Skip to content

Suomen lakien alaisten velkojan ja saamisten osalta käytettävän valuutan päättää suomalainen lainsäätäjä

kesäkuu 25, 2013

Olen saanut joitain sähköpostikyselyjä siitä, että kuinka Suomi voisi muka siirtyä takaisin omaan valuuttaan kun monilla ihmisillä on euromääräisiä lainoja. Kysymys on oikeastaan niin absurdi, että en ole sitä aikaisemmin edes ajatellut käsitteleväni. Lisäksi se kertoo aivan ilmeisestä asiaa koskevasta väärinymmärryksestä. Tuo muunnos ei olisi mikään ongelma jos halua vain riittää.

Ensimmäinen muistettava asia on se, että suvereeni valtio päättää omat lakinsa itse. Valtion tekemien kansanvälisten sopimusten noudattaminenkin kuuluu sarjaan, josta suvereeni valtio päättää ihan itse. Yleensä noita sopimuksia noudatetaan niin kauan kuin noudattamista pidetään järkevänä.

Suurin osa suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten ottamista lainoista on Suomen lakien alaisia. Sama pätee myös suurimpaan osaan julkisten toimijoiden ottamia lainoja. Toisin sanoen noiden velkakirjojen osalta käytettävän valuutan viime kädessä määrittelee Suomen valtio lainsäädäntöteitse.

Käytännössä siirtymän tekemiseen riittäisi laki, jonka mukaan kaikki Suomen lakien alaiset euromääräiset lainat olisivat jatkossa markkamääräisiä vaihtosuhteella yksi yhteen. Kaikki noiden siirtymisten laillisuusongelmat tulisivat siten ratkaistuiksi. Tämä sama temppuhan tehtiin kun euro otettiin käyttöön.

Totta kai ulkomaisten lakien alaisiin soppareihin tuo ei pätisi, mutta riittävän suureen osaan kaikista velkasopimuksista kuitenkin. Totta on myös se, että moni velkoja todennäköisesti kokeilisi oikeusteitse periä velkansa euromääräisinä, mutta ainahan sitä saa yrittää. Tempun torjumiseksi aika pitkälle riittäisi jälleen sopivan lain laatiminen.

Toisin sanoen koko huoli siitä, että kuinka euromääräiset velat muutettaisiin markkamääräisiksi on absurdi ja merkki tietämättömyydestä tai aika ratkaisevasta väärinkäsityksestä.

PS. Olisi kiva jos vastaavat kysymykset esitettäisiin blogin kommenttiosastossa. Luen sähköpostia liian harvoin vastatakseni järkevässä ajassa sinne lähetettyihin kysymyksiin.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Much pain for small gain: difficulty of cost adjustment in the euro area
    Authors: Erkki Vihriälä, Guntram B. Wolff
    http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1119-much-pain-for-small-gain-difficulty-of-cost-adjustment-in-the-euro-area/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: