Skip to content

Pohjois-Amerikan Yhdysvallat on tulonsiirtounioni

heinäkuu 5, 2013

Silloin tällöin kuulee väitteen, jonka mukaan USA ei olisi tulonsiirtounioni. Moinen väite ei pidä paikkaansa huolimatta sen toistamisesta. Olen kirjoittanut asiasta jo aikaisemmin. Aihetta koskeva juttuni täällä ja kustannuslaskelmia Euroliittovaltiolle täällä.

Mikäli Euroalue olisi liittovaltio samaan tyyliin kuin USA, niin totta kai euro toimisi aivan yhtä hyvin kuin USD toimii jenkeissä. Tosin Euroalueella olevat kieli- ja kulttuurierot eivät mahdollista samaa suuren talouden dynamiikkaa ja työvoiman todellista liikkuvuutta mikä vallitsee USA:n alueelle.

Tulonsiirtounioni, jossa pohjoinen maksaa etelän julkisen sektorin pyörittämisen totta kai toimisi. Yhdysvalloissa hyvin menestyvät alueet maksavat liittovaltion lakien toteuttamisen heikommin menestyvillä alueilla. Toisin sanoen lakisääteisen sosiaaliturvan ja yllättävän suuren osan julkisen sektorin toiminnasta. USA:n liittovaltio varmistaa perustoimintojen olemassaolon ja järjestämisen kussakin osavaltiossa.

Voisin jopa hyväksyä Euroalueen tulonsiirtounionin, jos tulonsiirtojen laskentaperusteena käytettäisiin todellista ostovoimaa. Todellista ostovoimaa käytettäessä Suomi saattaisi lipsahtaa saamapuolelle, mutta ei ainakaan joutuisi maksamaan niin paljoa.

Nominaaliseen tulotasoon perustuva malli olisi suomalaiselle veronmaksajalle veret seisauttavan kallis.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Kari permalink

    Tulonsiirtounionin toinen ongelma on, että Suomessa veronkeruu toimii, etelässä ei. Lisäksi etelän mailla olisi enemmistö, joten ne voisivat päättää siirtää lisää rahaa meiltä itselleen. Yhdysvalloissa homma toimii paremmin myös sen vuoksi, etteivät osavaltiot ole koskaan olleet itsenäisiä, Texasia ja Havaijia lukuun ottamatta.

    • Perustuslain pitäisi euroopan liittovaltiossa olla todella staattinen ja hyvin tarkkaan rajata liittovaltion kyky muuttaa tulonsiirtokoneistoa, muuten kävisi juuri tuo mitä sanot. Lisäksi pitäisi perustaa aika paljon yhdysvaltojen IRS ja FBI organisaatioita vahvemmat vastaavat laittamaan liittovaltion asioita kuntoon. Pelkästään Kreikka olisi varmaan melkoinen työmaa. En kyllä oikeasti pysty kuvittelemaan euroopan liittovaltiota toimivassa olomuodossa.

  2. Kari permalink

    Ongelma on myös se, ettei ole yhteistä kieltä. Tästä seuraa, että liittovaltiossakin kreikkalaiset virkamiehet hoitaisivat Kreikan asioita. Euroopan IRS siis joutuisi turvautumaan kreikkalaisiin virkamiehiin kerätessään veroja Kreikasta. Joskus puhuttiin siitä, että lähetettäisiin suomalaisia virkamiehiä Kreikkaan keräämään veroja. Mitä ihmettä he ummikkoina pystyisivät, heidän olisi kuitenkin turvauduttava kreikkalaisiin, kun eivät kieltä osaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: