Skip to content

Jos talouskasvu loppuu kun keskuspankit lopettavat elvytyksen niin jatkakoot elvytystä – presidentti Niinistö toisella linjalla

kesäkuu 18, 2013

Helsingin Sanomien mukaan presidentti Sauli Niinistö ei ole ymmärtänyt ollenkaan keskuspankkien rahapolitiikkavetoista elvyttämistä. Lainaan aiheen tiimoilta lehteä (juttu täällä):

Nii­nis­tö ker­toi ih­me­tel­leen­sä si­tä, et­tä päi­vän ai­ka­na ei kes­kus­tel­tu enem­pää EU:n ta­lous­ti­lan­tees­ta.

EU:n pe­las­tuk­sek­si löy­hem­pää kes­kus­pank­ki­ra­hoi­tus­ta kai­paa­vien ta­ho­jen lo­giik­kaa Nii­nis­tö ei ym­mär­tä­nyt.

Hä­nen mie­les­tään yli va­ro­jen­sa elä­nei­den val­tioi­den ta­lout­ta ei voi pe­las­taa sil­lä, et­tä seu­raa­vak­si kes­kus­pank­ki elää yli va­ro­jen eli pai­naa ra­haa.

”Tä­mä tie­toi­nen it­se­pe­tos tu­li­si tun­nis­taa”, Nii­nis­tö sa­noi.

Ti­lai­suu­den pää­tyt­tyä pre­si­dent­ti Nii­nis­tö jat­koi poh­dis­ke­luaan kes­kus­pank­ki­el­vy­tyk­ses­tä Hel­sin­gin Sa­no­mil­le.

Nii­nis­tön mu­kaan Ja­pa­nin ja Yh­dys­val­to­jen kes­kus­pan­kin toi­min­nas­sa ra­han mää­rän li­sää­mi­ses­sä näyt­tää ole­van se on­gel­ma, et­tä he­ti kun ra­han mää­rän li­sää­mi­sen lo­pet­ta­mi­ses­ta edes vih­ja­taan, kurs­sit las­ke­vat.

Niinistön lausunnossa on, ainakin sen lehteen päätyneessä muodossa sen verran poskettomia piirteitä, että on vaikea keksiä miten aloittaisi niiden käsittelyn.

Jokaisen talouteen perehtyneen pitäisi ymmärtää, että keskuspankki ei voi elää yli varojensa. Vallitsevassa fiat-rahajärjestelmässä koko ajatus on yksinkertaisesti naurettavan ja typerän yhdistelmä. Keskuspankilla riittää rahaa aina. Kuten Sveitsin keskuspankin pääjohtaja Thomas Jordan on sanonut, keskuspankin mahdollisilla tappioillakaan ei ole mitään todellista merkitystä koska keskuspankki pystyy tarpeen vaatiessa painamaan haluamansa määrän rahaa.  Toisin sanoen Niinistö itse pettää itseään puhuessaan itsepetoksesta – tosin epäilen, että Niinistön lausunnon kohde onkin lehteä lukeva yleisö ja lausunnon taustalla olevana toiveena yleisön sokea usko auktoriteettien sanomisiin. Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa kun itse presidentti niin sanoo.

Toinen minua erityisen ärsyttävä ajatus liittyy tuohon ajatukseen ongelmista elvytyksen heikentämisessä. Ensimmäinen on se, että Japani ei ole vielä edes alkanut rahan painamista, tähän asti Japanissa on pelätty pelkillä odotuksilla, nyt odotetaan painokoneiden rasvaamista. USA:n tapauksessa asiassa on kyllä totta, mutta johtopäätökseni ovat vallan toisia kuin presidentillä.

Mikäli inflaatio pysyy kurissa ja työttömyys korkeana, niin eikö luonnollinen temppu ole jatkaa rahan painamista niin kauan, että tilanne muuttuu eli työttömyys tippuu ja inflaatio meinaa lähteä lentoon? Itse asiassa FED:n rahapoliittinen elvytys on näyttänyt voimansa jo nyt, sillä huolimatta USA:n julkisen sektorin leikkausohjelmasta talous ei ole huonontunut vaan parantunut. Ilman Niinistön kauhistelemaa rahapolitiikkaa USA mataisi samassa supistuvan talouden ja kasvavan vastentahtoisen työttömyyden suossa kuin Euroalue.

Hesarissa oli myös ilmeisen ilahduttavia uutisia. Björn Wahlroos totesi (juttu täällä), että

”T­he­re is an elep­hant in the room [huo­nees­sa on ele­fant­ti], mut­ta sii­tä ei saa­nut pu­hua.”

Näin ar­vioi Nor­dean hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Björn Wahlroos pre­si­dent­ti Sauli Niinistön kool­le­kut­su­maa Kul­ta­ran­ta-kes­kus­te­lu­jen maa­nan­tain avaus­is­tun­non an­tia.

Wahl­roo­sin ti­lan­ne­ku­van mu­kaan suu­rin asia ul­ko­po­liit­ti­ses­sa kes­kus­te­lus­sa on Eu­roo­pan ta­lous ja tar­kem­min sen epä­on­nis­tu­nut ra­ha­po­li­tiik­ka.

”E­li se, et­tä eu­ro on val­ta­vas­ti yli­ar­vos­tet­tu suh­tees­sa ti­laan, mis­sä Eu­roop­pa on kil­pai­lu­ky­kyi­nen.”

Ny­kyi­sel­lä ra­ha­po­li­tii­kal­la voi ol­la Wahl­roo­sin mie­les­tä koh­ta­lok­kaat seu­rauk­set.

Wahlroos osuu asian ytimeen. Presidentin edustama aktiivisen rahapolitiikan vieroksunta johtaa väkisin Euroalueen yhä paheneviin ongelmiin. Noita ongelmia ei kyetä ratkaisemaan muuten kuin harkitsemalla uudelleen nykyisen Euroalueen luomiseen osallistuneiden päättäjien pyhinä pitämiä dogmeja.

Kannattaa presidentti Niinistön lausuntoja lukiessa muistaa, että hän oli yksi Suomen eurojäsenyyden pääarkkitehteja. Olisi poliitikolta hyvin poikkeuksellista myöntää olleensa väärässä tehdessään suuria päätöksiä. Tuollainen myöntäminen ja mielipiteen muuttaminen tosiasioiden edessä on kuitenkin yksi todellisen valtiomiehen tunnusmerkkejä.

Suomi tarvitsisi todellisia valtiomiehiä nykyisessä tilanteessa.

Edit: Kuten kommentoija TNE aivan oikein huomauttaa, niin ilmaisin keskuspankin yli varojensa elämisen huonosti. Käytännössähän on niin, että keskuspankilta ei voi koskaan loppua keskuspankin itsensä hallinnoima fiat-valuutta. Keskuspankki vain kirjoittaa itselleen shekin aina tarvittaessa.  Tuon vuoksi keskuspankki ei voi joutua tilanteeseen, jossa se olisi ”elänyt yli varojensa” (eli keskuspankin rahat loppuisivat tai se joutuisi maksukyvyttömäksi) niin kauan kun kyseessä on sen itsensä hallinnoima fiat-raha. Samasta syystä keskuspankin tappioilla ei ole käytännössä todellista merkitystä.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Winston Smith permalink

  Hyvä analyysi nykytilanteesta. Suurin ongelma taitaa todellakin olla siinä, että poliittinen eliitti on melkein järjestäen hirttäytynyt europrojektiin, eikä voi ajatella avoimesti uusia vaihtoehtoja tekemättä (luullakseen) poliittista itsemurhaa. Valtiomiestaidot olisivat tarpeen.

  Mitä jos Timo Soini ja Björn Wahlroos löytäisivät toisensa? Ei ole kovin ilmeinen kytkentä, mutta toisaalta tarvitsemme kipeästi toisenlaisia voimia ja suuntia.

 2. TNE permalink

  Mitä tarkoittaa kun sanot ensimmäisessä kappaleessa ”keskuspankki ei voi elää yli varojensa.” ja sitten heti perään, että ”Keskuspankilla riittää rahaa aina”, miten nämä pitäisi käsittää yhdessä ?

  • Ilmeisen huonosti mutoiltu minulta. Koska keskuspankilla on omaa valuuttaansa rajattomasti, niin sen ei ole käytännössä mahdollista joutua tilanteeseen, jossa sen rahat´loppuisivat. Siksi tilanne, jossa keskuspankki olisi elänyt yli varojensa on tietyssä mielessä teknisesti mahdoton.

   Tuon vuoksi keskuspankin tappioilla ei ole käytännössä mitään väliä. Keskuspankki vain kirjoittaa itselleen shekin.

 3. TNE permalink

  Yksi mahdollinen ratkaisu euro alueella olisi keinotekoisten BKT-rajojen muutokset, Saksa etunenässä on jo rajan ylittänyt ja voi paremmin kuin Suomi ja silti täällä yhä mediassa pidetään hyvänä, että rajaa ei ole ylitetty, yleensäkin valtioiden velkaantumisen määrästä ei pitäisi tehdä sellaista ongelmaa kuten nyt on tehty, kestävyysvajeet yms. Tietysti vastapainona on se miten valtioiden velkaantumisen järkevyyttä ylläpidetään. Myös jenkeissä muutettiin velkaantumisen rajaa kun se alkoi olla ongelma ja amerikka on silti yhä olemassa ja voimissaan. Toki EU:n alueella on tekemällä tehty velkaantumisesta ongelma, mutta säännöthän ovat poliitikan avulla muutettavissa sanoi tähän luottoluokitusyhtiöt mitä vaan.

  • Pekka permalink

   Varsinainen ongelma onkin raalitalouden mureneminen ja tuotantoresurssien vajaakäyttö ja suoranainen tuhoutuminen. Tämä on seurausta mielenvikaisesta rahapolitiikasta, joka puolestaan on seurausta siitä että ihmiset äänestivät väärin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: