Skip to content

Ilmeisesti maaseudun lehdiltä ei voi edellyttää minkäänlaista asiantuntemusta – Savon Sanomat sijoittajavastuusta ja liittovaltiokehityksestä

kesäkuu 30, 2013

Olen jostain syystä aina pitänyt monia maaseudun lehtiä kummallisina asiantuntemattomuuden ja tahallisen tai tahattoman harhaanjohtamisen pesinä. Savon Sanomien juttu sijoittajavastuusta vahvistaa käsitystäni, sillä niin monta puhdasta Huuhaa-palkinnon ansaitsemiseen oikeuttavaa kohtaa lehden jutussa on. En oikein osaa päättää pitäisinkö juttua hyvänä esimerkkinä umpityperän kesätoimittajan tuotoksesta vai siitä, että lehti julkaisee ministereiden Stubb ja Urpilaisen esikuntien päättömimpiä tuotoksia. Joka tapauksessa juttu (löytyy täältä) on sen verran löysää tavaraa, etten oikein tiedä mitä sanoisin.

No, toimittajan nimeä ei kuitenkaan ole ainakaan nettiversiossa kerrottu. Ehkä jopa savolaisella toimittajalla on jokin luontainen pelko täydellisen idiootin maineen saamista kohtaan.

Katson kuitenkin tarpeelliseksi tarttua muutamaan kohtaan Savon Sanomien jutusta. Annan lainausten puhua ja kommentoin selventävässä tarkoituksessa.

Toiveet ainakin ovat korkealla. Irlannin valtiovarainministeri Michael Noonan ennätti jo arvioida, että nyt sovitun mallin mukainen toiminta olisi saanut Irlannin välttämään julkiseen tukee turvautumisen. Se on paljon sanottu.

Tietenkin Noonan sanoo mitä sanoo, mutta ehkä kannattaisi perehtyä siihen miksi Irlanti on joutunut sellaisiin ongelmiin kuin joutui. Nimenomaan komissio ja EKP pakottivat Irlannin valtion ottamaan kaiken omalle kontolleen. Irlannille ei annettu vaihtoehtoa koska euroeliitti haluaisi kaikkien sijoittajien tulevan pelastetuiksi – vähän välittäen Irlannista ja irlantilaisista. Tässä kohtaa Savon Sanomien toimittaja syyllistyy tietoiseen harhaanjohtamiseen.

Mutta aivan puhtaan huuhaan linjalle jutussa päädytään seuraavan osan tiimoilta:

Jos yksittäiset valtiot jatkavat velkaongelmiensa ratkaisua säästämällä ja veroja korottamalla, edessä on Japanin tie eli pitkäaikainen lama. Siitä on jo merkkejä. Jos taas euro hävitettäisiin tyystin, seurauksena olisi joukko kevyitä valuuttoja, jotka heilahtelisivat holtittomasti spekulanttien keinotekoisissa myrskyissä.

Häh? Näin paksua lööperiä saa lukea harvoin mistään lehdestä. Jopa Helsingin Sanomilla on sen verran itsesuojeluvaistoa, että aivan tämäntasoista puppugeneraattorikamaa ei yleensä päästetä lehteen saakka. Ensinnäkin Japanin lama on ollut seurausta liian tiukasta rahapolitiikasta eikä sitä ole kyetty muuttamaan kasvuksi millään valtion investointiohjelmilla tai finanssipoliittisilla elvytysyrityksillä. Japanin lama ei ollut seurausta säästämisestä ja verojen korottamisesta, kuten asiasta kiinnostunut voi moniin tutkimuksiin perehtymällä helposti selvittää. Jotain rajaa sentään tosiasioiden vääristelyllekin.

Vielä pöyristyttävämpää sarjaa on jutussa oleva puhe joukosta kevyitä valuuttoja, jotka heiluisivat holtittomasti spekulanttien keinotekoisissa myrskyissä. Ainoastaan toiseen valuttaan tai valuuttoihin sidottu valuutta kuten Suomen markka, Ison-Britannian punta ja Ruotsin kruunu 1990-luvun alussa ovat alttiita noille keinotekoisille myrskyille. Kelluva valuutta kelluu, sen arvoa ei voi mikään spelulantti ”murtaa” kuten 1990-luvun alussa kävi mainitsemilleni valuutoille. Kelluvan valuutan arvoa voi, halutessaan, kyseistä valuuttaa hallinnoiva keskuspankki kuitenkin painaa alaspäin niin paljon kuin sielu sietää – kuten SNB onkin CHF:n kanssa tehnyt.

Näyttävät muun muassa Svetsin frangi, Ruotsin kruunu, Norjan kruunu, Israelin shekeli, Uuden Seelannin dollari ja monet muut kelluvat kohtuullisten pienten maiden valuutat todellakin olevan heikkoja ja spekulanttien armoilla – tämä siis sarkasmia. Juttua kirjoittanut toimittaja on joko täysin tietämätön tai yrittää harhaanjohtaa lukijaparkoja.

Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg ennusti, että pankkien luotonanto muuttuu riskien välttelyn seurauksena varovaiseksi. Ehkä Ruotsissa on toinen tilanne, mutta Suomessa riskien välttely on jo alkanut, tunnetuin seurauksin. Talouskasvun etumerkki on vaihtunut miinukseksi.

No hei, Euroalueen pankkien lainauksen varovaisuus on seurausta EKP:n politiikasta. Alkeellisinkin kansantaloudellinen ja erityisesti rahapoliittinen ymmärrys pitäisi riittää kertomaan, että pankkien tiukka lainapolitiikka on seurausta keskuspankin tiukasta rahapolitiikasta.

Keskuspankki voi halutessaan painaa nominaalisen talouskasvun miinusmerkkiseksi. Siitähän tässä Euroalueen kriisissä on oikeasti kysymys – siis liian tiukasta rahapolitiikasta (rahapolitiikka on paljon, paljon muutakin kuin keskuspankin ohjauskorko, mutta siitä lisää myöhemmin vaikka olenkin asiasta moneen kertaan jo kirjoittanut).

Mutta aivan erityisiin sfääreihin jutun kirjoittaja onnistuu nousemaan seuraavalla tekstinpätkällä:

Ruotsiin Suomea tai euroaluetta on epäreilua verrata. Ruotsin voi sanoa siivestäneen kruunuineen euroalueen kyljessä.

Suomi on tiettävästi vielä itsenäinen valtio, minkä vuoksi sen taloudellista menestystä on reilua verrata nimenomaan Ruotsiin. Samankaltainen elinkeinorakenne ja aika samankaltainen kulttuuri, joskin Ruotsalaiset ovat aina osoittautuneet hieman fiksummiksi kuten myös eurojäsenyysasia on osoittanut.

Mikäli vertaaminen Ruotsiin on epäreilua (mitä se onkin, mutta epäreilua Ruotsia kohtaan, sillä Ruotsi kärsiin Euroalueen typerästä politiikasta aivan ilman omaa syytään), niin kuinka olisi Euroalueen vertaaminen USA:n kehitykseen? USA:ssa FED:n massiivinen rahapoliittinen elvytys vetää taloutta väkisinkin kuiville. Talous kasvaa ja työttömyys pienenee.

Euroalueen ”nerokas” finanssi- ja rahapolitiikka taas syöksee euroa käyttävät maat entistä syvemmälle lamaan. Ruotsi kärsii Euroalueen typerästä politiikasta, joskin Ruotsi voi onnekseen hieman pehmentää Brysselin ja Frankfurtin keksimien talouspoliittisten päättömyyksien vaikutuksia omalla rahapolitiikallaan.

Kaiken kaikkiaan Savon Sanomien juttu on mainio osoitus siitä miksi olen pitänyt maaseudun lehtiä sangen päättöminä. Tällä kertaa lehti onnistui jutun tasollaan kuitenkin yllättämään minut.

 

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Ihmettelin samaa SS:n tekstiä. Jotenkin tuli nostalginen olo – pöpellys oli kuin surkeimpien fantsuttelijoiden suusta pari vuotta sitten. Aivan totaalista kädettömyyttä, tosiasioiden vääristelemistä ja ymmärtämättömyyttä. Kuten usein olen sanonut, en tiedä, kumpi on pahempi vaihtoehto: joko tahallaan kirjoittivat paskaa, poliittisista syistä – tai sitten itse uskovat noin. No, kun on YT-aallot päällä, omistajina väsyneitä, mutta ylimielisiä ja politisoituneita patruunoita, niin kyllä sen ymmärtää, että toimituksissa tehdään tämmöistä.

 2. Laki ja säädös permalink

  Eikös tuo ole jonkinlainen mielipidekirjoitus? Ainakin osoitrivillä näkyy sana mielipide.

  • Jos noin on, niin olen lehdelle anteeksipyynnön velkaa. Missään ei tosin kerrota selkeästi että kyseessä olisi varsinaisesti mielipidekirjoitus.

   Pitäisi etsiä jostain paperiversio ja tarkistaa.

 3. Pessimisti permalink

  Tässä hiukan täydennystä aikaisemmin antamaani artikkelin „Poliittiset tosiasiat ja tulevaisuuden ennustamisen vaikeus – euron pysyvyys ja ikuisuus“ kommenttiin, jossa mainitsin espanjalaisen toimittajan Daniel Estulinin kirjan ”The True Story of the Bilderberg Group”.
  Peter Eyre -nimisen tutkivan journalistin sivustolta ”Eyre International – Bringing You The News No One Else Wants To Bring You” löytyy mm. artikkeli ”Governments-Bank-Corporate sector fraudulently create deficits and then impose austerity measures – This article will use Australia as an example but be assured the same story exists all over the world”, http://eyreinternational.wordpress.com/2013/06/29/governments-bank-corporate-sector-fraudulently-create-deficits-and-then-impose-austerity-measures/

 4. Toi SS:n juttu oli aika sekoilua mutta oikeaan osuivat siinä että verojen korottaminen nykyisessä taloustilanteeessa on todella tyhmää.
  Sen sijaan säästää pitäisi ja nimenomaan sellaisista taloutta jähmettävistä rakenteista kuin turhista byrokraateista jotka tuottavat turhaa byrokratiaa vaikeutttamaan yritysten toimintaa ja vähentämään niiden perustamista.

  Toi että valuutat heilahtelisivat holtittomasti spekulanttien myrskyissä on puhdasta europropagandaa eli jos olisi omat kelluvat valuutat niiin eivät ne heilahtelisi missään myrskyissä kuten ruotsin kruunun esimerkki osoittaa.
  valuuttamyrskyjä syntyy vain kun pidetään keinotekoisesti jotain valuuttaa kiinteässä kurssissa sidottuna johonkin.
  Toivottavasti suomi saa joskus vielä oman kelluvan markan että vienti vetäisi paremmin niinkuin meillä oli 90-luvun lopun talouskasvun aikaan.

  Toi sun mielipide että EKP:n löysempi rahapolitiikka pelastaisi tilanteen on osittain totta mutta ongelmana on se että sekä euroopassa että jenkeissä on vuosikausia velkaannuttu nopeammin kuin talous on kasvanut eli talouskasvu on perustunut velan talouskasvua nopeampaan kasvuun ja tässähän tulee pakostikin ennemmin tai myöhemmin pää vetävän käteen.
  Jenkeissä toi talouskasvua nopeampi kuluttajien ja valtioiden velkaantuminen on jatkunut jo vuosikymmeniä ja euroopassa se pääsi todella vauhtiin euron tulon myötä.

  Pidempiaikaisesti talouskasvua nopeampi velkaantumisen kasvu johtaa vääjäämättä talousromahdukseen kun se on ensin tuudittanut yritykset ja ihmiset valheelliseen kysyntään ja valheelliseen talouden tilaan jotka eivät ole todellisia vaan jotka johtuvat nopeasta velkaaantumisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: