Skip to content

HeSarin mukaan kriisimaat ovat jatkossa kilttejä – mutta ei ymmärrä mistä kehitys johtuu

lokakuu 22, 2013

Helsingin Sanomien mukaan monen kriisiin ajautuneen maan politiikka on muuttunut kiltiksi ja uskolliseksi komission ja Saksan ajamalle tuhoisalle talouspolitiikalle. Lehti on tuossa aivan oikeassa, monen maan hallitukset ovat muuttuneet komission lempeiksi sylikoiriksi ja lopettaneet kotimaansa etujen ajamisen. Lehden tulkinta muutoksen syistä on kuitenkin kummallinen ja kiinnittää huomion aivan vääriin asioihin. Mutta kuten yleensäkin Hesarin kanssa on syytä muistaa, että lehti kirjoittaa kotimaiselle yleisölle tarkoitettua sisältöä, jonka todenperäisyys on toistuvasti vähintäänkin tulkinnanvarainen juttu. Hesarin jo muutaman päivän takainen juttu täällä.

HeSarin tulkinnan mukaan suurin tekijä kriisimaiden hallitusten kilttiydelle on markkinoiden toimintaan kohdistuva pelko. Tuo on kuitenkin vain yksi mahdollinen tulkinta. Suuremman todennäköisyyden omaava tulkinta liittyy politiikkaan ja erityisesti vaalien pelkoon. Kriisimaista missään ei hallituksella ole varaa ajautua ennenaikaisiin vaaleihin, sillä hallitus menettäisi valtansa ja hallituksen muodostavien puolueiden poliittisen eliitin mahdollisuudet jatkaa oman maansa sekä Brysselin lihapatojen antimien nauttimisesta joutuisi vaaraan. Tuon vuoksi vaaleja ei saa järjestää. Kuten Kreikan hallitus on jo todennut tavoitteeksi vakautta, ei vaaleja. Käytännössä tuo tarkoittaa samaa kuin vakautta ja eliitin valtaa, ei demokratiaa.

Vaalit ja demokratia ovatkin nykyisessä eurotodellisuudessa se viimeinen asia mitä hallitukset haluavat. Kreikassa valta vaihtuisi aivan varmasti mikäli vaalit järjestettäisiin. Irlannissa myös mitä suurimmalla todennäköisyydellä valta vaihtuisi. Espanjan jallituksella anteeksi siis hallituksella ei ole varaa vaaleihin. Portugalin hallitus ei missään nimessä halua vaaleja. Itse asiassa käytännössä kaikkien kriisimaiden poliittinen tilanne on räjähdysherkkä.

Räjähdysherkän tilanteen vuoksi  kriisimaiden hallituksilla ei yksinkertaisesti ole varaa tehdä mitään muuta kuin olla uskollisia eurosotureita ja kurittaa omaa kansaansa tuhoisalla talouspolitiikalla, growsterityllä, siinä epätoivoisessa uskossa, että talouden ihmeparantuminen tapahtuisi.

Eurokriittiset puolueet ovat kasvattaneet kannatustaan myös niissä maissa, joissa ei varsinainen kriisi ole vielä räjähtänyt silmille. Ranskassa Front National kasvattaa suosiotaan, Alankomaissa eurokriittinen puolue tekee samoin. Suomessa perussuomalaiset ovat nousseet hämmästyttävään suosioon lyhyessä ajassa ajamalla käytännössä perinteistä demareiden talouspolitiikkaa sävytettynä jonkinasteisella maahanmuuttokriittisyydellä ja eliitin vastustamisella. Itse asiassa tämän vuoksi myös vielä kriisiltä välttyneiden maiden politiikassa kuohuu – olihan Merkelin vaalivoittokin Saksassa aika hämmentävä kokemus koska poliittisen myrskyn tummat pilvet jo näkyvät taivaanrannassa.

Meillä Suomessa hallitus on samassa tilanteessa kuin monessa muussa euromaassa. Koska aikaisemmin tehtyjen ratkaisuiden vuoksi on sitouduttu täysin järjenvastaiseen talouspolitiikkaan, niin mitään järkevää ei voi tehdä. Ainoa keino on talouden sukeltaessa toteuttaa samoja toimenpiteitä kuin mitä ovat Kreikan, Portugalin, Espanjan ja Irlannin hallitukset tehneet. Noilla toimenpiteillä eli growsterity-politiikalla talouden syöksy vain kiihtyy, mutta uskollisina eurosotureina kotimaiset päättäjämme mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulevat toteuttamaan täsmälleen samaa politiikkaa kuin kriisimaiden hallituksetkin. Suomen hallitus tulee toistamaan samat virheet kuin muutkin. Mitään ei voi ottaa opiksi, mitään ei voi tehdä toisin.

Tuon politiikan tuloksena myös meillä hallitus tulee olemaan kiltti ja pelkäämään vaaleja ylitse kaiken. Ensimmäiset merkit tulevasta on meilläkin jo nähty kun demareiden kannatus on syöksykierteessä, kokoomuksen yltä rapisevat imagomarkkinoinnin luomat koristeet.

Kriisimaiden hallitukset ja poliitikot tulevat aivan varmasti olemaan kilttejä ja tottelemaan komission, Saksan ja EKP:n tahtoa jokaisessa asiassa. Syynä ei ole kuitenkaan markkinoiden tai markkinareaktioiden pelko. Syynä on vaalien ja oman kansan pelko. Menolippu eurovirkaan tulee pyrkiä lunastamaan ennen kuin ruutitynnyri räjähtää seuraavissa vaaleissa. Hyviä raadollisia esimerkkejä tästä pyrkyryydestä ovat nykyisessä kokoomusjohdossa erityisesti Kataisen ja Stubb. Eurovirkaan pitäisi päästä ennen kuin kansa vie vaaleissa vallan ja tulot.

Toisin sanoen minä myös uskon siihen, että kriisimaiden hallitukset ovat jatkossa kilttejä. Eivät todellakaan markkinoiden pelosta vaan vaalien pelosta.

Jos olisin oikein kyyninen, niin sanoisin seuraavaksi odotettavaksi ilmiöksi demokratian heikentämistä euromaissa. Kreikassahan tuo heikentäminen on jo todellisuutta. Odotan suurella mielenkiinnolla sitä kun meillä Suomessa esitetään poikkeuslakia, jonka perusteella seuraavia eduskuntavaaleja ei tarvitse järjestää ennen kuin eurokriisi menee ohitse. Tietenkin taloudellisessa mielessähän kriisi ei mene ohitse ennen kuin euro puretaan tai Euroalue muuttuu tulonsiirtoliittovaltioksi tyyliin USA.

Toisin sanoen pomminvarma kuvio nykyisen vallassa olevan porukan kannalta. Ainoa riski on poliittisessa myrskyssä, joka on vasta nousemassa nykyisen Euroalueen maissa. Tuo myrsky saattaa pyyhkäistä nykyisen jengin mennessään ilman, että heistä jää jälkeäkään muualle kuin historiankirjoihin. Tuossa myrskyssä nykyiset valtarakenteet muuttuvat joka tapauksessa rajusti – tuon myrskyn välttäminen on yhä nykyisten hallitusten vallassa, mutta pian se ei sitä enää ole. Muutama vuosi lisää growsterity-politiikkaa ja keskiluokan köyhdyttämistä, niin nykyinen järjestys päätyy historiankirjoihin alaviitteeksi. Samalla tavoin kuin päätyivät Saksan ja Italian aikansa growsterity-politiikkaa ajaneet hallitukset 1930-luvun laman jälkeisiksi historiankirjojen viitteiksi.

Mutta tätä nousemassa olevaa poliittista myrskyä ovat euromaiden hallitukset ja komissio yhdessä EKP:n kanssa halunneet.

Sitä saa mitä kylvää.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Bart permalink

  Valitettavasti olet suurella todennäköisyydellä oikeassa. Yhtä valitettavaa on se että tästä, sangen todennäköisestä, skenaariosta ei ainakaan kotimaan medioissa käydä laisinkaan keskustelua.

  Mutta eipä suomalaisen median historia olekaan kovinkaan laadukas eikä kunniakas.

  • Tuossa minun täytyy olla eri mieltä. Suomalaisen median historia on laadukas ja yllättävän kunniakaskin. Mutta valitettavasti sitä historiaa ei enää jatketa vaan juttuja tehdään poliittinen agenda mukana.

   Moinen on taas erityisen valitettavaa.

   • Bart permalink

    Jaa-a, muistan kyllä liiankin hyvin itsesensuurin ajan jotta voisin yhtyä mielipiteeseesi. Nyt myöhempinä aikoina kun on helppo lukea kansainvälisiä medioita netistä, on kyllä ikäväkseen joutunut huomaamaan että negatiivinen kuva kotimaisen journalismin tasosta on ollut liiankin positiivinen.

    Median puuttellinen kyky haastaa vallitseva paradigma näkyy erityisen hyvin siinä miten professori Kanniaisen taannoinen avaus on vaiettu kuoliaaksi. Eikö yksikään lehtimies näe siinä aihetta kaivaa syvemmältä?

 2. Kari permalink

  Onhan meillä jo ennakkotapaus vaalien siirtämisestä, kun Kekkonen valittiin poikkeuslailla presidentiksi 1974. Silloin peruste taisi olla, että vain hän kykenee hoitamaan EEC-sopimuksen ja ETYKin. Miksei siis nytkin voitaisi siirtää vaaleja, kunnes tilanne helpottaa. Eihän sota-aikanakaan pidetty vaaleja, vaan vanha eduskunta istui vuoteen 1945.

 3. H. Myllyniemi permalink

  Merkel iloitkoon täysin siemauksin vaalivoitostaan. Sellainen hassu tapaus vain sattui, että tuo ”täysin merkityksetön” AfD pelasi FDP:n paitsioon, joten siellä nyt sitten tapelkoot SPD:n kanssa minimipalkoista.

  Toinen hassu ilmiö on, että eurooppalainen vasemmisto on tullut yllätetyksi housut kintuissa. Vielä joku aika sitten kuvittelivat, että se ns. ”äärioikeisto” hajoittaa porvaripuolueet. Onkin käynyt niin, että vasemmisto on revennyt. Ranskan sosialistipresidentti sai uusimmissa henk. kohtaisissa approvaleissa 23 prosentin suosion. Tuollaisella määrällä ei tultaisi valituksi toisella kierroksella, jos sille toiselle rundille nyt edes yltäisi. FN sen sijaan marssii kovalla EU-vastaisuudellaan kärkeen. Mites siinä nyt näin kävi?

  Suomessa Perussuomalaiset eivät pidä asiasta sinänsä meteliä, koska se on aika turhaa. Suomalaisille ei olla kerrottu, mitä eroa on itsenäisellä rahapolitiikalla vs. Forexissa asiointi Mallorcalle mennessä viikoksi makaamaan melanooman toivossa. Tosiasiat voittavat kuitenkin lopulta. Kuten puolueen pj. on todennut: antaa sopan hautua.

 4. Pessimisti permalink

  Tyhmyri kirjoitti mm.: ” Mutta valitettavasti sitä historiaa ei enää jatketa vaan juttuja tehdään poliittinen agenda mukana.”
  Tässähän asiasta kerrotaan enemmänkin: ”Suomen valtaeliitti ja media -rautanyrkin ote harakkaparven palleista”, http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=2649 ja myös tässä: ”Agendamiehet ovat johtaneet Hesarin journalismin ja talouden tuhoon”, http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=8971
  Jälkimmäisen artikkelin kommenteista huomattava osa on vastenmielistä luettaavaa: vapauden väärinkäyttöä, kun voi kommentoida pelkällä nimimerkillä ilman ennakkotarkistusta – trollit riehuvat ja harrastetaan henkilökohtaisia solvauksia. Tähän liittyen poimin pari kommenttia:
  – Trollit riehuvat @ 20.10.2013 20:24:34
  Eiköhän Hesari nyt @ 20.10.2013 10:31:48 “palkkaa parhaat trollinsa Taunon blogisarjaa tuhoamaan. Se että trollit aktivoituvat kertoo että on osuttu ytimeen.“
  Eräs trolli pilkkaa mm. Magneettimediaa, joka kuitenkin on maassamme ilmeisesti ainoa säännöllisesti ilmestyvä painettu lehti, joka kertoo ihmisille hyvin tärkeistä asioista, joista valtamedia ehdottomasti vaikenee tai antaa täysin vääristetyn kuvan, ks. esim. http://www.magneettimedia.com/magneettimedia-oikeudenkaynnin-jalkipyykki/ ja http://www.magneettimedia.com/kansallinen-vastarinta-magneettimedia-oikeudenkaynnissa/ (tämän jälkimmäisen artikkelin julkaisijaan trollit takuuvarmasti tarttuvat – totuus on kuitenkin totuus riippumatta siitä kuka sen kertoo!).
  – Kommentti joka lainaa juutalaisten pyhän kirjan ’Talmudin’ sisältöä:
  Lisää Talmudista @ 22.10.2013 0:08:41
  1. Keritoth 6b: Ei-juutalaiset eivät ole ihmisiä.
  2. Kiddushin 68a: Ei-juutalaiset ovat eläimiä, aaseja.
  3. Midrash Talpioth 225d: Jehova (Jumala) loi ei-juutalaiset ihmisen muotoisiksi, niin ettei eläinten muotoisten eläinten tarvitse palvella juutalaisia. Ei-juutalainen (esim. kristitty) on niin ollen ihmishahmon omaava eläin, jonka on palveltava juutalaista yötä päivää. Heitä ei voi koskaan vapauttaa tästä palvelusta.
  4. Shene Lukohoth Haberith: Vaikka maailman kansat ulkonaisesti muistuttavat juutalaisia, he ovat varsinaisesti vain apinoita ihmisiin verrattuna.
  5. Ketuboth 111a: Ei-juutalaiset ovat kansaa, joka on kuin aaseja – orjia, jotka katsotaan isännän omaisuudeksi.
  6. Jebamoth 98a: Kaikki ei-juutalaisten lapset ovat oikeudellisesti äpäriä, koska ei-juutalaiset ovat vain eläimiä.
  7. Niddah 45a: Rabbien mukaan naiset eivät voi tulla raskaaksi ennen kuin he saavuttavat 12 vuoden ja yhden päivän iän. Kysyttäessä, kuinka oli mahdollista, että ei-juutalainen tyttö oli tullut raskaaksi kuuden vuoden iässä, rabbi vastasi, että ei-juutalaiset eivät ole ihmisiä.
  Jatkoa luetteloon: http://jussisiitarinen.blogspot.fi/2013/06/vesa-ilkka-laurio-juutalaisuuden.html

  Vielä kolmas Verkkomedian artikkeli, joka koskee sananvapautta (tai paremminkin sen puutetta): ”Magneettimedian ja Kärkkäisen oikeustuomio huolestuttaa: mikä olikaan se rikos?”, http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=1&id=9010

 5. Mielenkiintoista, että kansiksen proffa sanoi euroon liittyen täsmälleen saman viestin: ”totuus voittaa lopulta”.

 6. Pessimisti permalink

  Euroon liittyen esim. Jorma Jaakkola kertoo sivustollaan http://koti.mbnet.fi/jorjaa/ sellaisia totuuksia, jotka suomalaisten olisi varsin aiheellista tietää. Ilmeisesti ja valitettavasti vain pieni osa kansalaisista tietää näistä asioista, koska valtamedia vaikenee siinäkin valtaapitävien hyväksi ja kansan turmioksi.

 7. Pessimisti permalink

  Tässä on lisää sellaisia euroon liittyviä totuuksia, joista ja varsinkin joiden merkityksestä vain varsin pieni osa suomalaisista ilmeisesti on tietoisia: ”Unohteleva ministeri Urpilainen: ’Siis jokaisen tulisi vastata omista veloistaan?'”, http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=9021

 8. Euron valuvika permalink

  ”Tietenkin taloudellisessa mielessähän kriisi ei mene ohitse ennen kuin euro puretaan tai Euroalue muuttuu tulonsiirtoliittovaltioksi tyyliin USA.”

  Itse asiassa vaihtoehtoja ei ole kun yksi. Se on tuo ensimmäinen.

  Suosittelen ajatuksen kanssa lukemaan Suomen pankin Eurokampus-sivuston

  http://www.euro.fi/fi/ylakoulut/mita-raha-on/raha-on-velkaa/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: