Skip to content

Ei kurjuutta kummempaa – vielä olisi ehkä mahdollista pelastaa euro ja Euroalueen talous jos halua olisi

heinäkuu 26, 2013

Eurokriisin uhriksi joutuneiden maiden osalta voi todeta paikan päällä käydessään ihan silmämääräisestikin, että ei kurjuutta kummempaa. Ensimmäinen kerta kun tässä kauniissa ja Euroopan historian kannalta merkittävässä kaupungissa, jossa olevasta hotellihuoneesta tätä kirjoitan, tunnen olevani kaikkea muuta kuin oikeassa paikassa. Olen väärässä paikassa siksi, että kaupunki on muuttunut radikaalisti huonompaan suuntaan. Köyhtyminen on silmiinpistävää verrattuna muutaman vuoden takaiseen vierailuuni.

Pahoittelen tämän tekstin tajunnanvirtamaista luonnetta, mutta kyseessä on muutaman päivän kuluessa nähdystä ja käydyistä keskusteluista syntynyt vielä hieman jäsentymätön yhteenveto.

Palvelu eilisessä illallisravintolassa kyllä oli yhä varsin asiallista. Asiallista oli myös tarjoilu. Isäntäni maksoi käteisellä, ilmeisesti sillä oli vaikutusta hintaan.

Vaikka ne eivät kuulu varsinaisiin työkuvioihini, niin pikaisella papereiden katsomisella kuseen joutuneiden asuntovelallisten määrä on järkyttävä. Lisäksi omissa nimissään yritystään hoitavat pk-yrittäjät on käytännössä laitettu lihamyllyyn, tulee elävästi mieleen 90-luvun alun lama Suomessa. EKP:n oman raportin mukaan koko Euroalueen muille kuin rahoitusalan yrityksille annetut lainat rapsakat -3,2 % kesäkuussa (raportti täällä, pdf). Yrityssektorin sydäntä kylmäävä tuho siis jatkuu, sillä ilman toimivaa rahoitusta erityisesti pk-yritykset kippaavat lähes väkisin.

Yrittäjien ja asuntovelallisten osalta on aina syytä muistaa, että Euroalueen maissa vaikeuksiin joutunut asuntovelallinen tai konkkaan ajautunut yrittäjä ei pääse eroon veloistaan henkilökohtaisen konkurssin kautta kuten USA:ssa. Henkilökohtaisen konkurssin ja veloistaan vapautumisen ero muuten selittää suuren osan siitä miksi EU tuskin koskaan kykene saavuttamaan sitä samaa talouden ja yrittämisen dynamiikkaa kuin USA. EU:ssa kuseen joutunut yrittäjä on vaikeuksissa koko loppuelämänsä. Jenkkilässä hän kävelee varattomana ja velattomana ulos oikeuden istunnosta, jonka jälkeen hän on valmis menemään joko töihin tai aloittamaan uuden yrityksen.

Mutta Euroopalla onkin vanhojen feodaaliherrojen ja säätylaitoksen perinteet. Maaorjat raatakoot.

Vaikka suuri osa kotitalouksista ja pk-yrityksistä on joutunut todelliseen liriin, niin lisävahinkojen välttäminen olisi mahdollista.

Yksi tapa lisävahinkojen välttämiseksi olisi EKP:n laajamittainen ekspansiivinen rahapolitiikka. Lisäksi täytyisi kieltämättä rakentaa se tulonsiirtoliittovaltio, mutta sillä ei olisi tulenpalavaa kiirettä jos EKP hoitaisi hommansa, olisi ehkä muutama vuosi aikaa sopia asioista. Tämä nykyinen tuho Saksan ulkopuolella on yksinkertaisesti täysin tarpeetonta ja turhaa. Aivan tarpeetonta kärsimystä ihmisille, jotka eivät ole syyllisiä, ja aivan turhaa teollisen pohjan hävitystä. Pysyviä tai ainakin vaikeasti korjattavia taloudellisia vahinkoja. Sillä sitä kilpailukykyä EU:lle rakennetaan kun tuotannollista teollisuutta lopetetaan ja yritykset kippaavat.

Euroalueen talous voitaisiin pelastaa sillä, että EKP yksinkertaisesti asettaisi tavoitteeksi vaikkapa 7% nominaalisen kasvun vuositasolla ja toteuttaisi tempun vaatimaa ekspansiivista rahapolitiikkaa tyyliin BoJ. Tämä siis Euroalueella keskimääräisesti, ehkä kuitenkin mieluiten mediaanina. Totta kai moinen kuplauttaisi Saksan ja ehkä Itävallan, mutta aivan tarpeeton kärsimys loppuisi. Kriisimailla olisi jotain mahdollisuuksia saada taloutensa jonkinlaiseen kuosiin ilman tarpeetonta lisätuhoa.

Minulle itse asiassa kelpaisi USA-tyylinen liittovaltio tulonsiirtoineen (joiden osalta Suomi näyttäisi tätä menoa piakkoin olevan vastaanottava taho) ja ennen kaikkea FED:n tyyppisellä työllisyyden huomioivalla mandaatilla oleva keskuspankki jos moinen on ainoa vaihtoehto tälle euromaiden talouden tuholle. Toinen vaihtoehto eli Euroalueen purkaminen kelpaisi myös, suomalaisena minulle riittäisi Suomen euroero.

Kolmas vaihtoehto on nykymeiningin jatkaminen eli taloudellisen tuhon kierre ja Euroalueen jatkuva köyhtyminen. Tuon polun päässä olevan poliittisen prosessin loppunäytelmä on jo kertaalleen näytelty 1930-luvulla. Rehellisesti sanottuna alan vähitellen sympatiseerata tuon ajan radikaaleja oikeistopuolueita, mikä taas on suoraa seurausta nykyisestä umpityperästä politiikasta. Poliittisessa mielessä hiekka tiimalasissa nykyisen kaltaisen poliittisen järjestelmän olemassaololle vaikuttaa olevan käymässä aika vähiin, minkä vuoksi ratkaisuja tarvittaisiin nyt eikä vuosien päästä.

Tärkeintä olisi kuitenkin turhan kärsimyksen lopettaminen. Nykyinen meno todellakin johtaa tuon aikaisemman poliittisen näytelmän uudelleennäyttelemiseen. Tietyssä mielessä nykyinen euroalue muistuttaa tällä hetkellä oheista kuvaa. Kuvan mukainen tilanne ei todellakaan ole se EU johonka liittymisen puolesta äänestin.

EuroopanUnioni

Mikäli tuhon kierre ei pääty, niin eiköhän poliittiset aikakirjat kirjoiteta aika monessa euromaassa uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Nykyinen kehitys johdattelee poliittista ajattelua suuntaan, jonka yhteydessä sidotaan puukeppejä ja kirves nahkahihnoilla vahvaksi ja yhtenäiseksi nipuksi. Kyllä se liittovaltio todennäköisesti syntyy siltäkin pohjalta, mutta hieman erilaisena kuin federalistit nyt haaveilevat.

Jatkuvan päätösten lykkäämisen sijaan tehkäämme Suomesta aito Saksan osavaltio, kuten myös muistakin Euromaista. Kyseessä olisi nopein ja tehokkain tapa Euroliittovaltion synnyttämiseksi, ei olisi edes mitään turhia paineita lainsäädännön sovittamisesta kun otettaisiin suoraan käyttöön Saksan lait. Osavaltioille, kuten Suomelle, jäisi myös oma leikkiparlamenttinsa – onhan Saksan nykyisilläkin osavaltioilla oma paikallishallintonsa. Minäkin lupaan verrytellä saksankielentaitoani.

Tosin Suur-Saksa vaatisi johtajakseen samantyyppisen radikaaleihin toimenpiteisiin valmiin, määrätietoisen poliitikon kuin Japanissa on Shinzo Abe. Muuten edes uusi uljas liittovaltio tuskin toimisi.

Parhaana vaihtoehtona pidän yhä omaa, kansallista valuuttaa, joka kelluvana estäisi monien ongelmien synnyn ilman mitään taikatemppuja – tämä vaihtoehto toimisi varmasti. Toinen mahdollisesti toimiva vaihtoehto on koko Euroalueen laajuinen Neljäs Valtakunta.

Kolmas vaihtoehto on nykypolitiikan jatkaminen eli kurjistuminen ja sitä seuraava poliittisen järjestelmän radikaali muutos. Sen jälkeen monessa maassa varmasti näemme aivan toisenlaisia hallituksia kuin nyt.

Toisaalta alan vähitellen kääntyä tuon radikaalin muutoksen kannattajaksi.

Mainokset

From → Uncategorized

18 kommenttia
 1. Bull run permalink

  Kun puhutaan siitä, että yksi vaihtoehto olisi jenkkilätyyppinen tulonsiirtoliittovaltio, niin useinkaan ei huomata sitä, että yksi asia jää kuitenkin uupuumaan: jenkkilätyyppinen työvoiman liikkuminen bust-paikoista boom-osavaltioihin. Kielien valtameri on Europaassa se, mikä ”tehokkaasti” estää sen, että eurooppalaiset työmarkkinat olisivat todella integroituneet.

  Tämänpä vuoksi itse mietin, että onko tämä tulonsiirtoliittovaltio sittenkään mahdollinen ratkaisu, jos ja kun boom-valtioille jää vain maksumiehen rooli, ilman että niiden edes olisi mahdollista saada työvoimaa lamavaltioista.

  Joo, espanjalaisia on tämän kriisin aikana hakeutunut töihin Saksaan, joiden työmarkkinat käyvät tulikuumana kuin hellankoukku, kiitos Harz IV:n. Lienee kuitenkin isossa kuvassa aika marginaalinen ilmiö, niin Saksan kuin Espanjan kannalta.

  • Tuosta syystä pidän, kuten kirjoitin, liittovaltiota ehkä toimivana. Eli olen aivan samaa mieltä. Tärkeintä olisi kuitenkin saada tämä nykyinen tuhoisa kehitys loppumaan. Aiheutuvat vahingot Euroalueen taloudelle ovat käsittämättömiä ja tavallisten ihmisten elämän edellysten tuhoaminen anteeksiantamatonta.

   Liittovaltion saattaisi saada toimimaan riittävän kovakouraisen saksalaistamispolitiikan jälkeen. Mitä nyt yksi kolmekymmentä vuotta menisi metsäveljien tekemien sabotaasien ja salamurhien kanssa telkutessa.

   Mutta sekin olisi minusta parempi vaihtoehto kuin tämä nykyinen tuho, joka tarkoittaa taloudellisen tuhon lisäksi myös suuria inhimillisiä kärsimyksiä ja kokonaista kadotettua sukupolvea kriisimaissa ja piakkoin myös Suomessa.

   Tätä menoa Euroalue tuhoaa itsensä paljon pysyvämmin kuin kukaan uskoisi.

   • Putkiaivo permalink

    ”One day a physicist, a biologist, and an economist were sitting at a café
    across from an apparently empty building. They watch two people enter and then, later, three leave. The physicist says, ”Apparently there was some error with our measurements,”
    while the biologist says, ”Obviously, they reproduced while in the building.” Then the economist observes, ”If another person were to enter the building, it would once again be empty.”
    – Seth Klarman

 2. Bull Run permalink

  ”Mutta sekin olisi minusta parempi vaihtoehto kuin tämä nykyinen tuho.”

  Eittämättä näin. Jotenkin tässä vähän enemmän kuin haiskataa analogia gold standard- ja yleensäkin kiinteiden valuuttakurssijärjestelmien kokeiluihin, joihin on satsattu poliittista pääomaa. Hommaa on katsottu niin kauan kunnes kokeilu itse osoittaa oman mahdottomuutensa ajettuaan 100 mph vauhdilla päin seinää. Tuloksena: lama, menetettyja sukupolvia, turhaa kansan köyhdyttämistä, pahimmillaan sota.

 3. Putkiaivo permalink

  Tyhmyri kirjoittaa:
  ”Euroalueen talous voitaisiin pelastaa sillä, että EKP yksinkertaisesti asettaisi tavoitteeksi vaikkapa 7% nominaalisen kasvun vuositasolla ja toteuttaisi tempun vaatimaa ekspansiivista rahapolitiikkaa tyyliin BoJ. Tämä siis Euroalueella keskimääräisesti, ehkä kuitenkin mieluiten mediaanina. Totta kai moinen kuplauttaisi Saksan ja ehkä Itävallan, mutta aivan tarpeeton kärsimys loppuisi.”

  Japanissa tuntuu tohtori Kurodan kuuri olevan vaikutuksiltaan monitulkintainen.

  http://www.zerohedge.com/news/2013-07-26/japan-food-and-energy-prices-rise-all-others-drop

  • Näyttävät CSPI ja CGPI pikaisesti tsekattuna BoJ:n tilaston mukaan +0,4% ja +0,1%. Verotuksesta siivottu kuvio siis. Toisaalta tuontihintojen osalta CGPI näyttää +13,8% hintojen nousua, joten tuontienergia on todellakin kallistunut.

   Eli hieman ihmettelen mitä lukuja Tyler Durden on käyttänyt.

   • Putkiaivo permalink

    http://www.stat.go.jp/english/data/cpi/1581.htm

    Taitavat SocGen luvut olla ihan suoraan tuosta.

    Sähkö ja bensa täältä:

    http://www.e-stat.go.jp/SG1/estat/XlsdlE.do?sinfid=000021548553

    … ja Tokion alueen luvut:

    http://www.e-stat.go.jp/SG1/estat/XlsdlE.do?sinfid=000021548554

    Eli ihan tilastolaitoksen virallisilta luvuilta näyttävät.

    Mutta toki olen samaa mieltä, että ”Tyler” tulkinnat luvuista ovat aika väkeviä. Itse olisin sitä mieltä, että tohtori Kurodan keskusohjauskuuria on aikaista tuomita kumpaankaan suuntaan, vaikka en kuulukaan tosiuskovaisiin mitä tulee rahapoliittisiin innovaatioihin.

   • Itse olen tottunut seuraamaan ensisijaisesti gdp deflatorin laskennassa käytettäviä tuottajahintoja. Niiden ennustusvoima on yleensä tupannut olemaan parempi kuin verot yms sisältävät kuluttajahinnat.

    Seuraavat todella kiinnostavat luvut Japanista tulevat olemaan palkkasumma ja non-financial -yritysten voitot. Niiden pohjalta tietää jo jotain sanoa ja tehdä.

 4. Kari permalink

  Ihmettelen yhä enemmän, miksei markkinatalous kelpaa euroeliitille? Jos Kreikan olisi annettu erota 2010, pahin olisi jo todennäköisesti ohi. Ehkäpä juuri siksi. Se olisi huono esimerkki, jos eurosta eroaminen lopettaa kriisin ja kääntää talouden nousuun. Kuitenkin markkinat voittavat nytkin lopulta, aivan kuten 1990-luvun alussa. Jossain vaiheessa rahat kerta kaikkiaan loppuvat.

  Kultakantaan vertaus on osuva: 1930-luvun lamasta toipuivat nopeimmin ne, jotka luopuivat kultakannasta. Englanti toipui, Ranska oli vaikeampaa.

 5. Putkiaivo permalink

  RBC Capital raportin Exhibit 7 ja 8 näyttävät aika kivasti kuinka tuusan nuuskana Espanjan ja Italian pankit kokonaisuutena ovat.

  http://ftalphaville.ft.com/2013/07/26/1583052/ltro-payback-eonia-tightening-edition/

  Ehkä olisi aika tunnustaa tosiasiat?

  • Putkiaivo permalink

   Vielä pientä tarkennusta edelliseen (kesäkuu 2013).

   BdE rahoittaa Espanjan pankkien taseita 283 miljardilla, talletuspuolella lähinnä minimivaranto:

   http://www.bde.es/webbde/es/estadis/infoest/a0702e.pdf

   BdI rahoittaa Italian pankkien taseita 229 miljardilla, talletuspuolella lähinnä minimivaranto:

   http://www.bancaditalia.it/statistiche/SDDS/stat_fin/Aggregati_bilancio_BI/agg_050713/aggbil_05072013_eng.pdf

   Selittää miksi luotonanto yksityisille (ei pankkisektorille) sukeltaa euroalueella ja EKPJ löysää vakuusvaateita. BdE ja BdI taseiden täytyy olla varsinaisia herkkuja täynnä.

   • Supistuvassa taloudessa normaalisti varmatkin lainat muuttuvat todellisiksi herkuiksi. Suomessahan pankit ennakoivat asuntovelallisille vaikeuksia eli lisäävät riskilisän uusiin lainoihin (toteutuksena korkeammat marginaalit). Toisin sanoen markkinat ennustavat Suomessakin taloudellisia vaikeuksia.

   • Putkiaivo permalink

    Kyllä, mutta eiköhän kotimaisessa asuntolainamarginaalissa ole selittäjänä myös tienaus- ja jälleenrahoituslisää sen riskipreemion lisäksi. Jos vähän saan virnuilla vakavalla asialla, niin sangen komean rahan kaksihintajärjestelmän on tämä taloudellinen keskusohjaamomme onnistunut euroalueelle pystyttämään. Ja toisaalta virkavastuulla imuroimaan roskat julkiseen taseeseen. Mitä tahansa jottei valvottavien tarvitse tunnustaa tappioita. Se on sitä innovatiivista rahapolitiikkaa se!

    Suomalaisten kotitalouksien tilanteesta. Olen samaa mieltä, että tuskinpa vaikka niillä 29000 lapsiperheellä (asuntokunta väh 2 aik + väh 1 lapsi, viitehenkilön ikä 25–44), joilla on jokaisella ainakin 250000 euroa velkaa taseessa (yhteensä noin 10 miljardia euroa), tulee kaikilla hanke ihan täydellisesti onnistumaan, ajat ja riskit huomioiden. Voi tulla aika rumaakin jälkeä.

  • Berenbergillä oli mielenkiintoinen läpileikkaus Euroopan pankkien pääomatarpeista. Löytyy FT Long Roomista tai sitten voi kysellä..

 6. Taitaa kuitenkin olla pitkä matka siihen, että liittovaltiossa Suomi on saajien puolella. Toki syöksykierteessä ollaan. Sloganini sata ja kymppi on edelleen pätevä. Velkojen yhdistämisellä meidän vastuullamme ja lopulta maksettavaksemme tuleva velkamäärä kasvaa kerralla 100 miljardilla ja maksamme tulonsiirtoina 10 miljardia vuodessa. Siinä vaiheessa kun Suomi lopulta olisi saaja, ei taida olla jäljellä muita maksajia kuin Saksa. Ja maksaako Saksa ja jos maksaa, millä ehdoilla?

  Edelleen olen hyvin epäileväinen, että liittovaltion toteuttamisen jälkeen tilanne rauhoittuisi. EU:ssa ajetaan aivan erilaista politiikkaa kuin USA:ssa. Täällä suurilla euromailla on takanaan vanhat suurvaltauhot. Eivät ne tyydy amerikkalaisen osavaltion osaan. USA:ssa (periaatteessa) Kalifornia saa selvitä sotkuistaan itse. Mutta Ranska, Italia, Espanja… haluavat nimenomaan maksattaa muilla kulunsa. Siksi suunnitellaan ”osavaltioiden” velkojen yhteisvastuullistamista. USA:ssa sellaista ei tehdä.

  Eli siis epäilen vahvasti, että liittovaltiossa meno jotenkin rauhoittuisi. Jos siellä päätökset tehtäisiin demokraattisesti, enemmistänä olevat välimeren maat sanelevat toiminnan. Ja siksi hulvaton meno jatkuu kunnes kaatuu mahdottomuuteensa. Ainoa tapa selvitä kuiville on lähteä eurosta mahdollisimman nopeasti.

 7. Pessimisti permalink

  Olen Olli Pusan kanssa samaa mieltä eurosta eroamisen välttmättömyyden suhteen. Lisäksi olisi myös välttämätöntä – ainakin paremman vaihtoedon puuttuessa – valita Norjan tie ETA-vapaakauppa-etuineen. Perusteluna viittaan ensinnäkin Tyhmyrin artikkelissa ”Poliittiset tosiasiat ja tulevaisuuden ennustamisen vaikeus – euron pysyvyys ja ikuisuus, kesäkuu 26, 2013” antamaani kommenttiin, jossa oli pari otetta espanjalaisen toimittajan ja Bilderberg-tutkijan Daniel Estulinin kirjasta “The True Story of the Bilderberg Group”. Näistä käy ilmi mm. seuraava: ” Bilderbergien päämäärä on uusi maailmanjärjestys, New World Order (NWO), jossa on yksi valuutta, yksi armeija, yksi pankki ja yksi talousalue. Tarkoituksena on keskittää poliittinen, taloudellinen, intellektuaalinen ja uskonnollinen valta yhden maailmanhallinnon alle… Tässä uuden maailmanjärjestyksen hirmuvallassa ei ole keskiluokkaa, vaan vain eliitti ja sitä kuuliaisesti palvelevat köyhät alamaiset, joiden elämä on läpikotaisin kontrolloitua huipputeknologian valvomassa poliisivaltiossa…Siirtyminen toteutetaan asteittain yhdistämällä pieniä alueita suuremmaksi, kuten Euroopan valtiot Euroopan unioniksi, USA, Kanada ja Meksiko Pohjois-Amerikan unioniksi ja Aasian maat Aasian unioniksi. Euroopan unionin valmistelu laitettiin alulle 50-luvun Bilderberg-kokouksissa. Lord Rothschild ja Laurence Rockefeller valitsivat 100 vaikutusvaltaisinta elitistiä integroimaan Euroopan – ei suinkaan muodostaakseen mielekkäämmän tulevaisuuden tavalliselle kansalaiselle, vaan tehokkaammin toimivan valvontakoneiston ja kaiken alistamisen talouden ylivallalle.” (Estulinin kirjan suomenkielinen painoshan sensuroitiin, siitä myös enemmän em. kommentissa linkkeineen.) Täytyy siis ottaa huomioon, mikä on EU:n TODELLINEN tarkoitus takapiruineen Rotschild & Rockefeller & Co ja tähän päämäärään pääsemiseksi annettu (pakotettu!) epädemokraattinen hallintomuoto – vaaleilla valitsemattomat komissaarit ja kumileimasin-parlamentti ilman lakialoiteoikeutta. – Britti-patriootti David Noakes sanoo perehtyneensä kaikkiin kuuten EU-perustamissopimukseen. Hänen mukaansa: ”…the EU has the constitution (the six treaties) of a DICTATORSHIP, the laws of a police state, and when enforced, its 120,000 regulations will close most of our 4.5 million small businesses, make most of their 13.5 million employees unemployed, and create a soviet style command economy: dictatorships cause poverty… The [Lisbon] Treaty sets up an unelected three tier politburo executive in Brussels with absolute power, a dictatorship on the soviet model. The EU parliament has no power and is a sham.”, http://eutruth.org.uk/ Edelleen suomalaiset saatiin EU:hun ja euroon ensinnäkin suoranaisella rikosoikeudellisella petoksella (”Suomalainen EU-vaalipetos tiivistettynä ”A-nelosella””, http://koti.mbnet.fi/jorjaa/historia.php ) ja erityisesti kolmen suurimman valtamedialehden osaksi valheellisella propagandalla ennen EU-äänestystä, jonka Olli Pusa on tuonut esille nettikirjassaan otsikon ”Media mukana valtapiireissä” alla, http://www.pusa.fi/Renkien%20valta.pdf . Tie HELVETTIIN on kivetty politrukkiemme kauniilla lupauksilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: