Skip to content

Suomi elvytti itsensä ulos 1990-luvun lamasta – rahapoliittisin keinoin

elokuu 12, 2013

Nykyinen keskustelu elvytyksestä ja rakenteellisista uudistuksista on pohjimmiltaan varsin kummallista. Keskustelun kummallisuutta kuvastaa se, että moni talouden kanssa ammatikseen toimiva ei syystä tai toisesta tunnu muistavan, että Suomi nousi 1990-luvun lamasta rajun rahapoliittisen elvytyksen keinoin. Tuota elvytystä kutsutaan usein devalvaatioksi ja sitä seuranneeksi kellutukseksi. Kyse oli puhtaasti rahapoliittisesta ratkaisusta, jonka avulla liikenteessä olevien markkojen määrää rajusti kasvatettiin ja talous potkaistiin väkisin käyntiin.

Kun markan liian korkeaa ja täysin kestämätöntä kurssia pyrittiin puolustamaan korkeilla koroilla ja sisäisellä devalvaatiolla ajautui maa lähelle deflatorista lamaa. Ilmiö on nähtävissä oheisesta kuvasta (lähde World Bank).

SuomiRahapoliittinenElvytys

Päätös devalvaatiosta ja markan kelluttamisesta tarkoitti käytännössä tuntuvaa rahapoliittista elvytystä. Tuon elvytyksen vaikutus on nähtävissä kuvasta, sillä rahan määrän kasvun pieneneminen hidastui ja suoranainen supistuminen vaihtui kasvuun lähes välittömästi kellutuspäätöksen jälkeen.

Mielenkiintoista on se, että varsinaiseen deflaatioon Suomi ei kuitenkaan pudonnut. Pohjainflaatio pysyi plussalla koko ajan, tosin lähinnä tuontihintojen nousun vuoksi. Mikäli Suomi olisi ajautunut todelliseen deflaatioon olisi jälki ollut vielä rumempaa kuin oli.

Erityisen omituiseksi nykyisen Suomessa käytävän keskustelun tekee se, että ainoat julkisessa keskustelussa esitetyt lääkkeet ovat niitä samoja, jotka eivät toimineen Suomessa 1990-luvun alussa ja jotka eivät ole toimineet Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa ja Espanjassa. Siitä huolimatta toimimattomia ja potilaalle vahingollisia lääkkeitä esitetään ainoana vaihtoehtona.

Kukaan ei ole tähän mennessä esittänyt yhtään asia-argumenttia sille, että Suomessa toteutettava sisäinen devalvaatio olisi jollain tavoin erilainen otus kuin kriisimaissa toteutettu. Kaikki esitetyt temput rakenteellisista uudistuksista palkkojen alennuksiin ovat juuri niitä samoja, jotka eivät ole ennenkään toimineet.

Ehkä joku kommentoija voi kertoa mitä Suomessa aiotaan toteuttaa toisin kuin kriisimaissa? Mikä tekisi Suomen sisäisestä devalvaatiosta toimivan ja erilaisen?

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Putkiaivo permalink

  Mitä yhteiskunnallisiin velkojen purkutalkoisiin tulee, minusta Ray Daliolla on aika tasapainoinen näkemys.

  http://www.bwater.com/Uploads/FileManager/research/deleveraging/an-in-depth-look-at-deleveragings–ray-dalio-bridgewater.pdf

  Suomen 1990-luvun velkatalkoissa rahapolitiikka oli yksi keinoista millä velkoja purettiin, toki rahaviranomaisten puolelta enemmän syyntakeettomasti säheltäen kuin tuottamuksellisesti. Tämän lisäksi esimerkiksi pankkien taseet siivottiin aika perusteellisesti.

  Edelliseen liittyen minusta eräs keino jolla velkojen purkamista voitaisiin osaltaan helpottaa, on tehdä lainsäädännöllisin muutoksin kotitalouksille helpommaksi tehdä konkurssi ja siten vapautua vastuistaan. Minusta kun kuuluu ihan markkinatalouden henkeen, että rahoittava pää kantaa myös riskiä siitä jos rahoitettava hanke (kotitalous myy saamaansa luottoa vastaan tulevaisuuden työpanoksensa tarkasteluhetken työllisyysnäkymin) ei onnistukaan, esimerkiksi mainittujen työllisyysnäkymien muuttumisen takia. Nopealla prosessilla tase siistiksi, ja kohdistuen niihin varsinaisiin ongelmatapauksiin, sekä rahoittavassa että rahoitetussa päässä.

  • Yksi niitä syitä miksi Euroalueen kriisi on taloudelle niin tuhoisa on juuri tuon yksityishenkilön eli kotitalouksien veloista vapauttavan konkurssimenettelyn puuttuminen. Sen puuttuminen heikentää sekä halua että kykyä riskinottoon. Myös velanantajalla pitää olla riskiä, meillähän systeemi on tehty sellaiseksi, että esimerkiksi asuntolainoissa riski on pääsääntöisesti velallisella. Jos tulee ongelmia, niin velallinen menettää sen asunnon mutta laina jää. Sama pätee yrittäjiin.

   Konkurssimahdollisuuden vaikutusta talouden dynamiikkaan ei pitäisi olla vaikea hahmottaa vertaamalla Euroalueen dynamiikkaa USA:n vastaavaan.

   Rahapoliittiseen elvytykseensä Suomi turvautui 1990-luvun lamassa vasta kun mikään muu ei todellakaan toiminut.

   Mutta olisi mielenkiintoista tietää, millä perusteella sisäisen devalvaation uskotaan Suomessa nyt toimivan kun se ei toiminut tuolloin eikä ole toiminut PIIGS-maissa.

 2. Kari permalink

  Ehkäpä ei uskotakaan. Voihan olla, että hyvät veljet laskevat hyötyvänsä deflaatiosta ja lamasta. Eivät he työttömäksi joudu ja kun on hyvät suhteet pankkiireihin, voi tehdä pakkohuutokaupoista hyviä ostoksia.

  • Todella räikeitä valheita. Eikö Taloussanomilla ole rohkeutta tai kompetenssia arvioida uutisen yhteydessä tälläisten väitteiden todenmukaisuutta:

   ”– Inflaation kiihdyttäminen – valuutan heikentäminen merkitsee viime kädessä samaa asiaa – ei luo pitkällä aikavälillä lisää työllisyyttä ja tuotantoa, ylijohtaja kirjoittaa.

   Vartiainen muistuttaa, että mikäli Suomella olisi käytössään markka, sen arvo olisi todennäköisesti ”varsin vahva”. Myös korkotaso olisi luultavasti nykyistä korkeampi.

   VATT:n ylijohtajan mukaan suomalaisilla ei siis ole taloustieteellisiä perusteita kadehtia ruotsalaisia näiden kruunujensa tähden.”

   • Veijo Ryhänen permalink

    ”– Inflaation kiihdyttäminen – valuutan heikentäminen merkitsee viime kädessä samaa asiaa – ei luo pitkällä aikavälillä lisää työllisyyttä ja tuotantoa, ylijohtaja kirjoittaa.

    Tuosta Vartiaisen lauseesta käy ilmi, että hän ei ymmärrä lyhyen aikavälin edun saavuttamisen tärkeyttä, siis että ihmiselämä on aivan liian lyhyt ja arvokas, jotta sen voisi uhrata (työttömyyden muodossa) pitkän aikavälin edun saavuttamiseksi.

    Vartiainen ei siis ymmärrä tämän Keynesin lauseen perimmäistä merkitystä:

    ”But this long run is a misleading guide to current affairs. In the long run we are all dead. ”
    (http://en.wikiquote.org/wiki/John_Maynard_Keynes#Quotes)

  • Kiitos vinkistä. Vartiaiselle on annettu määräys puhua muunneltua totuutta. Rahapoliittinen elvytys on vallan tehokas väline ja hyvin tunnettu taloustieteessä. Mutta Vartiaisen pitää väittää muuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: