Skip to content

Katainen ilmeisesti iloitsee talouskurimuksen jatkumisesta – terveisiä EU:n huippukokouksesta

kesäkuu 28, 2013

Helsingin Sanomat uutisoi pääministeri Kataisen tuovan terveisinä EU-huippukokouksesta tiedon, että leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia jatketaan. Hänen mukaansa Euroopassa on paljon keskusteltu siitä, että pitäisi hellittää kurinalaisesta talouspolitiikasta ja elvyttää vekarahalla. Uutisen tekee niin masentavaksi ja mielettömäksi rahapolitiikan täydellinen puuttuminen keskustelunaiheista. Mitä ilmeisimmin Euroalueen johtajat iloitsevat taloudellisen kurimuksen jatkumisesta, antaahan se mainion syyn ruoskia kansalaisia ja tuhota tervettä yritystoimintaa. HeSarin uutinen täällä.

Lehden mukaan Katainen sanoi:

Euroopassa on käyty paljon keskustelua, että pitäisikö lopettaa kurinalainen talouspolitiikka ja ryhtyä velkarahalla elvyttämään. Se keskustelu ei saanut kannatusta

Lisäksi uutinen jatkui:

Keinoihin, joiden avulla lähitulevaisuudessa haetaan kasvua, kuuluu pienten ja keskisuurten yritysten lainansaannin helpottaminen.

Huippukokoukseen tuodussa raportissa esitetään, että yrityslainoja paketoitaisiin arvopapereiksi, joille annettaisiin takaus julkisista varoista. Uusien arvopapereiden toivotaan kiinnostavan sijoittajia.

Uutinen kuten koko huippukokous julkilausumineen ovat niin masentavia ja typeriä, että on vaikea päättää mistä päin asian purkamisen aloittaisi.

Ensimmäiseksi kannattaisi ymmärtää, että Euroalueen elvyttämiseksi ei tarvita mitään valtioiden velkarahalla tekemää elvytystä. Euroalueen elvyttämiseksi tarvittaisiin muutos EKP:n rahapolitiikkaan, käytännössä liikkeellä olevan rahan määrän kasvatusta EKP:n toimesta. Euroalueen talous mataa kokonaisuutena lähempänä deflaatiota kuin EKP:n inflaatiotavoitteen ylittämistä. Tilanne näyttää vielä masentavammalta jos katsoo Euroalueen pohjainflaatiota EKP:n käyttämän umpityperän HICP-mittarin sijaan.

Toisekseen pienten ja keskisuurten yritysten lainansaannin vaikeus kertoo juuri EKP:n ylikireän rahapolitiikan aiheuttamasta tilanteesta, jossa pankit ovat joutuneet kiristämään lainahanojaan ylenpalttisesti. Käytännössä Euroalueen inflaatio- ja tuotto-odotukset ovat niin alhaisia, että kannattavien investointien tekeminen on äärimmäisen vaikeaa. Pankit eivät odota talouden kasvavan, minkä vuoksi ne eivät lainaa pk-yrityksille.

Esimerkin siitä kuinka julkisen sektorin leikkauksia voidaan kompensoida rahapolitiikalla saa jokainen huomiokykyinen katsomalla USA:n tilannetta. Vaikka USA:n liittohallitus on toteuttanut säästötoimia, jotka ovat itse asiassa tiukempia kuin Euroalueen vastaavat, niin talous on kasvanut selkeästi paremmin kuin Euroalueella. Kiitos USA:n talouskasvusta leikkauksista huolimatta kuuluu FED:lle.

Vastaavalla tavoin ”kiitos” Euroalueen talouden supistumiskierteestä kuuluu EKP:lle. Tosin Euroalueen valtiot tekevät kaikkensa kiihdyttääkseen tuota kierrettä.

Tuo yritysten lainapapereiden paketointi ja myynti sijoittajille kertoo yksiselitteisesti siitä, että Euroalueen rahoitusmarkkinat ovat rikki. Toisin sanoen EKP ei hoida tehtäviään, joihin kuuluu muun muassa rahoitusmarkkinoiden toiminnan turvaaminen.

Kuten Björn Wahlroos totesi: eurokriisistä selviäminen edellyttää dramaattista muutosta Euroalueen rahapolitiikassa.

Olen jo aikaa sitten luopunut toivosta sen suhteen, että pääministeri Katainen tai valtiovarainministeri Urpilainen avustajineen ymmärtäisivät jotain niistä asioista, joista noissa huippukokouksissa keskustellaan. Mutta jaksan yhä olla yllättänyt siitä, että kukaan muukaan noiden huippukokousten osanottajista ei tunnu ymmärtävän asioista sen enempää.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
 1. Eihän Jenkkien liittovaltio todellakaan ole oikeasti leikannut yhtään mitään sillä kaikki leikkaukset on leikkauksia menojen kasvun määrään tulevaisuudessa jossa lasketaan teoreettinen leikkaus ja sitten katsotaan paljonko se säästäisi 10-20 vuoden aikana ja sitten lasketaan se summa yhteen ja sitten ylpeillään sillä mediassa kuinka on taas leikattu niin kauhean paljon vaikka samaan aikaan velkaantuminen jatkuu yhtä hiurjana kuin ennenkin.
  Jenkeissä on vielä sekopäisemmät poliitikot kuin euroopassa.

  Nythän jenkeillä iskee ensi vuoden alusta obamacare joka nostaa työllistämisen hintaa yrittäjille ja on jo saanut terveysvakuutusten hinnat tuplaantumaan sekä yksityisille että yrittäjille ja obamacareen on hienosti kirjoitettu loophole eli jos työntekijä tekee alle 30 tuntia töitä viikossa niin ei tartte maksaa obamacaree niinpä työntekijöiden tunteja leikataan kaikissa mahdollisssa yrityksissä joissa se mahdollista eli kun ennen joku teki 8 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa eli yhteensä 40 tuntia niin nyt sen tunnit on leikattu niin että se tekee 8 tuntia kolmena päivänä viikossa ja yhtenä päivänä 4 tuntia eli yhteensä 28 tuntia.
  28 tuntia siksi koska 30 tunnin yli ei saa päästää ikinä muuten obamacaren tuhansien dollareiden maksut napsahtavat yrittäjälle.

  Tämähän näkyy tietenkin työllisyys tilastoissa nousuna koska kyllähän joku pitää palkata tekee se yksi 8 tunnin päivä ja se yksi 4 tunnin puolikas päivä.
  Sitten yksinkertaiset luulee että jenkeissä on hirvee talousnousu vaikka eihän siellä mitään nousua ole koska kyllähän se näkyy sen kulutuksessa jolta tunteja vähennettiin.
  Jenkeissä luodaan juuri miljoonia työpaikkoja joiden palkalla ei pysty kuluttamaan juuri mitään ja sitten sinäkin uskottelet itsellesi että jenkeissähän on hirvee talouskasvu.

  Ei jenkeissä mitään todellista talouskasvua ole siellä vaan yritykset valmistautuu obamacareen ja Benny pumppaa taalaa ulos että osakemarkkinoiden kupla pysyis pystyssä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: