Skip to content

Euro supporter’s slogan: Justice, stability, no elections – euron kannattajien iskulause: laki, vakaus, ei vaaleja

lokakuu 1, 2013

Kreikan tilanne on tällä hetkellä uskomaton jopa kaltaiseni eurokriitikon mielestä. Vaikka Kultainen Aamunkoitto (Χρυσή Αυγή) on epämiellyttävä puolue, jonka iskulauseet, retoriikka ja symbolit tuovat mieleen Weimarin tasavallan loppuajat ja myöhemmin valtaan nousseen liikkeen, niin Kreikan hallinto ja ennen kaikkea EU:n eliitti ovat ottaneet jälleen yhden peruuttamattoman askeleen demokraattisen Euroopan tuhoamisessa.

Demokratian kannattajana pidän Kultainen Aamunkoitto –puoluetta vaarallisena. Tuosta huolimatta on tilanne huolestuttava useasta syystä. Merkittävin huolestumiseni aihe ei kuitenkaan liity Kultainen Aamunkoitto –puolueeseen vaan demokratian kohtaloon Kreikassa.

Ensimmäinen huolestuttava seikka on se, että Kreikka on rauhanprojektiksi nimetyn EU:n voimin ajettu tilanteeseen, jossa Kultaisen Aamunkoiton kaltaiselle puolueelle on luonnollinen tilaus. Tilaus on syntynyt keskiluokan eli normaaleiden kreikkalaisten rajusta köyhtymisestä ja maan eliitin kääntymisestä omaa kansaansa vastaan, tilanne muistuttaa pelottavassa määrin Weimarin tasavallan tilannetta 1920-luvulla (asiasta kirjoitettu The Telegraphin juttu täällä).

Toinen seikka on se, että Kreikassa kaikki niin sanotut normaalit puolueet ovat käytännössä lakanneet edustamasta omia äänestäjiään. Ainoa mitä nuo puolueet edustavat on eliitin etu, Troikan tahdon toteuttaminen ja Kreikan keskiluokan tuhoaminen. Kreikkalaiselle keskiluokalle ei tietoisesti toteutetun politiikan vuoksi ole jäämässä mitään muita vaihtoehtoja kuin todellisen muutoksen etsiminen. Tuota muutosta taas lupaavat vain Kultainen Aamunkoitto ja SYRIZA (ΣΥΡΙΖΑ).

Näin ulkomailta käsin tarkasteltuna Kultainen Aamunkoitto ja SYRIZA edustavat aatteita, joita liputtavia puolueita ei ole pitkiin aikoihin nähty EU-alueella vakavasti otettavina poliittisina voimina. Selkeät bona fide natsipuolueet ja pesunkestävät kommunistipuolueet ovat olleet jo vuosikymmeniä täysin marginaalisia ilmiöitä – tai ovat olleet sitä ainakin ennen euroa ja sen seurauksista piittaamatonta puolustamista

Kolmas huolestuttava seikka on Kreikan vallanpitäjien irtaantuminen demokraattisesta prosessista. Kreikan nykyhallituksella ei mitä ilmeisimmin ole edes mielenkiintoa etsiä demokraattista oikeutusta omalle vallalleen tai tekemilleen ratkaisuille. Tämän on hienosti pelkistänyt Kreikan hallituksen pääministeri Samaras todetessaan, että vaaleja ei tarvita (asiaa koskevia juttuja tämä ja tuo). Vaaleja ei tietenkään voi järjestää koska hallitus ei saisi riittävästi kannatusta pysyäkseen vallassa.

Samarasin viestin sisältö on loistavasti tiivistettävissä iskulauseeseen: Laki, vakaus, ei vaaleja.

Samarasin ja muiden euron tukijoiden sanomaksi sopiva iskulause Laki, vakaus, ei vaaleja on neljäs ja ehkä kaikkein pelottavin piirre. Viimeinenkin teeskentely demokraattisesta hallinnosta ja siihen liittyvästä retoriikasta on pudotettu pois – vaikka tuskin moista on kukaan enää pariin vuoteen vakavissaan kuvitellut.

Joka tapauksessa luopuminen demokratian teeskentelystä kertoo avoimesti sen mistä on kysymys. Kysymys ei ole mistään muusta kuin raa’asta vallasta ja siinä roikkumisesta. Kreikan nykyhallitus kykenee aivan varmasti keksimään jonkin juridisen tempun, jonka perusteella on ainakin virallisesti mahdollista väittää olevan laillisia syitä opposition edustajien pidättämiseksi ja oppositiopuolueiden julistamiseksi laittomiksi. Temppu on aikaisemminkin onnistunut kaikilta demokratian vihollisilta, minkä vuoksi se onnistuu varmasti myös Kreikan nykyiseltä hallitukselta.

Mitä ilmeisimmin komissio ja muu eurooppalainen eliitti tulee lähinnä kehumaan Kreikan nykyhallituksen päättäväisyyttä ja sitoutumista ”yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin”.

Tulevan Euroliittovaltion viralliseksi iskulauseeksi ilmeisesti tulee Samarasin lanseeraama: Laki, vakaus, ei vaaleja. Luonnollisesti iskulause ”Laki, vakaus, ei vaaleja” tulee olemaan pelkkä välivaihe siirryttäessä tulevaan vaiheeseen, jonka tunnuslauseeksi luonnollisen kehityksen kautta tulee:

Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa.

PS. Kuten tuossa viittaamassani Telegraphin jutussa mainitaan, niin monilta loppuvat sanat kun pitäisi kuvata kreikkalaista Kultainen Aamunkoitto –puoluetta. Ne sanat loppuvat siksi, että sanan natsi merkitys on hävitetty kutsumalla jotain miedosti yleisestä linjasta poikkeavia puolueita natseiksi. Miksi sitten kutsutaan oikeita natseja kun sana on jo vesitetty käyttämällä sitä jostain perussuomalaisista tai lähinnä radikaaliksi keskustapuolueeksi muuttuneesta ranskalaisesta Front Nationalesta?

Vastaavasti monen oikeistolaisen sanastosta ei todennäköisesti löydy oikeaa sanaa kuvaamaan kreikkalaista SYRIZAa kun kommunisti- ja sosialisti-sanat ovat myöskin tulleet vesitetyiksi kotimaisessa keskustelussa. Sosialisti- tai kommunisti sanojen turhanpäiväinen käyttö on syönyt niiltä merkityksen eikä suuri osa sanojen käyttäjistä todennäköisesti enää edes tiedä mitä ne oikeasti tarkoittavat.

Jokaisen natseista ja rasisteista huutelevan kannattaisi hieman perehtyä siihen millaista natsien hallinto todellisuudessa oli ja millaisia ovat olleet vaikkapa aidosti rasistiset hallinnot. Sama koskee kommunisti-sanan aktiivisia käyttäjiä, pieni perehtyminen siihen millaisia kommunistihallinnot todella ovat olleet olisi paikallaan.

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. Olin läsnä EU:n road show (Hki 30. tilaisuus) markkinointitilaisuudessa Vanhalla ylioppilastalolla 24.9.2013. Paikalla olivat komission varapuheenjohtaja Viviane Reding ja Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen. Juantajana toimi André Noël Chaker., http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/finland/helsinki/index_en.htm

  Tilaisuuden streemiä/transkriptiä ei näyttänyt olevan ainakaan vielä verkossa, joten muistiinpanojani lainaten – EU-komissaari Reading tulevaisuudestamme lopun hehkutuksessaan:
  ”one Continent, one Regulation, one Voice!”

  t. JJ

  • Kuulostaa erittäin ”lupaavalta” pienten valtioiden demokratian kannalta.

  • Liittovaltio on koko tämän näytelmän ydintavoite. Sen tietävät meidän päättäjämmekin, vaikka eivät sitä julkisesti myönnäkään. Syynä on se, että liittovaltio on kansan keskuudessa hyvin epäsuosittu. Siksi meitä viedään liittovaltioon pienin askelin kertomatta mihin ollaan menossa.

 2. Eipä tuo Kreikan eliitti kansalaisten hyvinvoinnista aikaisemminkaan paljoa välittänyt. Pasok ja ND eli Papandreoun ja Karamanlisin klaanit kilpailivat siitä, kumpi saa olla vallassa. Vallassa olo tarkoitti oikeutta varastaa suurempi osa yhteiskunnan rahoista omalle ”ravintoketjulle. Politiikan kanssa sillä ei ollut mitään tekemistä.Kun kulissi murtui, on samaa peliä jatkettu julkeammin.

  Ns. Lagarden listasta löytyi liki 90-vuotias mummo, jonka salaisella tilillä Sveitsissä oli yli 500 miljoonaa euroa. Hänen nimeään ei huomattu sensuroida listalta ennen julkaisua, koska hän oli ottanut käyttöön tyttönimensä. Kun mummo kuolee, perii rahat hänen lapsensa. Sveitsissä ei ole perintöveroa ja Kreikkaan ei tilistä kerrottu. Mummo oli entisen pääministerin Papandreoun äiti. Mistä lienee tullut tilille 500 miljoonaa? Ehkä oliiviöljykaupasta?

  Kun kupla puhkesi, jouduttiin Kreikassa luopumaan demokratian kulissista. Tappiot kaadetaan euromaiden veronmaksajille. Jotta heitä voitaisiin rauhoitella, pitää myös kreikkalaisten kärsiä. Siksi Kreikan kansaa kuritetaan.Eliittiä tuo ei tietenkään koske.

  Ei tilanne ole meillä juurikaan sen kummoisempi. Ennen viime vaaleja demarit, vasemmistoliitto ja kristilliset ilmoittivat vastustavansa erurotukipaketteja ja keskusta kannatti, Kun vaalien jälkeen vaihtui hallitus / oppositio asetelma näiden puolueiden osalta, muuttui mielipide päinvastaiseksi. Demarit, vasemmistoliitto ja kristilliset kannattavat ja keskusta vastustaa eurotukia. Äänestäjien mielipiteellä ei ollut mitään merkitystä. Puolueet olivat pelkästään taustavoimien marionetteja.

  Suomessakin puolueet lähinnä taistelevat siitä, kuka pääsee hallitukseen jakamaan rahaa puolueen järjestöille ja junailemaan virkoja ja rahoitusta omille aktiiveille. Politiikka jatkuu samana tapahtui vaaleissa mitä tahansa. Aivan samalla lailla meillä ei kulissi ole vielä romahtanut kuin Kreikassa, mutta toimintalogiikka on sama.

  Kun kansalaisilta häviää usko siihen, että he voivat vaikuttaa asioihin demokraattista tietä, silloin alkaa ulkoparlamentaaristen voimien kannatus kasvaa. Kreikassa se näkyy jo nyt selvästi. Suomessa ei olla vielä yhtä pitkällä, mutta ei tällaista lumedemokratiaa enää voida pitkään pitää psytyssä. Silloin voi tapahtua mitä tahansa.

 3. hakki47 permalink

  Olen Olli Pusan kanssa samaa mieltä, ei kuva Kreikasta eroaa kehityksestä Suomesta. Sama kehitys on meillä jatkunut kiihtyvää tahtia, korostetusti julkisuuteen nousseena kesästä 2008. Toki meillä on ollut vaaleja, yhdet jytkytkin, mutta mikään ei muutu. Ei, vaikka parin vuoden päästä on uudet. Ei vaikka tapahtuisi tuplajytky. ”Suomessakin puolueet lähinnä taistelevat siitä, kuka pääsee hallitukseen jakamaan rahaa puolueen järjestöille ja junailemaan virkoja ja rahoitusta omille aktiiveille.”

  Ja Tyhmyrin kanssa samaa mieltä, erityisesti toivomuksesta ”Jokaisen natseista ja rasisteista huutelevan kannattaisi hieman perehtyä siihen millaista natsien hallinto todellisuudessa oli ja millaisia ovat olleet vaikkapa aidosti rasistiset hallinnot. Sama koskee kommunisti-sanan aktiivisia käyttäjiä, pieni perehtyminen siihen millaisia kommunistihallinnot todella ovat olleet olisi paikallaan.” Vaikka eipä edes toivomuksen toteutumisella ole merkitystä ollenkaan. Kun kansalaiset ovat riittävän kauan joutuneet toteamaan, että heidän mahdollisuutensa vaikuttaa asioihin tässä politbyrokratiassa on itsensä pettämistä, mikä tahansa muutos ja varsinkin usko Messiaan toiseen tulemiseen on tervetullut muutos. Saadaanpa vaihtelua.

  Sillä mehän siedämme ilmeisesti ihan mitä tahansa. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/07/ihminen-on-ihana-apina.html

 4. Bart permalink

  ”Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa.” Tuohon sopii melko hyvin meidänkin, ikävä kyllä, poliitikkojen usein toistama hokema, eli ”euro on tuonut vakautta”. Mutta niinhän se on että tarpeeksi kun isoa valetta toistaa se alkaa muuttumaan todellisuudeksi.

  Suomi on aika kaltevalla pinnalla ja Olli Pusan huomio siitä että meidän poliittiset puoleet vaihtavat mielipidettä ja periaatetta kunkin tilanteen mukaan on todella syvästi huolestuttava.

  Olisipa edes jossain poliitikko jolle Suomen asia tulee ensimmäisenä. Mutta ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: