Skip to content

Pankkikriisi on sisäisen devalvaation luonnollinen seuraus – sisäisen devalvaation havainto-opetusta Espanjasta

elokuu 19, 2013

Espanjan keskuspankki on julkistanut uusimmat luvut maan finanssisektorista, raportti löytyy täältä. Todella tylyä katsottavaa, luvut kertovat karua kieltään siitä, että Espanjan sisäinen devalvaation on onnistunut – onnistunut tuhomaan huomattavan määrän velallisia hävittämällä heidän velanmaksukykynsä. Huomattava omaisuuden uudelleenjako menossa ja vieläpä täysin tarpeettomasti. Bonuksena päälle pukkaa kunnon pankkikriisiä.

Katsotaan ensimmäiseksi pientä kuvaa mädäntyneistä lainoista Espanjassa:

PahatLainatEspanja

Kuten kuvasta näkyy, niin Espanjassa ovat pilaantuvat lainat lävähtäneet silmille. Tämä pilaantuvien lainojen määrän kasvu vastaa käytännössä yksi yhteen kuvassa olevaa työttömyyden kasvua (vaikka itse mieluiten käyttäisin rekisteröityneiden työnhakijoiden määrää, mutta näyttää prosenttikin toimivan aika hyvin).

Toisin sanoen sisäinen devalvaatio ja työttömyyden kasvu ovat aivan oleellisessa roolissa Espanjan pankkikriisissä. Ilman sisäistä devalvaatiota ja kasvavaa työttömyyttä ei pankkikriisiäkään olisi.

Koska nimellisen tulotason leikkaukset eivät leikkaa kotitalouksien ja pk-yritysten velkoja, niin pudonnut tulotaso tarkoittaa vääjäämättä sitä, että yhä kasvava osa lainoista mätänee käsiin ja aiheuttaa pankeille tappioita. Ihmisten sitoumukset ovat nominaalisia, joten nominaalisten tulojen putoaminen leikkausten seurauksena tekevät noista sitoumuksista selviämisen mahdottomaksi. Tämä ei ole mikään makrotaloustieteen ilmiö vaan mikroa eli normaalia liiketaloustiedettä ja yksityistalouden toimintaan liittyvä kirjanpidollinen fakta.

Kotitalouksien ja pk-yritysten nominaalisten tulojen leikkaukset aiheuttavat aina ja välttämättä sen, että ihmiset ja yritykset eivät pysty hoitamaan lainojaan. Koska kyseisiä lainoja ei kyetä hoitamaan ja omaisuusarvot tippuvat, niin pankit joutuvat liriin mädäntyvien lainojen kanssa. Yksinkertaista kirjanpitoa koska omaisuuden vakuusarvot jäävät pienemmiksi kuin hoitamattomat lainamäärät.

Lopputuloksena on pankkikriisi. Lisäksi tämänkaltainen pankkikriisi ruokkii itse itseään, sillä siihen kuuluu paniikinomainen omaisuuden myyntikierre, jolloin omaisuusarvojen hinnat laskevat, vakuusarvoilla ei ole mitään merkitystä, kaikesta mahdollisesta tingitään että velan kanssa selviäisi, talous hyytyy entisestään, yhä useampi velallinen joutuu tilanteeseen jossa velka jaa hoitamatta ja niin edelleen. Itseään vahvistava kierre kuten Espanjassa on nyt nähty.

Tämä kehitys on kuin suoraan 1930-luvun laman analyyseistä. Lisäksi kehityskulku on juuri sitä mitä perusteoriat kertovat tapahtuvan sisäisen devalvaation yhteydessä.

Kehityskulun ei pitäisi olla kenellekään yllätys.

Tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoista nähdä miten raju pankkikriisi meille Suomeen saadaan aikaiseksi kun sisäinen devalvaatio pyöräytetään kunnolla käyntiin.

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Kari permalink

  Irving Fisher kirjoitti tästä jo 1933 klassisessa artikkelissaan velkadeflaation roolista suuressa lamassa: http://fraser.stlouisfed.org/docs/meltzer/fisdeb33.pdf
  Tärkein huomio on, että mitä enemmän velkoja lyhennetään, sitä enemmän niitä on jäljellä. Koko n Suomen 1990-luvun lamaa tutkittiin, huomattiin sama asia ja löydettiin myös Fisherin teoria uudelleen.

 2. Tulee jännä syksy.

 3. Putkiaivo permalink

  Kuin suoraan Irving Fisheriä:

  http://fraser.stlouisfed.org/docs/meltzer/fisdeb33.pdf

  Millä pakkokeinoilla taseet sitten ikinä siivotaankin, luvassa on reippaita yhteiskunnallisia jännitteitä ympäri Eurooppaa.

  • Putkiaivo permalink

   Kappas Kari ehti Fisherin pariin ensin. Monessa osoitteessa läksyt luettu.

 4. Kari permalink

  Great minds think alike. Jaakko Kiander ja Pentti Vartia kirjoittivat Suomen 1990-luvun kriisistä kirjan Suuri lama, jota Erkki Tuomioja kehui: http://www.tuomioja.org/index.php?mainAction=showPage&id=232&category=3
  Hän kirjoittaa arvionsa lopuksi sattuvasti nykytilanteesta:
  Kirja on oiva lähihistorian kuvaus, mutta ei välttämättä kovin käyttökelpoinen opas tulevaisuuden suhteen. Se ei ole tekijöiden syy vaan johtuu siitä, että EMU-aikakaudella talouspolitiikan toimintaympäristö ja haasteet ovat oleellisesti muuttuneet. Hyvä puoli muutoksessa on se, että Suomen Pankki ei enää pääse toistamaan kaikkia 80- ja 90-luvulla tekemiään virheitä. Tästä ei kuitenkaan vielä seuraa että olisimme paremmassa turvassa rahapolitiikan siirtyessä Euroopan keskuspankin hoiviin. Viisainkaan EKPn politiikka ei näet voi olla Suomen muusta Euroopasta mahdollisesti poikkeavien erityisolosuhteiden ja suhdannetarpeiden mukaan viritettyä.

  • Tuomioja unohti, ilmeisen tietoisesti, että Suomen pankki teki vain työtä käskettyä aiheuttaessaan 1990-luvun laman. Oli poliittinen päätös sitoa markka ja tehdä revalvaatio. Suomen pankille annettiin mahdoton tehtävä eli liian korkean valuuttakurssin puolustaminen. Koko katastrofin oleellisena taustamiehenä hääräili presidentti Mauno Koivisto. Mukana taustakuorossa myös Erkki Liikanen ja Matti Louekoski.

   Ei Suomen pankki mitenkään omasta aloitteestaan niitä typeryyksiä tehnyt. Suomi nyt vain halusi leikkiä Saksan ja muiden isojen EU-maiden kanssa rahapoliittisia leikkejä jo tuolloin.

 5. hakki47 permalink

  Sopisiko, että laittaisi artikkelin copu/pastena, saate sanoin kasvatettuna, demari-blogilleni?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: