Skip to content

Pelkkä tuhoutumisvauhdin hidastuminen on Euroalueella hyvä uutinen – mutta verratkaapa USA:n kehitykseen

heinäkuu 4, 2013

Yksi taloustiedotukseen liittyvä kummallisuus on se, että huonot uutiset muuttuvat toisinaan hyviksi uutisiksi. Koska Euroalueen työttömyys on ollut kunnon nousukiidossa ja kansantuote laskussa lähinnä Saksaa lukuun ottamatta, niin tuon negatiivisen kehityksen hidastuminen aikaansaa juhlamaljojen kilistelyä. Kuten The Telegraph oikeaoppisesti jutussaan toteaa, niin kyse on tuhon hidastumisesta eikä käänteestä parempaan (juttu täällä).

Sinänsä on kyllä totta, että pahanlaatuista syöpää sairastavan potilaan kannalta on hyvä juttu jos syövän leviäminen on saatu hidastumaan. Tosin tuo ei tietenkään tarkoita sitä, että potilas alkaisi voida paremmin puhumattakaan siitä, että potilas olisi tervehtymässä.

Euroalueen talouden tuhoutumisen hidastumisesta kertovien kirjoitusten suhteen kannattaa suhteellisuustajun ylläpitämiseksi verrata Euroalueen ja USA:n tilanteita. Ohessa simppeli kuva vertailumielessä.

Euro_USA

Kun talouskriisi alkoi, niin sekä eurotaloutta että jenkkitaloutta kohdanneet iskut olivat suhteellisesti ottaen saman suuruisia. Yhdysvallat ovat kuitenkin toipuneet iskusta merkittävästi nopeammin kuin Euroalue.

Vertailun pohjalta ei voi välttää johtopäätöstä, jonka mukaan Euroalueen hidas toipuminen on aivan omaa syytämme. Euroalueella on harrastettu säästämispolitiikkaa, growsterityä, tiukkaa rahapolitiikkaa ja rakenteellisia uudistuksia. Yhdysvalloissa taas on liittohallituksen aluksi harrastama pienimuotoinen fiskaalielvytys vaihtunut julkistalouden kulukuuriin ja säästöohjelmiin. Mutta samanaikaisesti FED on pumpannut markkinoille rahaa QE-operaatioilla, joista uusin eli QE3 on kyennyt kevyesti kompensoimaan julkistalouden kulukuurin.

Toisin sanoen tauti iski molempiin yhtä aikaa, mutta vain USA näyttää toipuvan.

Mitä ilmeisimmin suurin ero kehityksessä on rahapolitiikan aiheuttamaa.

Olisiko Euroalueellakin syytä harkita (raha)politiikan muutosta?

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Gawain permalink

    Tuossa euroalueen käppyrässä huomio kiinnittyy siihen, että se on v:n 2011 puolivälistä pysynyt kytännössä mummoasennossa jo pari vuotta eli koko eurokriisin/velkakriisin ”onnistuneen” pelastusoperaation ajan. Viimeksi toissapäivänä Mikkelissä EU:n talouskomissaari totesi välittömän kriisin väistyneen.

    Kun kyse on Brysselin näkökulmasta, kriisiksi ei kai lueta Suomen viennin tökkimistä, työttömyyden kasvua, maksutaseongelmaa, investointien vähäisyyttä eikä valtion lisävelkaantumista – ehkei mahdollista aivovuotoakaan?
    Sitä paitsi nousua odotetaan jo kesän jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: