink

  ”.Karkea, mutta usein yllättävän paikkaansapitävä tapa.”

  varsinkin kun vetää luvut hihasta. voisitko yrittää käyttää kaavaa (MV = PQ) tai sen johdannaisia nk. todellisilla luvuilla?

  • Ilahtuneena vastaanoton viitteet todellisiin lukuihin. M3:n kehitys on FRED:n taustalta ja trendiluvut ovat samat mitä Lars Christensen on käyttänyt ja tarkistettavissa myös vaikka FRED:n avulla.

 7. Seppo Jokinen permalink

  Historiako toistaa itseään?

  Saksa, pankki konkurssiin v.1931…deflaatio…7 miljoonaa työtöntä…ja Aatu valtaan…toistan d e f l a a t i o ( ei hyperinflaatio)

 8. anonymouse permalink

  ”Rahan historiallinen kiertonopeuden muutosvauhti on noin -2,5% vuodessa,…”

  miksi tämä olettamus on väärä? siksi, koska 35 vuodessa rahan kiertonopeuden muutosvauhti on tasan nolla. huomaat varmaan ongelman sekä syyn, miksi tätä olettamusta ei ole mahdollista käyttää ja miksi laskelmassa on käytettävä nk. todellisia lukuja sekä kaavan johdannaisia?

  • Kiertonopeuden muutosvauhti ei nolla. Mikäli noin ei olisi, niin kierrossa olevan rahan määrä näkyisi suoraan hintojen nousuna. Koska liikkeellä olevan rahan määrä on esimerkiksi USA:ssa kasvanut huomattavaa kyytiä ilman mainittavaa inflaatiota, niin kiertonopeus on hidastunut. Toisin sanoen kun M kasvaa nopeammin kuin PQ, niin V:n täytyy pienentyä. Ja näinhän on käynyt.

   Katso esimerkiksi Japania havaintoesimerkkinä. M3 on kasvanut lähes joka vuosi 1990 jälkeen huolimatta siitä, että gdp deflator on huidellut pakkasella. Toisin sanoen rahan kiertonopeus on koko ajan hidastunut nopeammin kuin M3 on kasvanut. FRED auttaa havainnollistamaan ilmiötä.

  • Palaan vielä tähän. Näyttää trendisovituksena olevan FRED:n datojen mukaan rahan kiertonopeuden vuositason hidastuminen vähintään 3% luokkaa USA:n tapauksessa (silmämääräisesti arvoiden lähempänä neljää). Kiertonopeuden muutos on ainakin Jenkkilässä ollut negatiivisella trendillä vuodesta 1980 alkaen. Toisin sanoen ihmettelen väitettä siitä, että kiertonopeuden muutos on nolla.

   En jaksanut tehdä samaa laskelmaa Euroalueelle koska FRED on niin paljon mukavampi käytettävä kuin eurooppalaiset tietokannat.

 9. anonymouse permalink

  ”Kiertonopeuden muutosvauhti ei nolla. Mikäli noin ei olisi, niin kierrossa olevan rahan määrä näkyisi suoraan hintojen nousuna.”

  unodat kaksinkertautumisajan: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Doubling_time mikäli kiertonopeudessa käyttämäsi prosenttiluku on yhdysvalloissa ollut negatiivinen jo vuodesta 1980 ei kyseisellä kaavalla ole mahdollista ennustaa mitään saatikka edes arvioida talouden tilaa.

  • Kannattaa tarkistaa viralliset luvut FRED:n kautta. Esimerkiksi muuttuja MZMV käyttäytyy aika hauskasti. Kiertonopeuden muutos on negatiivisella trendillä vuodesta 1980 alkaen.

   Mutta koska en jaksa vääntää asiasta enempää, niin sovitaan että olet oikeassa. Käynet varmaankin valittamassa myös Lars Christensenille ja Danske Bankin pojille asiasta, että ovat mokomat menneet laskemaan väärin.

 10. anonymouse permalink

  sanoohan tuo nyt järkikin, mikäli ”historiallisella trendillä” rahan kiertonopeuden muutosvauhdissa ei ole minkäänlaista kumulatiivista vaikutusta talouteen on se joko valhetta tai täydellisen väärin ymmärretty.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Rahan kiertonopeuden muutos Euroalueella – kiertonopeus on pienenevä ja pienenemistrendi on noin -2,5% | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: