Skip to content

Talouspoliittisia ihmiskokeita – Euroalueen talouspolitiikka erityisen tuhoisaa

lokakuu 7, 2013

Talouspolitiikan todellisia vaikutuksia arvioiville ovat viimeiset kuusi vuotta olleet melkoisen mielenkiintoisia. Ympäri maailmaa on kerääntynyt kiinnostavaa aineistoa, jota ekonomistit tonkivat vielä kymmenien vuosien päästä. Mutta vaikka ei edes turvautuisi hyvin yksityiskohtaiseen ja seikkaperäiseen tieteelliseen analyysiin, niin jo nyt on nähtävissä Euroalueen tuhoisuus. Euroalueella noudatetun talouspolitiikan, erityisesti EKP:n umpityperän rahapolitiikan ja euroeliitin vaatiman luonteeltaan rikollista piittaamattomuutta lähentelevän growsterity-politiikan ”rakenteellisten uudistusten” tuhoisuus on näytettävissä yhdellä ainoalla kuvalla:

Reaalikasvu_Japan_USA_Euro

Tarvitseeko tuohon enää mitään lisätä? Huomatkaa, että luvut ovat reaalitalouden lukuja, joista inflaatio on siivottu pois. Kuva ja tarkempi analyysi ovat David Beckworthin peruja (juttu täällä).

En malta olla lisäämättä sen verran, että mitä ilmeisimmin Japanin soveltama Abenomics-politiikka, jossa massiivinen rahan määrän lisääminen yhdistetään melkoisen tukevaan finanssielvytykseen, on ylivertaisesti tehokkain tapa laittaa talouden pyörät pyörimään. USA:n yhdistelmä FED:n QE-operaatioita ja liittovaltion budjettileikkauksia on ollut teholtaan vähäisempi.

Olen yllättynyt siitä, että FED:n politiikan vaikutus on jäänyt noin paljon Abenomics-politiikan tuloksia heikommiksi. Ilmeisesti finanssielvytystä tarvitaan kotitalouksien luottamuksen ja tulevaisuudenuskon lisäämiseksi.

Kuva antaa mielestäni myös riittävän vastauksen joihinkin saamiini sähköpostikommentteihin, joiden mukaan syyllistän alkuperäistä päätöstä Suomen liittymisestä euron käyttäjiksi aivan liikaa – erityisesti kuulemma syyllistän alkuperäisiä päätöksentekijöitä. Itse asiassa olen mielestäni ollut jopa suhteellisen hienotunteinen koska euro tiedettiin asiantuntijapiireissä vialliseksi rakennelmaksi jo ennen sen perustamista. Euro tiedettiin huonoksi myös Suomessa, mutta poliittisten intohimojen vuoksi siihen haluttiin liittyä. Suomen etu jäi muutaman yksittäisen poliitikon henkilökohtaisen eduntavoittelun jalkoihin.

En kuitenkaan olisi osannut kuvitella, että Euroalueella harrastettaisiin näin typerää ja vahingollista talouspolitiikkaa. En myöskään osannut kuvitella, että mitkään sopimukset eivät pätisi. En myöskään osannut kuvitella, että Suomen hallitus olisi valmis sitoutumaan Suomen etujen vastaisiin päätöksiin.

Tämä eurokuvio ei ole ainakaan lisännyt luottamustani sen enempää kotimaisiin poliitikkoihin kuin koko EU:n koneistoon.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. En kuitenkaan olisi osannut kuvitella, että Euroalueella harrastettaisiin näin typerää ja vahingollista talouspolitiikkaa. En myöskään osannut kuvitella, että mitkään sopimukset eivät pätisi. En myöskään osannut kuvitella, että Suomen hallitus olisi valmis sitoutumaan Suomen etujen vastaisiin päätöksiin.

    Tämä eurokuvio ei ole ainakaan lisännyt luottamustani sen enempää kotimaisiin poliitikkoihin kuin koko EU:n koneistoon.

    Tästä olen täysin samaa mieltä.

    Itse arvioin tilanteen aikoinaan niin, että ainoastaan liittovaltion turvin asetetut ”hyvät EU tavoitteet” voidaan saavuttaa. Siksi olen ollut hyvin epäileväinen koko hankkeen suhteen, mutta erittäin pitkällä juoksulla ja hyvällä asioiden hoidolla olisi ollut saavutettavissa myös (ehkä) hyvä lopputulos. Toisaalta en osannut arvioida ollenkaan (alussa) euron vaikutusta, koska en tiennyt sitoutumistamme euroon. Eurosta onkin tullut se peikko, joka nakertaa hankkeelta kaiken uskottavuuden. Kansalaisista on tehty pankkien orjia, joilta odotetaan vain sovittujen hankkeiden maksua. Ja kun joku maksaa, niin joku saa.

  2. Bart permalink

    Kirjoituksen kanssa samaa mieltä, huomioisin kuitenkin eurooppalaisten pankkien huonot taseet, minkä takia luotonvälitysmekanismi ei toimi ja se taas hidastaa kasvua merkittävästi. Mutta kuten sanottua, muuten ostan argumentin täysin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: