Skip to content

Kuka tappoi Nokian?

syyskuu 7, 2013

Vielä hieman Nokia-asiaa. Kävin äskettäin pitkän keskustelun siitä ketkä tappoivat Nokian matkapuhelinbisneksen. Keskustelussa nousi esiin näkökulma, jota en ollut aikaisemmin ajatellut, mutta joka tuntuu hyvin loogiselta selitykseltä. Syyllinen ei ollut Applen iPhone, kuten monesti tunnutaan esittävän. Ehkä kyse oli enemmänkin valitun liiketoimintamallin muuttumisesta vanhentuneeksi – tai oikeammin tuo liiketoimintamalli oli vanhentunut jo silloin kun Nokia sen valitsi.

Nokian liiketoimintamalli oli itse asiassa pitkään samankaltainen kuin Applella. Oma käyttis ja oma rauta. Alkuvaiheessa iPhone antoi köniin Nokian älypuhelimille mennen tullen, mutta toimintamalli oli hyvin samankaltainen. Kun Nokia muutti liiketoimintamalliaan suuntaan, joka oli toiminut vallan mainiosti pc-puolella osoittautui tuo liiketoimintamalli toimimattomaksi.

PC-puolellahan toimintamalli on ollut se, että Microsoft on tehnyt käyttiksen ja muut raudan. Windows on ollut siellä suunnaton menestys. Kaiken järjen mukaan saman mallin toteuttaminen kännykkäpuolella olisi ollut toimiva ratkaisu, useita laitevalmistajia, useita sovellusten valmistajia ja kaikilla Windows Phone. Mutta mobiilipuolella tuo liiketoimintamalli oli jo kuollut ennen syntymäänsä.

Herrat jotka tappoivat tuon liiketoimintamallin ovat Larry Page ja Sergey Brin. Heidän firmansa teki saman kuin Microsoft pc-puolella, mutta kahdella ratkaisevalla erolla. He avasivat tekemänsä käyttöjärjestelmän sisukalut kaikille kehittäjille omien varianttien ja laajennusten tekemiseksi. Lisäksi he antoivat tuon käyttöjärjestelmän kaikkien käytettäväksi ilman lisenssimaksuja.

Koodiltaan avoin ja ilmainen käyttöjärjestelmä on houkutellut laitevalmistajia ja sovellusten kehittäjiä kuin hunaja kärpäsiä. Sillä liiketoimintalogiikalla, jolla Microsoft on toiminut pc-puolella ei enää ollut elintilaa mobiililaitteissa. On vaikea valmistaa laitteita houkuttelevalla hinnalla jos kilpailijoille käyttöjärjestelmä ei maksa mitään samalla kun itse joutuu maksamaan lisenssimaksuja. Lisätuskaa tuo se, että kilpailijat voivat mielin määrin rakennella uusia ominaisuuksia omien tuotteidensa käyttöjärjestelmään.

Ilmainen käyttöjärjestelmä tekee myös halpojen älypuhelinten valmistamisesta kannattavaa liiketoimintaa.

Nokia ei ehkä niinkään valinnut väärää käyttöjärjestelmää teknisessä mielessä vaan väärän liiketoimintastrategian. Valittu strategia oli ollut uskomaton menestys pc-maailmassa, mutta mobiililaitteissa se osoittautui käytännössä tuhoisaksi. Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille on oikeastaan tuon pc-maailmasta tulleen liiketoimintamallin epäonnistumisen tunnustamista.

Microsoft voi omissa puhelimissaan hinnoitella oman käyttöjärjestelmänsä hinnaksi pyöreän nollan, jolloin Android-puhelinten hintakilpailuetu saattaa olla saavutettavissa. Toisaalta Applen tiukasti integroidulla toimintamallilla saavutettu markkinaosuus on laskussa. Tuleekin olemaan mielenkiintoista seurata kykeneekö Microsoft nousemaan merkittäväksi tekijäksi samalla liiketoimintalogiikalla kuin Apple. Microsoftilla on kyllä rahaa millä mällätä, mutta jossain vaiheessa kärsivällisyys joka tapauksessa loppuu jos menestystä ei vain ala tulla.

Herrojen Larry Page ja Sergey Brin firma on tietenkin Google ja tuo käyttöjärjestelmä Android.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. Jaassu permalink

  Android taitaa muistaakseni olla Linux pohjainen käyttis. Kotimaista alkuperää sekin.
  Tosin niin ovat googlen hakuserveritkin.

  Tarkoittaa sitä että siinä on linux-pohjainen kernel, eli käyttiksen ydin ja android on lähinnä sen päälle rakennetut sovellukset jota käyttäjät käyttävät.

  • Jaassu permalink

   IPhonen käyttöjärjestelmä pohjaa ilmaiseen BSD-unix käyttöjärjestelmään, joka on sama mitä apple käyttää pöytätietokoneissaan.

   Eli applella on käytössä ilmainen käyttis, kuten Linuxkin on. Ja androidissa myös ilmainen käyttis.
   Tosin ei käyttis ihan lennossa kännykkään ole alunperin soveltunut ja niin apple kuin googlekin ovat joutuneet vääntämään jonkin verran koodia että ovat saaneet sen pyörimään kännykässä.

   Nokiallakin oli muutama kosketusnäyttöinen kännykkämalli jossa oli Linux yhden tai kahden pienehkön kotimaisen firman ylläpitämänä. Ja ihan näppärä vehje sekin kun muutama vuosi sitten testasin,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: