Skip to content

Nokian kaupan kunniaksi pieni kommentti puhelinmarkkinoista

syyskuu 3, 2013

Koska tänään on julkistettu kauppa, jolla Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan, niin ajattelin kirjoittaa pienen kommentin puhelinmarkkinoista. Markkinoita tarkasteltaessa kannattaa muistaa, että markkinaosuus ja myytyjen kapuloiden määrä eivät ole sama asia, kuten oheisesta taulukosta on nähtävissä:

MatkapuhelinMarkkinaKuten taulukosta ilmenee, niin esimerkiksi Applen markkinaosuus laski samalla kun myytyjen kapuloiden määrä kasvoi. Itse asiassa Samsungille kävi samoin vaikka Samsungin myymien puhelimien määrä kasvoi rajusti. Markkinaosuuttaan näytti taas kasvattaneen eniten Lenovo, joka on kuitenkin yhä pienehkö tekijä markkinoilla, mutta kuitenkin Nokian matkapuhelinosuutta suurempi.

Toisin sanoen markkinaosuus saattaa pienentyä tilanteessa, jossa toimitusten määrä kasvaa aika mukavasti samaan aikaan.

Mutta tuotakin taulukkoa katsomalla ei voi olla päätymättä ajatukseen siitä, että WindowsPhone ei kovinkaan äkkiä olisi edes pässyt listalle.

Nokia on loistava esimerkki siitä kuinka teknologiayritykselle voi käydä jos se nukahtaa ja kilpailijat rynnivät ohitse joka suunnasta.

Joka tapauksessa kauppa on yhden Suomen teollista historiaa koskevan aikakauden loppu.

 

PS. Yritän jossain vaiheessa kirjoittaan jotain vastaukseksi niille, jotka ovat sanoneet, että rahapolitiikalla ei olisi mitään voitu metsäteollisuuden ja Nokian ongelmille. Ongelmien vaikutuksille olisi jotain voitu vaikka itse ongelmalle ehkä ei. Mutta se on myöhemmän postauksen paikka.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Kari permalink

  Nokian oli pakko myydä puhelimet, kun niistä vielä jotain saa. Ilmeisesti peruspuhelimet ovat romahtaneet pahemmin kuin odottivat. Kun tämä WP-strategia julkaistiin 2011, julistettiin, että Symbian-puhelimia myydään vielä 150 miljoonaa ja peruspuhelimia seuraavalle miljardille. Tämän vuoden lukujen perusteella strategia epäonnistui pahoin, markkina muuttui nopeasti ja Android voitti.
  Toisaalta Microsoft on hankalassa tilanteessa, kun pc markkina on muuttumassa ja wp ei ole onnistunut. Sen oli melkein pakko ostaa Nokian puhelimet, jos aikoo wp:n onnistuvan.

 2. Jussi permalink

  Pienenä tarkennuksena: taulukkohan näyttää käsittelevän vain älypuhelimia, ei kaikkia puhelimia. Nämä Karin mainitsemat peruspuhelimet ja niiden markkinat jäävät ovat poissa taulukosta. Taulukko ei siis kuvaa koko kännykkämarkkinaa.

  Joku voi tietenkin todeta, että taloudellisesti älypuhelimet ovat merkitykseltään aivan eri kategoriassa kuin peruspuhelimet. Näin onkin ollut – toistaiseksi. Jos tulevaisuudesta jotain voisi sanoa, niin todennäköisesti hintarapautuminen jatkuu – älypuhelimestakin tulee halpa massatuote – ja jako perus- ja älypuhelimiin näyttäisi häviävän tai lähes häviävän. Ihan normaali markkinakehitys.

  Apple’kään ei siis jatkossa tule takomaan rahaa iPhone’lla kuten viime vuosina. Sen sijaan muut(kin) radiotekniikan sovellukset tulevat mitä ilmeisimmin yleistymään ja verkoissa siirrettävän datan määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti. Mutta kun jääkaappi keskustelee pakastimen, auton ja auto vielä joidenkin muiden kanssa, kyse ei ole enää kännykkäbusineksestä eikä edes tietokonebusineksestä. Voittajia tulevat olemaan ne, joiden tuotteista tai palveluista tulee standardeja ja markkinajohtajia näissä uusissa sovelluksisa, mitä ne sitten ovatkin.

  Vaikuttaisikin siltä, että kypsältä markkinalta poishyppääminen saattoi olla fiksu veto Nokialta tässä tilanteessa. Jos vaikka olisi sininen meri näkyvissä.

 3. On myös syytä huomata, että Apple laajentaa vasta nyt keskihintaluokkaan iPhone 5C:n kanssa. Applen osuus siis saattaa olla tällä hetkellä aika paljon ”luonnollista” alhaisempi.

 4. Veikkaisin, että varsin läheisessä tulevaisuudessa se ”halpa” peruspuhelin on luokkaa nykyiset älypuhelimet. Erot tulevat muista jutuista kuin tähän asti on kuviteltu.

  Älypuhelinmarkkina menettää hohtonsa aika nopeasti ja taistelu mitä todennäköisimmin käydään aivan muiden ansaintamekanismien piirissä. WindowsPhone ei minusta vaikuta tuossa pelissä olevan uskottava peluri.

  Tekniikkamarkkinoita peremmin tunteva kollega tuumasi, että jos Apple olisi älynnyt tehdä useita malleja eri hintaluokisas, niin mitään kilpailua ei olisi päässyt syntymään vaan Applen iPhone olisi saavuttanut saman monopoliaseman kuin Windows vuosituhannen vaihteessa henkilökohtaisten tietokoneiden käyttiksenä.

  Tuossa mielessä ei tosiaan välttämättä ollut tyhmää lähteä pois ko liiketoiminnasta kun äkkiseltään voisi kuvitella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: