Skip to content

FED, QE, kupla ja valuuttasota – miksi jengi ei viitsi lukea mitä todella sanotaan?

syyskuu 25, 2013

Moni kommentaattori ja kirjoittaja on saanut FED:n päätöksestä jatkaa arvopaperiostoja jonkinlaisen hepulin. Toistuvasti esiintyviä sanoja ovat olleet ”kupla” ja ”valuuttasota”, joiden liittämistä tähän tilanteeseen en oikein ymmärrä. Vaikuttaa siltä, että nuo kommentaattorit, joista osan pitäisi olla hyvinkin asioista perillä, ei ole vaivautunut tarkemmin lukemaan mitä FOMC on todella päättänyt vaan keskittyvät juoksemaan ympyrää ja kiljumaan joko kuplaa tai valuuttasotaa. Esimerkkinä yleensä uskottavasta, mutta tässä tilanteessa varsinaisen uutisen missanneesta kommentaattorista voi ottaa Taloussanomien Jan Hurrin (juttu täällä).

Ennemminkin olisi kommentaattoreiden kannattanut huomioida, että FOMC:n ilmoitukseen sisältyy itse asiassa dramaattinen rahapoliittinen muutos. Kirjaimellisesti luettuna FED siirtyy käytännössä sääntöpohjaiseen rahapolitiikkaan. Tuo ilmoitus on melkoinen jytky käyttääkseni kotimaista puoluepoliittista ilmaisua. Mikäli FOMC:n päätöstä noudatetaan rahapoliittisessa päätöksenteossa kirjaimellisesti – ja miksi ei noudatettaisi – voidaan puhua, että USA:n rahapolitiikassa on tapahtunut regime shift. FOMC:n lehdistötiedote täällä.

FOMC on ilmoittanut, että elvytystä jatketaan niin kauan kun työttömyys on yli 6,5 %, toteutunut inflaatio alle 2 % ja inflaatio-odotukset enimmillään luokkaa 2,5 %. Verrattuna aikaisempaan epäselvään ja jopa harhaanjohtavaan kielenkäyttöön uusin ilmoitus on melkoinen paukku. Markkinoilla on nyt selkeät säännöt, joiden mukaan arvioida rahapolitiikan kehitystä USA:ssa.

Kun markkinoilla on tiedossa selkeät säännöt sille kuinka rahapolitiikka tulee kehittymään, niin taloustilanteen parantuessa nuo säännöt ja niiden seurauksena tulevat rahapolitiikan muutokset voidaan ennakkoon hinnoitella mukaan aina arvopaperimarkkinoista reaalitalouden investointeihin. Toisin sanoen paljon meuhkattua kuplaa ja sen äkillistä puhkeamista tuskin pääsee syntymään koska rahapolitiikan kiristyminen tiedetään ennakolta ja voidaan hinnoitella mukaan.

Minusta tämä on todennäköisesti tämän vuoden kovimpia rahapoliittisia uutisia. Tietenkin Euroalue saattaa yllättää ja saada aikaiseksi vielä suurempia paukkuja kuten hajoamisen tai EKP:n järkiintymisen, mutta aika näyttää.

Erinomainen päätös FOMC:ltä.

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. Jaassu permalink

  Tuo kai sitten tarkoittaa että FED jatkaa valtion velkakirjojen ostamista siihen saakka kunnes inflaatio on 2 prosenttia. Sitten kun ostaminen loppuu niin velanotto jatkuu varmaankin edelleen kunnes velkakatto tulee vastaan jonka jälkeen alkaa amerikan demareiden ja äärioikeiston kiistely siitä että paljonko sitä nostetaan.

  Mahtaneeko USA saada omaa velanottoaan kuriin ?

  • Yhdysvaltain velanotto ei ole todellinen ongelma koska talous kasvaa. USA:ssa julkisen sektorin velan osuus kansantuotteesta onkin jo kääntynyt laskuun.

   Satasen velka on ongelma jos tulot ovat satasen. Satasen velka ei ole ongelma jos tulot ovat tonnin.

 2. n.n permalink

  BoE teki heti Mark Carneyn astuttua remmiin saman liikkeen. Henk koht olen samaa mieltä siitä että vuoden kovimmat uutiset.

  • Kyllä, varsinkin kun Abenomics sai lähtölaukauksensa jo viime vuonna. Minulta jotenkin on mennyt hieman ohitse se kuinka selvästi Carney siirtyi sääntöpohjaiseen. Mielestäni ei läheskään yhtä selvästi.

 3. NGDP-targetointia kohti kai tässä hitaasti mennään, välivaiheiden kautta. Mikä on ihan hyvä, koska 90- ja 00-luvut osoittivat, että inflaatio on ainoana targetoitavana muuttujana ongelmallinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: