Skip to content

Mitä Yhdysvalloissa tapahtuu – talous kasvaa ja suhteellinen velkataakka pienenee

heinäkuu 2, 2013

Yhdysvaltojen talouden vähittäinen kipuaminen plussan puolelle on ollut hidasta mutta FED:n toiminnan ansiosta selvää. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että jenkkikotitalouksien kokonaisvelka on tuntuvasti supistunut. Vastaavasti taas julkiset menot ovat vakiintuneet tasoltaan, mikä talouden kasvaessa poistaa julkisen sektorin velkaantumisongelman. FED:n rahapoliittinen elvytys toimii.

Kotitalouksien velkaantuminen pysähtyi, kuten kuvasta näkyy, laman tullessa kuin seinään. Tuon jälkeen velkoja maksettiin pois jonnekin vuoden 2012 syksyyn saakka.

FED_1

Syksystä 2012 on kotitalouksien kokonaisvelan taso pysynyt entisellään ja jotkut sen komponenteista jopa nousseet. Selitys on helppo löytää. FED on luvannut pumpata rahaa talouteen, minkä vuoksi työllisyys on parantunut, tosin tuskaisen hitaasti, ja kotitalouksien luottamus on noussut. Velkaa uskalletaan jälleen ottaa.

Julkisen kulutuksen osalta USA on mielenkiintoinen. Julkinen kulutus oli huipussaan alkuvuodesta 2011 ja on trendinä kääntynyt sen jälkeen laskuun. Toisin sanoen USA:n julkisella puolella on toteutettu säästöjä, mutta talous on kasvanut noista säästöistä huolimatta. Syynä kasvuun on FED:n rahapolitiikka.

FED_2

Kuten kuvasta näkyy, niin samaa ilmiötä kuin Euroalueella ei ole julkisten menojen leikkauksista USA:ssa seurannut. Erona on politiikkaero FED:n ja EKP:n välillä.

Mikäli Euroalueella haluttaisiin rakenteellisten uudistusten ja säästöjen onnistuvan, niin EKP:n rahapolitiikan pitäisi olla aivan erilaista kuin nyt. Nykyinen rahapolitiikan ja vyönkiristyspolitiikan lopputulos on väkisinkin Euroalueella yhä laajeneva deflatorinen lama.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. acc permalink

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Kumminkin joidenkin yhdysvaltalaisten nettikirjoitusten ja youtube-videoiden mukaan maa on menossa velkaantumisen takia kohti täysromahdusta.

  http://www.youtube.com/user/AnnBarnhardt?feature=mhum
  http://peterschiffblog.blogspot.fi/2013/05/people-think-us-economy-is-recovering.html

  • Näissä makrotalouskuvioissa kannattaa normaalitilanteessa turvautua todellisiin lukuihin. Lukujen valossa USA:ssa sekä yksityinen velkaantuminen että julkinen velkaantuminen ovat tällä hetkellä aika hyvin hallinnassa. Itse asiassa julkinen velkaantumisongelma on poistumassa koska dollarimääräinen julkinen kulutus on vakio ja talous kasvaa, minkä seurauksena lainan tarve vähenee koko ajan ja samalla velan suhteellisen määrä kansantalouteen nähden pienenee jatkuvasti.

   Tuossa mielessä ”fiscal cliff” ja QE3 olivat maniosti synkronissa keskenään. QE3 kompensoi julkisen talouden menoleikkurin vaikutukset kansantalouteen ja vielä enemmän, minkä vuoksi talous kasvaa ja työllisyys paranee.

   Toisaalta FED on ”lender of last resort”, minkä vuoksi USA ei valtiona voi joutua maksukyvyttömäksi. Tekninen mahdottomuus.

   Ei kannata uskoa kaikkea mitä netistä lukee, kuten ei minunkaan blogiani, jos todelliset luvut eivät väitteitä tue.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: