Skip to content

Teollisuudella ei ole syytä luottaa Suomen valtion pitävän huolta teollisuuden eduista – siksipä Suomeen ei investoida

kesäkuu 20, 2013

Suomen käsistä karannutta kustannustasoa syytetään monessa yhteydessä teollisuusinvestointien vähentymisestä ja tuotannollisen kapasiteetin alasajosta. Vaikka tuo onkin merkittävin syy tässä nimenomaisessa tilanteessa, niin pitemmällä tähtäimellä ajateltuna kyseessä on aivan puhdas rationaalinen riskiarviointi ja päätöksenteko teollisuuden taholta. Tuon päätöksen taustalla on valitettavasti luottamuksen puute. Suomeen ei luoteta investointikohteena eikä ole aihettakaan luottaa.

Aikoinaan kansallisen valuutan eli markan aikana Suomeen investoiva vientiteollisuus saattoi luottaa, että aina todellisen katastrofin uhatessa Suomen valtio ryntäisi apuun ja hieman devalvoisi. Suomeen saattoi siis turvallisin mielin investoida. Syrjäinen sijainti ja monet muut hankaluudet aina silloin tällöin korjattiin ruuvaamalla valuuttakurssia sopivammaksi. No, ei sitä oikeastaan sijaintia voinut korjata eikä ikävää lisäkustannuksia aiheuttavaa ilmastoa, mutta suomalaisten vientituotteiden hintataso kyettiin aina tarvittaessa painamaan sopivaksi ja samalla hillitsemään tuontia.

Euroon liittymisen jälkeen vientiteollisuus ei ole voinut investointipäätöksiä tehdessään luottaa siihen, että paniikkitilanteessa valtio tulisi apuun ja palauttaisi suhteellisen hintatason kilpailukykyiselle tasolle. Koska tuota korjaavaa mekanismia ei enää ole olemassa, niin teollisuuden ei investointien logiikan mukaan kannata investoida Suomeen.

Miksi investoida Suomeen kun voi suoraan investoida keskelle Eurooppaa vaikkapa Saksaan? Saksaan investoimalla välttää kaikki ne haitat, joita Suomeen investoimisessa on. Mukavampi ilmasto, suurempi markkina äärellään, luotettava ja johdonmukainen hallinto, ei logistisia ongelmia. Puhtaan loogisesti tarkasteltuna ja investoinnin tuottoja ennustettaessa ei Suomea puolla kovinkaan moni seikka mikäli vastaavan investoinnin voi tehdä Saksaan tai vaikkapa Kiinaan.

Koska Suomen hallituksella ei ole toimiviksi osoitettuja keinoja palauttaa Suomesta käsin toimivan vientiteollisuuden suhteellista kilpailukykyä ongelmatilanteissa, niin aikaisemmin olemassa ollut kirjoittamaton yhteisymmärrys ja perustelu Suomeen investoimisen osalta on kadonnut. Suomen poliittinen johto on vapaaehtoisesti luopunut keinoista huolehtia maassa toimivan teollisuuden eduista luopumalla itsenäisen valtion merkittävimmästä talouspoliittisesta välineestä eli itsenäisestä rahapolitiikasta.

Suomen valtion kyvykkyyteen huolehtia maassa toimivan teollisuuden eduista ei siis luoteta. Syytä luottaa ei ole koska Suomella ei ole omaa rahapolitiikkaa.

Ei ole mitään järjellistä perustetta suositella Suomea investointikohteena mikäli vastaavan investoinnin voi toteuttaa vaikkapa Saksaan. Kattavien riskiarvioiden ja muiden laskelmien laatimisen jälkeen Suomi ei todellakaan näyttäydy houkuttelevana investointikohteena. Toista oli tarvittaessa tehtävien devalvaatioiden aikaan.

Suomeen liittyy liian suuri maariski Euroalueen reunamaana, Suomi vertautuu lähinnä muihin reunamaihin kuten Irlanti, Portugali, Kreikka ja Kypros. Ikävää todeta näin isänmaallisena miehenä, mutta työssä tehtävät laskelmat pitää tehdä todellisen tilanteen mukaisesti.

Viimeinen lähtevä sammuttaa sitten valot.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. hakki47 permalink

    ”Ei ole mitään järjellistä perustetta suositella Suomea investointikohteena mikäli vastaavan investoinnin voi toteuttaa vaikkapa Saksaan.” Valitettavasti juuri näin. Saksalla on itsenäinen rahapolitiikka, kuten viime vuodet osoittavat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: