Skip to content

Saksan ylivalta Euroopassa on ohimenevä ilmiö – onko Suomi veikannut väärää hevosta?

syyskuu 21, 2013

Saksan ylivalta Euroopan taloudessa on ohimenevä ilmiö ja sen poistuminen on jo yllättävän lähellä. No, myönnettäköön, en puhu kuukausista tai vuosista vaan ennemminkin vuosikymmenistä. Mutta mikäli tarkastellaan aivan perustekijöitä, niin Saksan ylivalta on nykyisen Euroalueen kokonaisuudessa ohimenevä ilmiö. Euroopan tulevaisuuden kannalta Ranska on piakkoin merkittävämpi peluri kuin Saksa ja Ranskan politiikalla on huomattava merkitys myös Suomelle.

Aika on Ranskan puolella. Perustelen väitettäni muutamalla yksinkertaisella tilastollisella faktalla. Ensimmäiseksi Ranskan ja Saksan ikäjakaumat.

Kuten kuvasta ilmenee, niin Ranskalla ei ole riesanaan nopeasti vanhenevaa väestöä. Käytännössä tämä tarkoittaa suhteellisen lyhyellä aikajänteellä talouksien osalta seuraavan kuvan kaltaista kehitystä.

Aika on Ranskan puolella ja Saksaa vastaan. Tässä valossa Ranskan poliittinen kehitys tulee olemaan Euroopan osalta vielä merkittävämmässä roolissa kuin meillä Suomessa yleensä ajatellaan.

Poliittisessa mielessä Ranskan nykyhallituksella ja mahdollisella tulevalla oikeistohallituksella tulee olemaan jatkuvana huolenaiheena Front National, jonka kehitys on ollut mielenkiintoista. Front National on nykyisen johtajansa Marine Le Penin aikana muuttunut melkoisesti. Puolue on Marine Le Panin johdossa muuttunut eräänlaiseksi radikaaliksi keskustapuolueeksi mikäli sellainen määrittely on edes mahdollinen.

Nykyisin Front Nationalin kannattaminen näyttää onnistuvan mainiosti niin työpaikastaan huolestuneilta tehdasduunareilta kuin perinteisiltä oikeiston äänestäjiltä. Uutena kannattajakuntana mukaan ovat tulleet naiset, erityisesti jonkinlaisen uran tai työn kodin ulkopuolella hankkineet naiset, jotka pelkäävät työpaikkansa puolesta ehkä enemmänkin kuin raavaat teollisuusduunarimiehet.

Ranskan poliittinen kehitys onkin Euroopan tulevaisuuden kannalta merkittävässä roolissa. Mikäli yhteisvaluutan liikkeelle saattamat taloudelliset lainalaisuudet jauhavat nykyistä tahtia, niin epäilen Ranskan poliittisen kartan muuttuvan dramaattisella tavalla samalla kun väestökehitys vahvistaa Ranskan painoarvoa Euroopassa.

Tietyssä määrin koomiseksi tilanteen tekee se, että Front National ja sen kaltaiset vanhaa järjestystä haastavat puolueet saavat kannatuksensa yhteisvaluutan mukanaan tuomista taloudellisista ongelmista. Sama ilmiö on vahva jokaisessa euroa käyttävässä maassa.

Onkin mielenkiintoista seurata missä vaiheessa vaihtoehtopuolueiden nousun pelko muuttuu merkittävämmäksi asiaksi kuin vimmainen takertuminen tehtyihin virheellisiin talouspoliittisiin ratkaisuihin.

Suomen kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota Ranskan tapahtumiin vaikka historiallinen viehtymys pelkän Saksan seuraamiseen näyttää lähes vastustamattomalta.

Yllykkeen tälle kirjoituksella sain Paul Krugmanin blogista sekä French Economic Observatory –blogista.

Mainokset

From → Uncategorized

12 kommenttia
 1. Tämä on tarina, jota olen ajatellut pushata myös itse. Kymmenen vuotta sitten Saksa oli Euroopan ”sairas mies”. Lisäisin vielä, että eurokriisin endgame-skenaariot eivät ole kaikki läheskään kamalan mukavia Saksan kannalta. Liittovaltio? Saksa maksaa. Euron hajoaminen? Saksan vientisektori ottaa hittiä, kun D-markka vahvistuisi, tai rupumaiden lähdön jälkeen euro vahvistuisi. Velkahelpotukset? Saksa maksaa.

  • n.n permalink

   Olettasin ECB:n linjan muuttuvan radikaalisti ja in no time sillä sekunnilla kun Saksan teollisuus alkaa tarvita rahapolitiikan vetoapua. Valuutan arvon devalvontihan onnistuu ainan jos niin halutaan.

 2. Yksi pointti tosin väestöpyramidin torjuntaan saattaa olla. Mikäli sisäinen devalvaatio jauhaa, Saksa voi toimia Euroopassa melkoisena kansainvaelluksen päätepisteenä.

  • Niin, tuohan olisi kyynisyydessään ja härskiydessään aika legendaarinen temppu. Saksa korjaa oman väestörakenneongelmansa ajamalla reuna-alueiden kansantaloudet vararikkoon, jolloin Saksaan virtaa nuorta, lisääntymisikäistä ja koulutettua väestöä, joka on vielä suhteellisesti ottaen aika lailla samantyyppisestä kulttuurista. Saksalaisten suoraviivaisuus tuntien ei mikään mahdoton suunnitelma toimien taustalla.

   Ei paha suunnitelma.

   • Väestön pakkosiirrot, jotka on vielä puettu ”vapaan liikkuvuuden”, ”ihmisoikeuksien” ja kaiken muun ylevän kaapuun. Kun tehdään todella vittumaisia liikkeitä, mestarit saavat ne näyttämään palveluksilta.

 3. Kari permalink

  Jos historiasta jotain voi oppia, niin Saksan kanssa ei ole Suomen kannattanut koskaan liittoutua, aina on käynyt huonosti.

 4. Jaassu permalink

  Väestöpyramidi ei paljoakaan kerro, sen perusteella vaikka egyptistä tai afrikan maista tulisi talouden merkittäviä toimijoita.

  Jos vähemmän älykkäät ihmiset tekevät paljon vekaroita niin yhteiskunnan kehitys menee pidemmällä aikavälillä siihen että yhteiskunnan keskimääräinen älykkyystaso menee alaspäin ja talous myös.

  Olisi tarpeen pikemminkin panostaa siihen että eurooppaan ei pääsisi tulemaan ihmisiä sellaisista maista joiden tieteellinen taso on alhaisempi kuin kohdemaassa. Tai sellaisia joiden arvomaailma on erilainen kuten lännessä. Humanitäärinen maahanmuutto pitäisi lopettaa, se on vääristänyt euroopanmaiden väestöpyramidia ja aiheuttaa suuria kustannuksia. Todennäköisesti länsimaalaiset tekisivät enemmän vekaroita jos ei olisi humanitääristä maahanmuuttoa.

  • Esimerkkejä maista, joihin muutetaan paljon ovat USA ja Australia. Molempien kasvu perustuu yhä varsin suurelta osin maahanmuuttoon. Kumpikaan ei kylläkään ole kauhean innostunut humanitaarisesta maahanmuutosta.

   Ranskan osalta kannattaa huomata, että myös ilman maahanmuuttajia Ranskan syntyvyys on huomattavasti korkeampi kuin muissa euromaissa. Syynä verotuksellisesti yms tehdyt kannusteet, jotka tekevät erityisesti keskiluokkaisille lasten hankkimisen teloudellisessa mielessä mielekkääksi. Tuohon ei maahanmuutto vaikuta vaan muut yhteiskunnalliset ratkaisut, jotka ovat esimerkiksi Suomessa sellaisia, että keskiluokkaisen perheen ei taloudellisessa mielessä kannata hankkia lapsia.

   • randomfinn permalink

    Mitä sä sekoilet, ”Including grandparents, 39% of newborns between 2006 and 2008 had at least one foreign-born grandparent (11% from Europe, 16% from Maghreb and 12% from the rest of the world). [6]
    Contents”

    Ja ranskan syntyvyys on 2,08/nainen, eli ei edes uusiutumisen rajoihin vaadittavassa 2.1/nainen.

    Lisäksi Ranskassa on monia vanhoja maahanmuuttaja-ryhmiä jotka on olleet maassa satoja ja satoja vuosia eikä he edes sisälly tuohon listaukseen esim. juutalaiset ym.

    Etnisten ranskalaisten syntyvyys siis todnäköisesti ei ole sen korkeampi kuin muullakaan euroopassa, ehkä jotain 1,5/nainen luokkaa.

   • Käsittääkseni etnisten ranskalaisten syntyvyys on korkeampi, mutta en löytänyt tilastoa enkä jaksa sitä nyt etsiä. Toisaalta ei ole selvää perustetta olettaa, että Ranskalle olisi väestöpyrämisen paremmasta muodosta mitään haittaa. Epäonnistuneesta sisäpolitiikasta kyllä, mutta ei toimivammasta väestörakenteesta.

    Toisaalta on kiinnostavaa verrata Euroopan tilannetta USA:n ja Australian tilanteisiin. Molemmat yhä hyvin voimakkaasti maahanmuuton muokkaamia yhteiskuntia ja Australia aasialaistuu hurjaa kyytiä.

 5. pajamies permalink

  Tuosta ikäpyramidista lähdin pohtimaan, että kuinka paljon tämänhetkiset ongelmat ovat demografiasta johtuvia.

  Saksan ”suuret ikäluokat” näyttäisivät kuvaajan perusteella olevan noin 15 vuotta nuorempia kuin Suomessa. Suomessa meni lujaa juuri 15 vuotta sitten. Tällä on varmasti jonkinlainen korrelaatio.

 6. Erkki Esimerkki permalink

  Periaatteessa mielenkiintoinen huomio suurista trendilinjoista, mutta ranskalaisella Sciences Poolla lienee omat poliittiset syynsä esittää Euvostoliitto tällä tavoin vain kahden entisen keisarikunnan kauppana. Se näyttää menevän Krugmanillekin läpi ilman kritiikkiä, joten hänellekin asia taisi tulla yllätyksenä. Ei ole Euroopan historiassa läheskään ensimmäinen kerta, kun kaksi suuruudenhullua jakaa etukäteen maailman tasan ja unohtavat kaikki muut pelaajat – mutta sitten asiat eivät menekään kuin Strömsöössä.

  Eurostatin projisoimassa väestöennusteessa (jonka oletan olevan lähtöisin Population Projections -taulusta allaolevasta urlista [1]) Ranskan ja Saksan sijaan väestöltään selvästi suurin (ja jatkuvasta kasvusta päätellen ”tervein/nuorin”) vuonna 2060 on UK – olettaen, että se roikkuu edelleen Euvostoliiton jäsenenä. UK heittää näistä molemmista historiassaan nykyisyyttään suuremmista ”uusista pikkumaista” ohi jo vuoden 2040 paikkeilla, varvaten ensiksi Ranskan ja haarukoiden heti perään jälkiruoaksi Saksan. Italiakin saisi tässä väestöprojektiossa Saksan melkein kiinni ennen vuotta 2060, mutta molemmilla olisi tällöin selvästi laskeva väestökehitys.

  UK:lla on BKT:n pönkittimenä isoja nominaalinumeroita pyörittävä globaali finanssisektori sekä öljyä, sekä tietysti oma keskuspankki BoE. Pohjois-Italiasta puolestaan löytyy eräänlainen teollisuuden Etelä-Baijeri ja käytännössä rajattomasti halpatyövoimaa seisoo passissa odottamassa Välimeren etelärannalla merkkiä hypätä syöksyveneisiin. Kummankin ennustettu pitkän aikavälin BKT-kehitys olisi mielenkiintoista nähdä graafina Ranska-Saksan rinnalla. Se voisi toki olla liian hapokas käppyrä kaiken kansan nähtäväksi – varsinkin menetetylle suuruudelleen aroissa maissa kuten Ranskassa. Tabuja vaaliva poliittinen tutkimustaho Sciences Po ei siten tietenkään lähde sellaista mahdollisuutta edes harkitsemaan, että Euvostoliiton kärkimaa olisi kaukaisessakaan tulevaisuudessakaan mikään muu kuin Ranska tai Saksa.

  Britannian jämäköitymistä Brysselin suuntaan (ja Italiassa Berlusconin metkuja) saattaisivat siten selittää sisäpoliittisten UKIP-kriitikkolauman haukkujen lisäksi tällaiset ennusteissa näkyvät taloudellisten ja väestöllisten voimasuhteiden muutokset. Britannialla on historiassaan useampaan kertaan kokemusta täydellisen nappiin suoritetusta realpolitik-veivauksesta, jossa ensin jotkut kaksi ylpeydessään suuruudenhullua manner-Euroopasta ovat sopimuksella jakaneet tunnetun maailman lebensraumit kahtia – mutta lopulta voiton on kuitenkin vienyt sivusta yllättävästi pyyhkäisten tämä saarivaltakunta.

  [1] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/population/data/main_tables

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: