Skip to content

Kuinka tuhotaan Euroalueen tulevaisuus – kaksi käytännön esimerkkiä Euroalueen nykyisen politiikan vaikutuksista

lokakuu 5, 2013

Euroalueen talouspolitiikka tuottaa euroa käyttäville maille vakavia vahinkoja, joiden ymmärtäminen ei ilmeisestikään ole aivan helppoa. Suurin syy tuolle vakavuudelle on nähtävissä katsomalla Euroalueen maiden nuorisotyöttömyyttä. Lisämausteen tuohon tarkasteluun tuo koulutettujen nuorten aikuisten työmarkkinatilanteen tarkastelu. Tätä vauhtia Euroalue tuhoaa peruuttamattomasti oman tulevaisuutensa yksisilmäisen ja heikosti harkitun poliittisen illuusion vuoksi.

Kaksi hyvää esimerkkiä siitä kuinka Euroalue tuhoaa oman tulevaisuutensa tuli minulle konkreettisesti vastaan jokin aika sitten. Esimerkkejä siitä kuinka Euroalueen nykyinen talouspolitiikka on tuhoavaa ja käytännössä johtaa vain entistä suurempiin ongelmiin.

Tapasin työni puolesta kaksi Euroalueelta kotoisin olevaa kovan luokan asiantuntijaa, alle 30-vuotiaita nuoria, jotka ovat muuttaneet pois Euroopasta oman alansa töiden perässä. Toinen tapaamani on kreikkalainen logistiikkapuolen korkeakoulututkinnon suorittanut nuori mies, joka oli perheineen juuri äsken saanut resident-statuksen Australiassa.

Hän, hänen vaimonsa ja kolme lastaan olivat muuttaneet Australiaan käyttäen menolippuun viimeiset rahansa. Kreikan kohtalo oli alkanut tuntua niin epätoivoiselta, että muita vaihtoehtoja ei enää ollut. Moni Kreikkaan jäänyt, koulutettu nuori aikuinen on kuulemma Kreikassa lähinnä siksi, että sukukin on siellä. Toinen yllättävän yleinen syy on kuulemma se, että monella ei ole rahaa matkaan.

Saksasta, komissiosta ja troikasta hänen mielipiteensä olivat sellaisia, ettei niitä voi korrektisti toistaa. Myös Suomi sai osansa hänen ”kiitoksistaan”.

Kun hänen kaltaisensa ammattilaiset jättävät Kreikan, niin maalle käy huonosti.

Toinen tapaamani asiantuntija on nuorehko espanjalainen tekniikan tohtori. Hän oli opettajamiehensä kanssa lähtenyt Australiaan kolmen kuukauden turistiviisumilla ilman tietoa työpaikasta. Muutamasta yrityksestä kysyttyään oli tärpännyt ja nyt työnantaja järjestää resident-statusta. Hänen miehensä saa opettajan oikeudet suoritettuaan muutaman lisäkurssin sekä todistettuaan kielitaitonsa. Australiassa on kysyntää myös koulutetuista opettajista.

Espanjalainen pariskunta oli joutunut työttömäksi julkisen sektorin leikkausten vuoksi, rouva kun yliopistojen rahoitusta leikattiin ja mies kun opettajien määrää leikattiin. Espanjalaisrouvan puheista paistoi lävitse sama katkeruus EU:ta, komissiota ja EKP:tä kohtaan kuin kreikkalaisellakin. Hän sanoi, että EU ja Espanjan hallitus pettivät hänen sukupolvensa ja että Espanja ja EU eivät tule koskaan hyötymään hänen osaamisestaan.

Kuulemma hänen kaltaisiaan on paljon ja moni hänen tuntemansa espanjalainen asiantuntija on hyvin kiinnostunut ulkomaille muutosta. Australia edellyttää englanninkielen taitoa, minkä vuoksi moni muuttaakin espanjankielisiin Amerikan maihin.

Mikäli rouvan kertomat luvut siitä kuinka suuri osa tekniikan ja kaupan alojen nuoria ammattilaisia on muuttanut pois Espanjasta pitävät paikkansa, niin Espanjan tulevaisuus romuttuu huimaa vauhtia.

Voin hyvin kuvitella sen pettymyksen ja patoutuneen vihan, joka Kreikassa, Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa kuohuu nuorison ja nuorten aikuisten mielissä. Osa tekee kuten tapaamani ammattilaiset, jotka ovat juuri niitä nuoria aikuisia, joita Euroopan tuleva menestys kaipaisi, eli muuttavat ulkomaille. Osa taas jää, syystä tai toisesta, kotimaahansa ja ovat yhä vahvistuva kasvualusta erilaisille ääriliikkeille.

Euroalue tuhoaa sekä tulevaisuutensa että poliittisen vakautensa.

Ilmeisesti mikään hinta euron puolesta maksettavaksi ei ole liian suuri.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Kun rahapolitiikka annettiin EKP:n käsiin, niin käytännössä verotusoikeus annettiin sen käsiin. Nyt valtiot velkaantuvat ulkomaan valuutassa, jonka korkoja maksaessamme voimme ajatella maksavamme veroja liikepankeille. Ottaessaan kovaa korkoa liikepankki pakottaa valtiot lisäämään verotustaan tai leikkaamaan kulutustaan, eli myös maan sisäinen politiikka on pankkien hallussa. Suurin ongelma on, että nuo korot/siis verot eivät tule käytetyksi verotetun maan hyväksi, vaan liikepankki itse määrittelee käyttökohteet. Tätä järjestelmääkö pitäisi kutsua onnistuneeksi?

  • Kooho permalink

   Järjestelmä on onnistunut, se toimii juuri niinkuin sen suunnittelijat ovat toivoneetkin. Sen tarkoituksena on omaisuuden uusjako, joka toteutetaan velkaannuttamisen avulla. Rahasta tässä ei loppujen lopuksi ole kyse, sitä voi aina luoda lisää.Tärkeämpää on saada reaaliresurssit, kuten maa, raaka-aineet, palvelut ym. taloudelle ja yhteiskunnalle tärkeä, hallintaan. Ahneus ei tunne rajoja.

 2. Erittäin täkeä aihe tämä ihmisten liikkuvuus ja sen vaikutukset. Tuosta kirjoituksesta jäi etenkin muutama ilmeisen retorinen kysymys erityisesti mieleen:

  http://fistfulofeuros.net/afoe/can-demography-explain-portugals-slump-before-the-crash/
  ”This is the typical “non answer” we keep getting to this issue in the EU context. Obviously, from the point of view of optimal output, and the maximizing resources across a continent, most probably such movements are beneficial. But to whom are they beneficial? Which “collective” community is it whose overall welfare is being raised here? Arguably not those in Latvia and Portugal. EU countries are not US states, and a United States of Europe does not exist. Again, this point is obvious, and agreed on by all, but when the problem this raises in terms of emigration from countries who have been running birthrates well below the replacement level is put on the table all we get is silence.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: