Skip to content

Kuka tappoi Bambin eli sulki suomalaiset paperitehtaat?

marraskuu 1, 2013

Bambin tappoivat kuluttajat kuten minä. Ilmiö tuli mieleeni kun mannertenvälisellä lennolla lentokoneessa istuessani luin Amazon Kindle –laitteella kirjoja. Sain Kindlen pojaltani lahjaksi ja alkujärkytyksen jälkeen olen huomannut laitteen suorastaan erinomaiseksi. Aikaisemmin ostelin työmatkoille kirjoja ja toisinaan lähetin niitä postipakettina kotiin uusien kirjojen tieltä kesken matkan. Mutta nyt en ole ostanut matkalukemista paperisen kirjana kuin joitain yksittäisiä kappaleita. Olen ostanut kirjani Amazonin sähköisten kirjojen kaupasta.

Toinen mielenkiintoinen piirre on se, että en ole ostanut suomenkielistä matkalukemista kuin kerran tai pari Kindlen käyttöönoton jälkeen. Aikaisemmin olen yleensä ulkomaille lähtiessäni hankkinut muutaman suomenkielisen kirjan mukaan matkaan, mutta nyt tuo on käytännössä loppunut. Toisin sanoen kulutuskäyttäytymiseni muutos on vaikuttanut sekä suomalaisen paperin menekkiin yleisemmin että suomalaisen kustannustoiminnan kykyyn myydä suomenkielistä kirjallisuutta.

Myös suuri osa aikakauslehtiä tulee luettua sähköisessä muodossa.

Olen niin vanha, että erityisen hyvät kirjat haluan vieläkin omistaa fyysisinä esineinä. Mutta pokkarilukemiston osalta omistaminen fyysisenä kirjana tuntuu turhalta. Lisäksi Amazonin käyttämä tekniikka mahdollistaa sen, että voi aina uudelleen ladata kerran ostamani kirjan.

Omakohtaisen kokemukseni mukaan suomalainen elinkeinoelämä on nukkunut tämän homman kanssa ainakin kolmella eri osa-alueella. Ensimmäinen on se, että Nokia ei kyennyt saamaan markkinoille tablet-tyyppistä laitetta järkevällä aikataululla. Toinen on se, että metsäteollisuus ei ajoissa aloittanut korvaavien puun käyttötapojen tutkimusta ja tuotekehitystä. Kolmas on se, että en kykene ostamaan suomenkielistä kirjallisuutta Amazon Kindle –laitteella luettavaksi, mikä kertoo suomalaisen kustannusalan uinailusta.

Nokian kyvyttömyys ymmärtää markkinoiden kehitystä on niin moneen kertaan kaluttu eri paikoissa, että ei siitä sen enempää. Myös metsäteollisuuden näköalattomuus on oikeastaan aika yllättävää, sillä kyllähän merkit olivat nähtävissä jo kauan sitten. Puuhan on mainio materiaali moneen tarkoitukseen, ei sen ainoan käyttötavan tarvitse olla paperin teko.

Mutta suomalaisten kustantajien kannattaisi kipin kapin sopia maailman suurimman sähköisten kirjojen kauppiaan eli Amazonin kanssa suomenkielisten kirjojen julkaisusta ja myynnistä Amazonin kautta. Minäkin ostaisin enemmän suomenkielistä kertomakirjallisuutta mikäli voisin tehdä sen käyttämällä Amazon Kindle –laitetta, joka muuten on ilmiömäisen kätevä. Esimerkiksi uusin Remes olisi kiinnostava hankittava ihan EU-ulottuvuutensa vuoksi, mutta tuskin käyn erikseen hakemassa sitä kirjakaupasta.

Suomalainen kustannustoiminta on nukkunut ruususen unta, jäänyt menneen maailman vangiksi. Ehkä kannattaisi ennakkoluulottomasti mennä sopimaan Amazonin kanssa tarvittavista ratkaisuista. Amazonin Kindle eri alustoilla toimivine versioineen, puhumattakaan käyttämästäni Amazonin omasta laitteesta, on kuitenkin käytännössä synonyymi sähköisille kirjoille.

Ehkä se kirjakohtainen kate hieman pienenisi jos niitä kirjoja voisi Amazonin Kindlellä ostaa, mutta liiketoiminta jatkuisi.

Tässä ilmainen vihje suomalaiselle kustannusalalle.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: