Skip to content

Kuinka rakastankaan markkinataloutta – esimerkkinä kannettavien tietokoneiden markkinan murros

heinäkuu 12, 2013

Yleensä olen kirjoittanut kansantalousasioista, mutta tällä kertaa aiheena on yksi markkinatalouden perusasioita. Kyseessä on markkinoiden voima ja esimerkkinä kannettavien tietokoneiden markkinoilla meneillään oleva muutos, jonka seurauksena koko toimiala näyttää menevän uusiksi. Mutta ennen kaikkea kyseessä on markkinatalouden, tarjonnan ja kysynnän vapauden sekä kuluttajien yksittäisten päätösten vaikutus markkinoihin.

Monta vuotta Microsoft-yhtiön ja sen valmistaman Windows-käyttöjärjestelmän voittokulku näytti kiistattomalta ja täysin väistämättömältä. Suurin osa kannettavien tietokoneiden valmistajista oli ymmärtääkseni joutunut käytännössä palvelemaan Microsoftin liiketoimintaa. Ainoat keinot erottautua kilpailijoista olivat hyvin pitkälti Microsoftin käyttöjärjestelmässään saneleman vaihteluvälin sisällä tapahtuvaa variointia. Kannettavien tietokoneiden valmistus ei ollut kovinkaan hyvä bisnes.

Ainoastaan Apple omine tuotteineen tarjosi jotain vastusta Microsoftille.

Mutta markkina on muuttunut muutamassa vuodessa tavalla, jota ei olisi arvannut. Ensimmäinen muutos oli Apple iPad, joka löi hämmästyttävästi läpi. Vastaavalla tavoin ovat lyöneet lävitse Googlen Android –käyttöjärjestelmää käyttävät iPadiä muistuttavat laitteet (Onko tälle suomenkielistä nimeä? Toimiala ei ole kovin tuttu, joten termistö minulle tuntematonta.).

Ilmeisesti suuri osa asiakkaista ei oikeasti tarvitse kannettavaa tietokonetta tai Windows-järjestelmää sovelluksineen vaan tuollainen iPad-tyylinen laite ilman oikeaa näppäimistöä riittää.

Mutta markkinoiden jatkuva murros näkyy siinä, että maailmanlaajuinen PC-tietokoneiden markkina on supistunut vuonna 2012 noin 4 % ja ennuste vuodelle 2013 on noin 7,8 % supistumista. Samanaikaisesti uudenlaista konseptia soveltavat Google Cromebook –kannettavat tietokoneet ovat napanneet supistuvista markkinoista melkoisen osan. Toisin sanoen Cromebook-markkina kasvaa nopeasti muuten huimaa vauhtia supistuvilla markkinoilla. Ilmeisesti suuri osa niistä kannettavien tietokoneiden käyttäjistä, jotka tarvitsevat ja haluavat näppäimistön vaikka kirjoittamista varten, eivät tarvitse Windows- käyttöjärjestelmää sovelluksineen.

Bloombergin uutisen mukaan myös perinteiset Microsoftin liittolaiset kuten Lenovo ja Hewlett-Packard ovat alkaneet valmistaa Cromebook-kannettavia (uutinen täällä). Tämä liike ilmeisesti lupaa tuntuvasti supistuvaa markkinaosuutta ja pieneneviä voittoja Microsoftille.

Kilpailun ja kuluttajien vapaan valinnan puitteissa vanhat jättiläiset kuten Microsoft, joka murskasi kaikki kilpailijansa säälimättömästi alleen vain muutama vuosi sitten, näyttävät markkinoiden murroksissa auttamattomasti kelkasta pudonneilta. Noiden vanhojen jättiläisten tarjonta vaikuttaa tuolloin vanhanaikaiselta, kömpelöltä ja asiakkaiden tarpeisiin sopimattomalta.

Markkinat ja asiakkaiden tarpeet muuttuvat eivätkä vanhat jättiläiset aina muutosta huomaa tai kykene siihen reagoimaan. Mikäli ne eivät reagoi oikein ja oikea-aikaisesti, niin markkinat tietyssä mielessä hylkäävät nuo vanhat jättiläiset. Juuri näin sen pitääkin mennä.

Kuinka rakastankaan markkinataloutta. Juuri tämänkaltaisissa kuvioissa markkinatalous – ja suoraan sanottuna kapitalismi – näyttää voimansa. En pysty kuvittelemaan mitään muuta järjestelmää, joka samalla tavoin siedettävän tehokkaasti vastaisi asiakkaiden – yritysten ja kuluttajien – tarpeisiin.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Kari permalink

    Tämä on hyvä huomio. Microsoftilla on vaikea ongelma, kun Windows 8 ei ole ollut menestys. Se n tottunut helppoon elämään monopolina, tilanne on muuttunut. Nokialle kävi samoin, kun iPhone ja Android muuttivat matkapuhelinmarkkinat.

  2. Minulle tuli tuo Chromebookien markkinaosuus yllätyksenä. Vaikka kyse onkin vain yhden hintasegmentin tilanteesta, niin onhan tuo kuitenkin jo hyvä alku. Teknisessä mielessä en vain pystynyt pitämään sitä pätevänä ratkaisuna; vieläkin odotan Googlen julkistavan natiivin kehitysympäristön sille.

    Microsoftilla puolestaan näyttää olevan organisaatiollisia ongelmia. En pysty muulla tavoin ymmärtämään Windows 8:n olemusta. Ei nimittäin ole mitään järkeä laittaa kosketusnäytöille tarkoitettua käyttöliittymää näppäimistöllä ja hiirellä käytettäviin laitteisiin.

    • Kuluttajien tarpeet ovat joskus aika yllättäviä. En olisi itse missään vaiheessa osannut kuvitella miten suuri menestys näppäimettömistä iPad-tyyppisistä laitteista tulee. Ilmeisesti tosiaan suuri osa kuluttajien tarpeita on sellaisia, että mitään raskasta käyttöjärjestelmää tai näppäimistöä ei tarvita. Tuolta pohjalta voin uskoa, että myös näppäimistöä tarvitsevien käyttötarpeet on hoidettavissa paljon halvemmalla ja suoraviivaisemmin kuin perinteisen käyttiksen omaavalla koneella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: