Skip to content

Juhana Vartiainen puhuu puppua Ruotsista ja rahapolitiikan merkityksestä – ilmeisesti määrättynä

elokuu 13, 2013

Juhana Vartiainen on viime aikoina kunnostautunut erityisesti muunnellun totuuden puhumisessa. Lausunnot saavat hänen taloustieteellisen osaamisensa todella outoon valoon, mutta ne ovat ymmärrettävissä hänen virkansa poliittisen roolin kautta. Juhana Vartiaisen tehtävänä on antaa lausuntoja, jotka tukevat poliittisia päätöksiä. Totuudella ei noiden lausuntojen kanssa ole pitkään aikaan ollut mitään tekemistä. Tämänkertainen käsittämättömyys koskettelee Ruotsin ja Suomen vertailua rahapoliittisessa mielessä. Vartiaisen lausuma löytyy Taloussanomien juttuna täältä (alkuperäinen VATT:n teksti täällä).

– Inflaation kiihdyttäminen – valuutan heikentäminen merkitsee viime kädessä samaa asiaa – ei luo pitkällä aikavälillä lisää työllisyyttä ja tuotantoa, ylijohtaja kirjoittaa.

Vartiainen muistuttaa, että mikäli Suomella olisi käytössään markka, sen arvo olisi todennäköisesti ”varsin vahva”. Myös korkotaso olisi luultavasti nykyistä korkeampi.

VATT:n ylijohtajan mukaan suomalaisilla ei siis ole taloustieteellisiä perusteita kadehtia ruotsalaisia näiden kruunujensa tähden.

Uskomatonta puhetta mieheltä, jonka pitäisi olla jonkinsorttinen ekonomisti. Rahapoliittinen elvytys, inflaation tietoinen kiihdyttäminen, inflaatio- ja tuotto-odotusten vaikutukset talouteen, valuuttakurssin säätely tietoisilla toimenpiteillä myös kelluvien valuuttojen tilanteessa ja monet muut rahapoliittiset keinot ovat taloustieteen hyvin tuntemia. Voisi kuvitella, että esimerkiksi nimet Milton Friedman, John M. Keynes, R. G. Hawtrey ja vaikkapa Michael Woodford olisivat tuttuja. Luulisi lisäksi, että muun muassa SNB:n kyky painaa CHF:n arvoa haluamallaan tavalla alaspäin olisi Vartiaiselle tuttua.

Ruotsissa lisäksi vaikuttaa varsin merkittävä rahapolitiikan asiantuntija, professori L. E. O. Svensson, joka on kirjoittanut tärkeitä artikkeleita rahapolitiikan ja oman valuutan merkityksestä erityisesti pienen avoimen talouden tapauksessa. Svenssonin mukaan erityisesti pieni vientivetoinen kansantalous hyötyy omasta valuutasta ja on artikkeleissaan esittänyt useita keinoja, joilla rahapolitiikalla noustaan lamasta. Ehkä Vartiaisen pitäisi käydä hakemassa oppia.

Onkin syytä ymmärtää, että Juhana Vartiainen vain pohjustaa kansaa ja erityisesti demariäänestäjiä tulevaan sisäiseen devalvaatioon ja palkkojen alennuksiin. Tuossa pohjustuksessa suoranaiset valheetkin ovat näköjään tyypillinen toimintamalli, jonka puolue ilmeisesti siunaa.

Mutta Vartiainen onkin demari. Paavo Lipposen ja väkisin runnotun eurojäsenyyden jälkeen ei talousasioissa demareilta voine muuta odottaa.

 

Edit: Lisäyksenä viite Taloussanomien artikkeliin, jossa huomioidaan Euroalueen talouspolitiikan pyrkivän heikossa asemassa olevien rankaisemiseen tilanteen korjaamisen tai järkevän talouspolitiikan toteuttamisen sijaan. Vartiainen ja Urpilainen edustavat viimeaikaisine kommentteineen juuri tuota puhtaaseen hölynpölyyn perustuvaa retoriikkaa. Retoriikkaa, jolla ei ole mitään talouteen perustuvaa pohjaa. Juttu täällä.

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Kari permalink

  Elämme mielenkiintoisia aikoja. Demari ehdottaa palkkojen alentamista. Samalla demarit ihmettelevät, miksi kannatus hupenee, ”viesti ei ole mennyt perille”. Minusta tuntuu, että viesti on mennyt demarien perinteisille äänestäjille, duunarimiehille, hyvin perille, siksi he eivät demareita enää äänestäkään.
  Valtaeliitille harjoitettu talouspolitiikka on aika lailla yhdentekevää, eivät he työttömäksi jää. Jos vaaleissa tulee turpiin, mennään oppositioon lepäämään, kuten demarit tekivät 1991-1995. Tosin Unkarissa kansa äänesti 2010 vaaleissa vanhan eliitin pihalle:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_parliamentary_election,_2010
  Muutos on siis mahdollinen, mutta vaati Unkarissakin kansan perusteellisen heräämisen vanhan eliitin porsasteluihin.

  • Yllättävän moni perinteinen demariäänestäjä tajuaa demareiden nykyisen sanoman, joka on sisäinen devalvaatio ja palkkojen leikkaukset. Siitä olen täysin samaa mieltä. Perinteiselle demaripuolueelle olisi minusta selkeää yhteiskunnallista tilausta, mutta Paavo Lipposen jälkeen demareilla ei ole enää ollut mitään annettavaa sille perinteiselle demareiden kannattajalle.

   Kaikki demareiden viimeaikaiset viestithän ovat suomeksi tarkoittaneet sisäistä devalvaatiota, mikä tarkoittaa lisääntyvää työttömyyttä ja elintason laskua.

   • Gawain permalink

    Tuntuu siltä, että demarit ovat sitoutuneet pyhään euroon tiukemmin kuin Paavi itse – anteeksi – siis EU. Kaikki muu saa mennä sen pesuveden mukana.
    Rahanpesukin on euroalueella tuttu ilmiö, jota vastustetaan, muttei liikaa, ja valikoiden 😉
    Puolet kreikkalaisyrityksistä lintsaa edelleen veronmaksusta.

 2. hakki47 permalink

  En malttanut olla liittämättä linkkiä tähän artikkeliisi omalta Demari blogilta. http://blogit.demari.fi/eaglesflysingly/2013/08/13/sisainen-devalvaatio-on-kreikan-portugalin-ja-irlannin-tie/

  Toivottavasti ok?

 3. a.v permalink

  Vartiaisen, ja Kianderin: ”työvoiman lisääminen, lisää työpaikkoja” metodi, on hämmästyttänyt, minua+ erästä M.K:ta, miten työvoiman, eli potentiaalisen työtätekevän väestönosan lisääminen voi aikaansaada lisää työpaikkoja, jos työpaikkoja on rajallinen määra?, varsinkin, jos lisäys tuotetaan Suomen rajojen ulkopuolelta.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Internet, blogit ja taloustiedottaminen – mennyt aika ei enää helpolla palaa | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: